Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Négyévszakos vagy évszakspecif...

Négyévszakos vagy évszakspecifikus az alábbi felhasználás mellett?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az eredeti kérdés az lenne, hogy mindenhol azt olvasni, hogy a négyévszakosnál jobb az évszak specifikus gumi. De mindegyik jobb? Tehát egy 14000 Ft-os Debica nyári jobb, mint egy 24000 Ft-os négyévszakos michelin vagy Conti?

2 autón lenne most csere (Ford focus, Toyota Corolla). 4évszakosnál az 220 ezer, ha most csak nyárit veszek, akkor 120 ezer egyelőre, tehát anyagiak miatt is kérdezem. Összességében árban a vége ugyanaz.

Körülmények:

Összesen 30 km napi szinten tisztított 2 sávos autóúton, 120-130 km/h sebesség és város. Időjárást mindenki tudja, télen nedves nyálkás, nyáron meg 40 fok. Autópályázás évi 1-2 alkalom.

Én főleg a vizes tesztektől tartok, illetve szárazon pedig jobban kopnak. Kényelem kb. mindegy, szeretek gumit cserélni, hely is van a téli/nyári szettnek.

Előre is köszi! :)

2021. márc. 3. 16:02
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha árban ugyan annyi és magadnak cseréled akkor én inkább nyári/téli szettet venném.
2021. márc. 3. 16:14
 2/7 Vortrex ***** válasza:
91%

A négyévszakos azoknak való, akik havonta egyszer tankolnak, főleg városban használják a kocsit, és nincs csere felnijük vagy nem akarnak a kerék cserével vacakolni.

Ha valamelyik feltételnek nem felelsz meg, akkor neked nem érdemes, függetlenül a gumi márkájától vagy árától.

2021. márc. 3. 16:50
 3/7 anonim ***** válasza:
75%

Volna 1 kérdésem a kerdezőhöz.

Tavaly a győri Audi gyárban (most már Ingolstadtban) készültek S3-asok gyárilag 4evszakos gumival.

Ha a gyártó tesztpályáján egy alig 1.5 tonnás 300LE-s autó kepes versenytempót diktálni a 4 évszakossal, akkor egy nokedli fóka vagy corolla miert ne tudna az úton maradni?

Szerintem ehhez nem kell (megbundázott, lefizetett) teszteket olvasni.

2021. márc. 3. 16:53
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem olvastam Audi teszteket az tény, de hogy egy 2 körös versenytempót zsír új gumival össze lehet e hasonlítani egy 4-5 éves folyamatos használattal azt szintén nem tudom...ezért kérdeztem... :) azért köszi
2021. márc. 3. 17:48
 5/7 Vortrex ***** válasza:
100%

3# A négyévszakos puhább, mint a nyári, ebből kifolyólag jobban is tapad, viszont gyorsabban is használódik. Az nem hírértékű, hogy egy új négyévszakossal valaki versenytempót diktál.

Az a koncepció lényege, hogy a gumi 5-6 év öregedés alatt jelentősen veszít a tapadásából, ha valaki keveset autózik (évi ~5000km), azt is főleg városban, ahol télen takarítják az utat, annak jó választás a négyévszakos, mert ez idő alatt a gumi borda kopása szinkronban áll a gumi öregedésével. Ez előnyösebb annál, mintha lenne egy 6 éves nyárigumid 4mm bordamélységgel, amit még sajnálnál kidobni, de már szarul tapad.

Ha meg sokat autózol, akkor nyári (és majd téli) gumi kell, hogy kevésbé kopjanak a bordák, mire a gumi elöregedik.

2021. márc. 3. 17:55
 6/7 Vortrex ***** válasza:
5000-10000km*
2021. márc. 3. 18:14
 7/7 anonim ***** válasza:
A legdrágábbal járok. Tökéletes. Középkategória nyáron forró aszfalton nagyobb fékezésnél félelmetesen csúszik. A michlein nyáriból feljlesztett 4 évszakosat, ami télen is jó. Ami külön tetszik, hogy nincs meglepetés őszi vagy tavaszi reggeli útlefagyásnál. Évi 10-15.000 kilométert megyek. Nincs helyem tárolgatni, kedvem cserélgetni. El sem kopna 5 év alatt a két szett. Annál öregebb gumival pedig nem feltétlenül szeretnék járni. A téli ahogy öregszik egyre rosszabbul tapad.
2021. márc. 4. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!