Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért mutat a duda vezetéke...

Miért mutat a duda vezetéke 12 voltot, de nem szólaltatja meg a dudát?

Figyelt kérdés
Pár napja elromlott az autódudám. A kürt akksira kötve szól. Multiméterre raktam a vezetéket, megnyomom a kormányt, 12 voltot mutat. Vezeték vissza a dudára, multiméter rajta, nyomásra nullát mutat és nem is szólal meg. Nem értem mi történik és miért, legyen szíves valaki felvilágosítani, mi lehet a baj. Köszönöm!

2021. jún. 8. 20:08
1 2 3
 11/27 Wadmalac ***** válasza:

Stimmel.

Próbáld ki egy ideiglenes dróttal, ha működik, bekötöd véglegesre.

2021. jún. 9. 11:05
 12/27 A kérdező kommentje:

Hálásan köszönöm!

Délután jelentkezem még, hogy sikerült-e.

2021. jún. 9. 11:07
 13/27 anonim ***** válasza:
79%

Valami nem kerek. Megkerestem a Volvo 460 kürt bekötését.

[link]

Tényleg nincs benne relé. A kürt a gyújtásról (relézve) kap pozitívat. A kürt nyomógomb a testet kapcsolja.

Viszont így nem igaz amit a kérdező írt, hogy amikor nyomja a kürtöt, akkor van rajta 12V. Nem tud lenni rajta 12V, csak amikor nem nyomja, a kürtön keresztül.

2021. jún. 9. 11:43
 14/27 Wadmalac ***** válasza:

#13: akkor itt tényleg valami grimbusz van, akkor amit írtam, azzal csak biztosítékot pukkantani lehet.

Ebben az esetben viszont a testvágó kapcsoló testbekötésével lehet gond.

Éppenséggel 12V+-ról dolgozó dudáknál nem is nagyon szokott lenni második, test drót, hanem a duda maga a test, kasztnihoz csavarozva.

2021. jún. 9. 11:50
 15/27 A kérdező kommentje:

#13 Elhiheted nekem, hogy nem írnám le, ha nem ez történne. A kormányban két réz lap van, közte szivaccsal. A felső lapot - amit lenyomsz felcsiszoltam 400-assal, mit veszíthetek alapon -, azon van egy csúszósaru, valamint az alsó fix lapon egy másik csúszósaru, nyomással zárom a kört, ez tiszta. Kormány környékén látszólag minden rendben, kábelek épek, biztosíték rendben. Több 10-est is belepróbáltam, ott feltehetően minden rendben.

A duda működött a nyomógombról, igaz csak egy volt fent, tegnap találtam rá a második kábelére, azóta tudom, hogy magas és mély kürtre is szükség van. A kürtöt kábellel teszteltem, aksi megszólaltatja, tehát a vezetékeknél nem stimmel valami.

Utólagos tákimáki lenne? Nem tudom 92-ben hogy szigetelték a vezetékeket, de nekem nem tűnt gyárinak, esélyesen szerelték már. Ameddig tudtam/fértem visszafejtettem, ahol a testet ágaztatták le a második kürtre újra kötöttem, a csatlakozókat újra kötöttem, a vezetéket megvizsgáltam szintén amíg tudtam és épp végig.

2021. jún. 9. 12:22
 16/27 Wadmalac ***** válasza:
Konkrétan hol mértél 12 voltot, ami csak benyomott dudával volt jelen?
2021. jún. 9. 12:30
 17/27 A kérdező kommentje:
Mindkét kürt saru párján. Fehér-piros vezetéket vettem pozitívnak, barna-szürke vezetéket negatívnak.
2021. jún. 9. 12:40
 18/27 Wadmalac ***** válasza:
És csak benyomott dudával volt rajta 12 volt?
2021. jún. 9. 12:54
 19/27 A kérdező kommentje:
Igen, pontosan.
2021. jún. 9. 13:09
 20/27 Wadmalac ***** válasza:

Hát akkor itt elektrotechnikai anomália esete forog fenn.

:D

2021. jún. 9. 13:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!