A fizetésed hány %-át költöd autó fenntartásra?
aki bérből él ne vegyen hitelből autót.
Vegyen olyat amire pénze van
szerintem pénzelbaszás autóra hitelt felvenni annak aki amugy nincs tele pénzel
ha fél milliód van kocsira akkor vegyél annyiért.
Igy a fizetésedet nem az autóra költöd el.
ismerek olyat aki a 200k nettó fizetése melett vett részletre 4 milliós autót.
hó végén már nincs 1 forintja sem, és bkv val jár, de új autója van....D
Ez szerintem becsapós, alapvetően két opció van:
1. Veszel egy új vagy közel új autót lízingre/hitelre. Ebben az esetben fizeted havonta a törlesztőt, viszont optimális esetben szervízre nem nagyon költesz.
Vagy veszel egy régebbi használtat, ekkor a szervízköltség nagyobb lesz, ugyanakkor kiszámíthatatlanabb is. Viszont értékvesztése is lesz a kocsinak. Pl megveszed másfél milláért, 5 évvel később eladod 500-ért, akkor évi 200-at buktál, ezt is bele kell számolni.
Persze ettől független az új autó drágább lesz, cserébe megbízhatóbb, illetve a költségek tervezhetőbbek.
Lízingdíj nincs, kp-ra vettem két éve új autót. A cascot idén lemondtam, mert aránytalanul soknak érezte a lassan 150.000 Ft-os éves díjat 10%/100eFt önrész mellett. Minden évben ha 250.000Ft-os károm van, még mindig csak egálban vagyok. Lopástól pedig annyira nem félek.
Így lényegében üzemanyag, kötelező, adó, autópályadíj, tisztítás/ápolás és egyéb apróságok vannak költségként. Garancia még 2022-ig tart. Így szervizből is csak az előre kalkulálható éves szervizdíjak vannak. Most nem autózom sokat. Így összességében a fizetésem kb 15%-a megy el az autóra mindennel együtt.
Azon nem tudom mi a meglepő, ha valakinek van autója, de busszal jár. A munkáltatómtól ingyen kapok helyi bérletet, ha kérem, ha nem. Sokszor, ha csak a városon belül van dolgom, én is buszozok. A garázsban meg pihen a 9+ milliós biturbós autóm. Ennek egyszerűen az az oka, hogy pár km-re, úgy hogy be sem melegszik, nem fogok rendszeresen naponta kínozni egy modern autót. Azért olyan jól nem állok anyagilag, hogy úgy cserélgessem az új autókat, mint az alsógatyákat. Új autót hosszú távra vettem. Nyáron ha jégesőt mondanak, akkor is buszozok. Más meg pont akkor használja négykerekű esernyőnek az autót... Télen mikor tonnaszám szórják a sót, akkor sem hozom ki, nem esik nehezemre buszra szállni.
Nem tudok srácok, de mondjuk egy hiteles autó ugye teszem fel havi 40-60.000 forint. Egy átlag használt autóra nem hinném, hogy kell havi 50.000 forintot költeni, akkor kiért éri meg hitelre az új?
Nem köteledésnek szánom csak kiváncsi vagyok más véleményére
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!