Mennyire érdemes betartani a jelzőled "utasítàsát" váltáskor?
Én felül szoktam bírálni, de az sok mindentől függ. Üzemmeleg-e a motor. Gyorsítok-e éppen. Emelkedő van-e éppen. Milyen az aktuális forgalmi helyzet. Stb.
Nekem dízelem van, de már 1700-as fordulaton elkezd pánikolni, hogy azonnal váltsak fel. A fentiek függvényében nem mindig szoktam.
Az enyém mindig picivel azelőtt jelez, mielőtt magamtól is váltanék. Azt akarja, hogy mindig neki legyen igaza....😤
Egyszer bedurcizok, oszt csakazért sem fogok váltani.🤷♂️
"A motorokat abban a fordulatszám-tartományban kell használni ahol a nyomatékuk maximumát leadják."
Egyetértek. Ez viszont nem 1700-nál van! 4 hengeres 1.6-os kisdízelről beszélünk, nem valami V8-as 4 literesről, vagy busz/teherautó motorról!
Csak az üzemanyagtakarékosságra van kihegyezve a jelzés. 1.4-es benzinesnél már 1800 körül jelez, pedig a maximális nyomaték jóval feljebb kezdődik. Ha akkor felváltanék, kb. 1200 lenne a fordulatszám a következő fokozatban, ami kb. semmire sem elég. Szóval leszarom a jelzését, 2500-3000 alatt nem váltok fel, ha nagyot kell lépni, akkor 4000-5000-ig is pörgetem.
A visszakapcsolás jelző ledet viszont illik komolyan venni, akkor szokott jelezni, ha már túl alacsony a fordulatszám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!