Segítség! Nem értek a fordulat szám mérőhöz, a múltkor gyorsulni akartam az autóval már alapból 100km/h felett voltam és vissza kapcsoltam 5bol, 3asba de nem akart gyorsulni az autó csak bömbölt ez miért van?
De mit akarsz te érteni a fordulatszámmérőhöz? Én sem értek hozzá. Nem érteni kell hozzá, hanem megfelelően értelmezni...
"Egész jól elvezetem" ja csak épp azt nem tudod mikor hanyas sebességbe kéne váltani...
A fordulatszámmérő azt mutatja, hogy milyen fordulatszámon forog a motor főtengelye. Ez vagy r/min vagy 1000 r/min -ben van megadva. Alapjáraton pl jár 800-as fordulaton a motor, és a motor károsodása nélkül nem lehet pl 6500 fölé pörgetni. Ez minden autónál más, gondolom azt mondanom sem kell, hogy a gázpedál lenyomásával növelhető a motor fordulatszáma.
Ez is motorfüggő hogy épp hol, de minden autó csak egy szűk fordulatszám tartományon belül képes leadni a maximális nyomatékát. Ez, a példánál maradva mondjuk 2000 és 4300 között van. E fölé felesleges menni.
A fordulatszám sose mehet a maximális fölé, ezért leszabályozzák bizonyos módszerekkel, hogy a mókus ne tudja a gázpedállal túp pörgetni, mert ezzelntönkre is tehetné a motort.
Azt nem tudják megakadályozni, hogy a sofőr mechanikusan túl pörgesse a motort, pl hogy kiló50-nel visszabassza 3.-ba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!