Sokkal könnyebb megtanulni vezetni ha csak automata váltós autókra teszek le jogosítványt?
Egyszerűbbnek egyszerűbb, de egy manuális autót ha megtanulsz vezetni, akkor bármilyet vezethetsz, ami nem hátrány, ha mondjuk a családban van kézi váltós is. Nem is beszélve arról, hogy egy manuális autó váltója tartósabb, és kevesebb karbantartást igényel. Mindenkinek nehéznek tűnik elsőre, de simán megtanulható(lásd a legbénábbak is megtanulják, persze több idő kell nekik, de nagyon megéri).
Bárki kérdezné ezt tőlem, biztos hogy a kézi váltóst ajánlanám.
Két dolgot jegyeznék meg:
1. A kézi váltót reflexszerűen megtanulja az ember használni az első 1-2 órában, de még ha lassabban szokik hozzá az ember, akkor is max 5 óra. Mire a kötelező 30 óra végére érsz, addigra úgyis úgy megtanulnád, hogy nem is gondolkodsz a használatán, csak teszed, amit tenni kell. Márpedig a 30 óra az kötelező, szóval nem fogsz tudni kevesebb órát venni.
2. Ha úgy érzed, hogy a figyelmedet nem vagy képes a kézi váltásra fordítani vezetés közben (bár mint mondtam, nem kell rá figyelni, megy az reflexből), akkor kérlek szépen NE ÜLJ AUTÓBA és NE CSINÁLTASS JOGOSÍTVÁNYT! A közúti közlekedés megköveteli, hogy a figyelmedet több dologra fordítsd, sokszor akár egyszerre. 4-5-6-akárhány dolgot kell egyszerre figyelni, ezen a pontos az a +1 dolog, ami a váltó használata, az már éppen nem sokat számít. Ha úgy érzed, hogy a figyelmed olyan gyenge, hogy a váltásra képtelen lennél figyelni, akkor majdnem minden másra is képtelen leszel, így pedig rövid időn belül valaki hátuljában, a villanykarón, vagy az árokban fogsz kikötni. Az pedig nem jó senkinek, ha egy figyelemhiányos sofőr randalírozik az utakon és ön- illetve közveszélyes.
Én 2 éve tanultam meg vezetni, eleinte nem szerettem a kézi váltót. Nagyon sokat elvett a figyelemből és néha a mai napig sokat állok a kuplungon vagy van amikor egyszerűen alig megy a váltás.
Viszont a "de utálom a kézi váltót" érzés átment egy reflexszerű mozdulatba. Sőt, néha elgondolkozom, hogy 1-1 finomabb feladatot hogyen is oldanék meg automatával :D
Pokol, hogy állandóan figyelnem kell, hogy egymás elé tegyem a lábaimat. Mindig figyelni kell hogy épp melyik láb jön. Ez teljesen elvonja a figyelmemet, nem tudok másra koncentrálni. És ez még hagyján, de közben az egyensúlyomra is végig figyelni kell. Borzasztó...
Ha normálisan megtanulsz vezetni, hamar rutinná válik a "ráncigálás".
Akárhogy is nézem kényelmetlen és még egy dolog amire figyelnem kell szerintem egyértelmű hogy automatára lesz csak jogsim.
Csak ilyen szülökkel próbavezetésen voltam elhagyatott helyen és undorító volt a váltás, nem hiszem hogy meglehet valaha is szokni.
Aztán kirpbóáltam haverom automatás autóját, ég és föld volt a kettő! Kb ment rögtön. A szaros kézivel meg lefulladtam folyamatosan!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!