Átvertek egy autóvásárlás során. Mit tehetek?
Még májusban vettem egy autót, kereskedőtől, bizományiba volt beadva oda. A kereskedő állítása szerint az autó jó állapotban volt/van. Azonban a helyszíni szemle során az ellenkező derült ki, találtam hibákat. Ennek megfelelően alkudnom is sikerült. Eleve úgy vettem az autót, hogy belekalkuláltam a vételárba, kora miatt biztosan kell rá költeni.
Viszont egy olyan hibájába ütköztem, amit minden bizonnyal szándékosan eltitkoltak és javíttatása két különböző szerelővel is sikertelen volt: az autó eddig felderítetlen, furcsa hiba miatt nagyon sokszor leáll alapjáraton. Rengeteg alapjárattal kapcsolatos alkatrész (gyújtáskábelek, gyertyák, trafó, oxigénszenzor, fojtószelep stb) cserélve lett, hiába. A "check engine" lámpát szándékosan kiiktatták, az akksi gyújtásakor sem világít.
Ezt sajnos nem vettem észre a vásárláskor. Már nagyon bánom, hogy nem néztem át alaposabban, illetve vittem el egy általános állapotfelmérésre. A kereskedő faszi bezzeg mossa kezeit, hogy ő semmit sem tudott, neki semmit sem mondtak, stb. Az adásvételin az előző tulaj adatai szerepelnek. Ennek ellenére a telefonszáma, bármilyen elérhetősége kideríthetetlen, utolérhetetlen. A kereskedő faszi bezzeg hárít, nem hajlandó kiadni a telefonszámot. Egyedül egy lakcímem van csak.
Fontolgatom, hogy levelet küldök neki, amiben közlöm, hogy vagy nyújtson valamilyen kártérítést, vagy feljelentést teszek csalásért és egyéb jogi lépéseket fogok kezdeményezni. És itt nem holmi kopóalkatrészről van szó. Egyébként a leállások okoztak már veszélyhelyzetet is. Ti mit tennétek?
Nem, ebben a helyzetben semmilyen komplex dolog nincs. Hülye voltál, nem vitted szerelőhöz átnézetni a kocsit vásárlás előtt, most meg szívsz vele. Jártak pár páran előtted így.
"Pontosan az ilyen meghunyászkodó bólogató Jánosok miatt, mint te, ilyen a közvélekedés, ha valamilyen kár éri az embert, bizony meghátrálva félre kell állni."
Tényleg nem ártana működésbe hoznod azokat az agysejteket. Itt nem a közvélekedésről van szó, hanem arról, hogy egyszerűen nincsen bizonyítási mód pl. a visszajelző lámpa eltüntetésére. De mivel ez a hiba azonnal kiderült volna egy szerelőnél, valószínűleg a bíróság sem adna neked igazat. Én amúgy sem írtam semmi olyat, hogy ne menj utána a dolognak, csak annyit, hogy sokra nem mész vele. De neked muszáj gyűlölködnöd, ennyi maradt neked, hogy kompenzáld a sikertelenségeidet. További kommenteket nem fogok írni, nyugodtan hisztizz tovább, pelenkádat majd reggel cserékem. Szevasz.
Azért megnézném, hány kereskedő/tulajdonos engedné, hogy elvidd az autóját egy szervizbe. Valószínűleg minden 10-edik, tehát ez nem egy szokványos gyakorlat. Egyébként hiába vittel volna el szerelőhöz, nem derült volna fény erre a hibára, hiszen a mai napig sem világos, mi okozhatja.
"Tényleg nem ártana működésbe hoznod azokat az agysejteket. Itt nem a közvélekedésről van szó, hanem arról, hogy egyszerűen nincsen bizonyítási mód pl. a visszajelző lámpa eltüntetésére."
Van rá mód, hogy az ECU-ból kiolvassák, pontosan mikor írták ki a hibaledet.
Szerintem pedig az a frusztrált és gyűlölködő, aki direktbe leidiótáz egy másik embert névtelenül. Ez pedig pontosan a TE sikertelenségedet bizonyítja.
Én csak azt nem értem hogy lehet olyan, hogy alapjáraton leáll, viszont mielőtt megvetted és kipróbáltad nem volt semmi baja, és te most azt gondolod biztos tudott a hibáról az eladó/kereskedő?
Magyarán te azt mondod a kereskedő valahogy megjavította a kocsit hogy működjön pár hétig, utána pedig ismét tönkrement.
Ez nagyon valószínűtlen.
A totalcar, autó-motor, das auto újabb nagyobb öntudatú mint eszű olvasóját láthatjátok.
Súgom halkan, ez itt Banánisztán, soha az életben nem fogod érvényesíteni ebben az esetben a szavatossági jogaid.
Konkrétan mindenki ki fog röhögni köztük én is.
Amiket meg itt összerodasz, hogy az országra jellemző meghunyászkodás, stb... azzal csak olyan vagy mint egy sértett óvodás.
Vettél egy szar autót, mert sajnáltál 10e t-ot átvizsgálásra. És igen, a legtöbb helyen el lehet vinni szervízbe, sőt kapaszkodj meg: kijönnek házhoz is átvizsgálni!
Szóval ennek fuss neki még egyszer normális hangnemben.
Én értem, hogy a kis egod nem viseli hogy át lettél baccva. De ez ilyen játék. A használt autó piac erről szól.
Szóval az öntudatod kicsit vedd lejjebb és kezd reálisabban gondolkodni.
Ha a tulaj/kereskedő nem engedi hogy átnézesd az autót, akkor nem kötelező megvenni, olyat vegyél ahol nem rejtegetnek semmit.
A kérdésben írod, hogy "A "check engine" lámpát szándékosan kiiktatták, az akksi gyújtásakor sem világít." #17-es válaszodban pedig hogy kiírták (szoftveresen?). Nem lett kiírva semmi, egyszerűen kivette valaki az izzót, sosem deríted ki hogy mikor lett kivéve. Ezt a legnagyobb amatőr is észreveheti a megtekintés során ha legalább egy 2 perces cikket elolvasott vásárlási tanácsokkal.
Ha átnézeted az autót, akkor nem azért teszed hogy vásárlás előtt javítsa is meg neked. Nem kell pontos árajánlatot adjon a szerelésre, elég lett volna ha annyit mond hogy "a check engine ki van iktatva, valami nincs rendben az autóval és én nem venném meg". Erre tökéletes lett volna az átvizsgálás és most nem itt sírsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!