Jó olajat öntöttek az autóba?
Jobban tömít…. :D Az az ember egy bohóc!
Motorkóddal többre jutnál, az alapján kell nézelődni, de egy gyors keresés alapján mindenhol 5w30-at írtak. A viszkozitás mellett még nagyon fontos az ACEA minősítés is. Ha a motornak nem probléma az 5w40 és az ACEA minősítés megfelelő akkor lehet bennehagynám egy rövidebb intervallumra, de ha valamelyik a kettőből nem felel meg akkor azonnal leengedném.
Mivel régi az autó tulkeppen minden minősítés tulteljesiti a gyári elvárást.
A 40es meleg oldalait bele tenni mert tomit baromság, de semmi baja se lesz. Kárt nem okozott 10e km-t mehetsz vele, semmi baja se lesz.
Ezek az idióták a 60-as évekből még mindig nem koptak ki akik szerint a "vastag olaj jobban tömít"?
Rohadt gyorsan válts szerelőt...
Egyébként valószínűleg megengedett bele a 10W40 is, de egy periódus alatt semmi baja nem lesz.
Itt a hozzáállással van baj.
5W30-as előírásra 5W40-et önteni általában nem probléma, sok esetben meg is van nevezve alternatívaként, de ennél a motornál pont hogy hígabbat, 5W20-at ajánl alternatívként. Petronasban vagyok otthon, abból 3000 FR (5W30) vagy 5000 FR (5W20) a megfelelő. Így az 5W40 elég sűrűnek hangzik. Így télen biztosan. Nyáron azt mondanám nem gond, de pont most a legnagyobb hidegben... nem túl jó ötlet.
Ez a "sűrűbb olaj jobban tömít" egy f*szság, ilyet azok mondanak, akiknek van egy fos motorjuk, amiből dől az olaj, de basznak költeni rá és megcsinálni, ezért raknak bele sűrűbb olajat, mert az kevésbé fogy.
5: télen miert gond ? Tudtommal nem léghűtéses az a Focus így a motor, hűtővíz, olaj hőmérséklete meleg állapotban állandó. Sőt azt hiszem ebben is van mar olajkori termosztát is.
Így tényleg nem értem a tél vagy nyár van eltérést.
Mit ír elő a gyár, mi van a kezelési útmutatóban?
Csak azért kérdezem, mert az én autómhoz pl nem konkrét viszkozitás van előírva, hanem szabvány. Az az olaj mehet bele, ami azt a szabványt teljesíti. Viszkozitásra nincs kitétel. A viszkozitásnál vannak sokkal fontosabb paraméterek. A viszkozitás csak egy a száz közül, mégis valamiért sokan csak azt hajlamosak figyelembe venni. Az én autómhoz pl négyféle viszkozitás is jó a megadott szabványon felül: 0W30, 5W30, 0W40, 5W40. És ez független az autó korától. Szintén 2005-ös az autóm, 348.000 km-rel, és a mai napig 0W30-as olajat kap. És semmi gond a "tömítettséggel".
jobban tömít? A 20W50 (Botond)az jobban tömít.
A szerelő jó lakat ajánlott, csak ne tette volna hozzá , hogy jobban tömít.
Amúgy jó az 5W40, ha API SN.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!