Mi történt a kocsimmal és mit tegyek?
Szerelővel orvosold a problémát.
Lehet megfőzted a motort.
"Mit tegyek, hogy orvosoljam a problémát?"
Először is nézd meg, hogy maximumon van-e a hűtőfolyadék a kiegyenlítő tartályban. Keress egy képet a neten a motorteredről, hogy biztosan tudjad, hogy melyik az.
Ha hiányzik belőle, akkor hideg motornál csavard le a kupakját és töltsed maximumig. Ioncserélt vagy desztillált vízzel, de ha nincs más, csapvízzel.
Menj el vele szerelőhöz és legalább mutasd meg neki az autót.
Ha kockázatkedvelő típus vagy és a javításig is közlekedni akarsz vele, akkor minden reggel ellenőrizd a szintet és tölts utána. Tartsál erre ioncserélt vizet az autóban. (Benzinkút, Tesco és hasonló helyeken kapsz.) De voltaképpen ezt nem ajánlom, mivel nem értesz hozzá és végleg tönkremehet a motor.
Biztos hogy elfolyt a hűtőfolyadék és akár nagyon komoly baja is lehet.
Ne menj vele sehová, hátha még menthető.
Ha már komolyan károsodott a motor, akkor nem fog beindulni. Ha még nem károsododott, akkor fel kell tölteni vízzel, ahogy írtam és ha nem csurog belőle a víz, akkor be lehet indítani. Ha mindig van benne elég víz és a tulaj figyeli a hőfokjelzőt, akkor elviselhető kockázattal el lehet vele menni a szerelőhöz.
A tralereztetés nem az öreg Matizok tulajainak műfaja.
Az egyetlen súlyos fejlemény az lehet, ha olyan szinten hengerfejes, hogy állás közben megtelik a henger vízzel. Akkor a motor úgyis teljes felújításra szorul. És az önindító nem tudja eltörni a hajtókarokat, szóval a helyzet nem fog romolni.
"Felesleges megjavíttatni,..."
Ez azért enyhe túlzás így látatlanban. Nekem is volt, hogy pirosba ment a mutató és kigyulladt a "túl meleg" lámpa. (Persze én megálltam az első benzinkútnál és utántöltöttem a vizet.)
Egy kis repedés volt a termosztátházhoz menő egyik vékony cső csatlakozóján. Ott víz szivárgott ki és levegő ment be. A felmelegedett levegő meg nyomta kifele a vizet a kiegyenlítőtartály kupakján át.
Néhány nap múlva kicseréltem a hibás csövet egy hőálló gumicsőre awab bilincsekkel. Meg a termosztátházat is, mert az anyaga el volt öregedve. 10 ezer forint alatti anyagköltség és azóta nem fogy a hűtővíz.
Szóval, ha a kérdezőnek víztöltés után beindul a motorja, akkor lehetséges, hogy egyszerűen javítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!