Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy tudnék szebben elindulni,...

Hogy tudnék szebben elindulni, váltani?

Figyelt kérdés

Nemrég kaptam meg a jogsimat, azóta vezetek is rendszeresen, viszonylag jól is megy, de a dinamikus elindulással meg a szép váltással bajban vagyok.

Dízellel tanultam, azzal szépen el is tudtam indulni, a mi kocsink meg benzines, azzal meg nagyon bénázok.

Soha nem fulladtam még le, de minden elindulásnál rángat egyet a kocsi. A váltásnál is (főleg a visszaváltásnál) ez van néha.

2023. jan. 15. 21:19
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Gyakorlás.
2023. jan. 15. 21:37
 2/18 anonim ***** válasza:
89%

Visszaváltásnál ránt egyet mi? Tipikus... A megoldás annak megértésében áll hogy a váltó bemenőtengelye lényegesen nagyobb fordulatú mint a motorfordulatszám. A dieselben amin tanultál ezt a fordulatkülönbséget elnyeli a kettőstömegű lendkerék, de a benzinesedben ez valószínüleg nincs.

Ezen legalább megtanulsz vezetni.

Azt hozzátenném, kétfajta visszaváltásról beszélünk:

1. Lassítás okán, pl. kanyarodáshoz visszakapcsolsz 2-be;

2. Gyorsításhoz, erőtartalék képzéshez (pl. előzés, hegymenet).

A kétfajta visszaváltás két eltérő váltókezelési technikát igényel.

Ha érdekel, kifejtem majd bővebben, bár más is leírhatja.

2023. jan. 15. 22:19
 3/18 anonim ***** válasza:
66%

ez a kérdés a feleségemnél is felmerült..

Vettünk egy új automata benzinest, és azóta az autó

élmény.

2023. jan. 15. 22:29
 4/18 veterán vas ***** válasza:
100%

Meg kell tanulni.

Iskolában sem tudtál elsőre szép kerek O betűt rajzolni......aztán rájöttél.

Gyakorolj és fog menni.

2023. jan. 15. 22:34
 5/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

2-es válaszoló, érdekelne.

2023. jan. 15. 23:22
 6/18 anonim ***** válasza:

Visszaváltáskor adni kell egy jó bagy gázt, mielőtt a kuplungot felengednéd.

Mert ha csak visszaváltasz, és nem nyomsz gázt, akkor egy jó nagy motorfékes rántás lesz a jutalmad.

2023. jan. 16. 09:13
 7/18 veterán vas ***** válasza:

Biztos, hogy ez egy valóban "jótanács"? ;)

2023. jan. 16. 13:47
 8/18 A kérdező kommentje:

Na ma egy emelkedős kanyarban való elinduláskor sikerült háromszor lefulladnom.

Pedig eddig még sose fulladtam le. Csúcsforgalomban gyorsan kellett kifordulnom, jöttek folyamatosan a kocsik, mögöttem is vártak, már dudáltak, én meg totál kétségbeestem.

Jártatok már így?

2023. jan. 16. 17:46
 9/18 veterán vas ***** válasza:

Mert ráizgulsz és egyre többet foglalkozol vele.

Ne tedd!

Menj el egy üres utcába, és gyakorold az emelkedőn való indulást.

Ha jön valaki, tedd ki a vészvillogót és engedd el.

2023. jan. 16. 22:24
 10/18 krwkco ***** válasza:

Két dolog fontos. Vagy három.

1. Elindulásnál a gáznak és a kuplungnak ellentétesen kell mozogni. Egyidejűleg ereszted fel a kuplungot és nyomod be a gázt. Nem nagy gáz előtte, meg hasonlók. Mint a mérleg. Egyik fel, másik le.

2. Az autót a kuplunggal kell megmozdítani, azzal kell adagolni az erőt. Azzal kell szabályozni, hogy mennyire terhelődjön a motor. A folyamat a fogáspontnál zajlik. Ha a fogáspont elején vagy, kis erővel mozgatsz. Kícsit több fogáspontot adva (kuplung hajszálnyit felebb) növeled az erőt. És amikor az autó elindult, akkor felereszted a kuplungot teljesen.

3. Ennek automatikusan, ugyanúgy ismételve kell menni. Nem szabad azt várni, hogy mikor mi történik, hanem egyszer kell ráérezni és azt a kettős mozgást ismételni.

4. Lent van a sarkad a padlón a kuplung felengedése közben? Ha erre át tudsz állni, akkor sokkal finomabban és reprodukálhatóan tudod majd a kuplungot kezelni.

2023. jan. 16. 22:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!