Ha négyévszakos gumit veszek erre az autóra, akkor azzal nem kell foglalkozni egyáltalán 5-6 évig?
Egy olyan autóra lenne ami évente kb 7000-8000km-t fut, szinte kizárólag városban. A gumik típusa Michelin Crossclimate+ lenne (165/70 R14), és lemezfelniken lennének.
Kérdésem, hogy kell-e bármit is foglalkozni vele (guminyomás ellenőrzésen kívül) vagy simán elmegy így 5-6-7 évet, amíg el nem kopik,hogy leszedném ? Vagy gondot okozhat hogy ennyi ideig nincs leszedve és rárohadhatnak a csavarok? Esetleg bizonyos időközönként kell-e centíroztatni?
Köszi előre is a válaszokat!
A csavarok miatt nem kell leszedni. Centíroztatni érdemes. Pláne, ha rossz utakon jársz, akár évente, de 2 évente mindenképpen.
Én nem vagyok négyévszakos párti, de ilyen használatra, és ilyen minőségibb szett jó választás lehet.
Egyébként nem fog elkopni, azért fogod cserélni, mert elöregszik.
De műszaki előtt illik levenni és a féket átnézni, legalább kitakaritani.
Nme kell egyensúlyoztatni se, csak ha ráz vagy üt.
Szerintem sem kell centriroztatni, csak ha ütni, rázni kezd. Akkor is érdemes először megnézni, hogy nem száradt-e sár a belsejére.
Az élettartama felénél érdemes az első/hátsókat irányváltás nélkül megcserélni. A hajtott kerék jobban kopik.
Ha ráz a kormány bizonyos sebességnél akkor kell centíroztatni.
Ha belemész egy nagyobb kátyúba, ami után futómű állítás szükséges, akkor is kell centíroztatni.
Ami javasolt 4 évszakos gumiknál, hogy érdemes évente felcserélni azonos oldalon az első és a hátsó gumit, mivel elől jobban kopik. Ha nem foglalkozol vele az sem baj, de nagyon valószínű hogy mikor az első gumi akár 4 év után cserés lenne a hátsó még elfutna 1-2 évig.
De igen, évente érdemes az első-hátsókat felcserélni, hogy egyenletesen kopjanak. Illetve centrirozni sem árt.
Viszont, ha tudsz várni, elvileg szeptemberben jön Európába a CrossClimate 2. Azt sajnos nem tudom, hogy 14 colosban lesz-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!