Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Asztmás kismamák! Ti hogy...

Asztmás kismamák! Ti hogy bírtátok?

Figyelt kérdés

Gyerekkorom óta asztmás vagyok, allergia váltotta ki mindig a fulladást, maximum napi egyszer kellett inhalálnom, de sokszor hetek is kimaradtak.

Amióta babát várok (most vagyok 9. héten) egyre romlik az állapotom. Ez a fulladás egyébként egész más, mint amit megszoktam, de már többedszer ébredek fel úgy (most például hajnalban), hogy fulladok, és naponta akár 3-szor is rám tör a nehézlégzés.

A tüdőorvosom egyelőre szabadságon van, de annyit mondott telefonon, hogy Ventolint használjak a fulladásra (egy ideje mást használtam már a baba előtt), de napi háromszor nem szívesen fújkálok, arra nem is mondott semmit.

Azt vettem észre, hogy ha hányok (ez csak pár napja van), akkor utána könnyebben lélegzem. Egyébként semmi várandóssági tünet nem zavar, nem érdekel, de a fulladástól megőrülök. Azt sem tudom kifejezetten, mitől van...

Augusztus végén tudok az orvosomhoz menni, addig van valami tippetek, amitől könnyebb vagy jobb lehet?

Köszi előre is!

2016. aug. 11. 05:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Én elég jól bírtam sóoldatos inhalálással (úton sópipa). Allergiára kalciumtablettával és prevalin orrsprayvel.
2016. aug. 11. 07:02
 2/12 anonim ***** válasza:
Tesom nagyon nem birta. 37.heten ki kellett venni a babajat, mert addigra annyiszor fulladt, hogy teljesen kikeszult. Ugye a megszokott gyogyszeret nem szedhette. Szoptatott is egy darabig, de ugyanemiatt abba kellett hagynia.
2016. aug. 11. 07:03
 3/12 A kérdező kommentje:

Huh, hát nekem is van sópipám, de sajnos az nem sokat segített. Vagy megkérdezhetem, te milyen rendszerességgel használtad? Amikor fulladtál, vagy pl. óránként x időre?

A sóoldatos inhalálással kapcsolatban is ezt kérdezném: milyen gyakran? Plusz milyen sót használtál? Bocsi, ha hülye kérdés, én eddig csak kamillateás inhalálást csináltam életemben... :D

A második válaszolónak is köszi a választ, bár nem biztattál túlzottan. :D De köszi az őszinteséget. Én mondjuk bízom benne, hogy javulni fog, ez a megérzésem, meg elvileg van, aki szed gyógyszert is ilyenkor, csak hát azt most saját kútfőre nem fogok, majd ha egyeztetek orvossal - ha nincs javulás addig...

2016. aug. 11. 08:27
 4/12 anonim ***** válasza:
Én jól bírtam mind a kétszer szerencsére. Azt mondják, hogy pont a belélegzett asztma gyógyszerek használhatóak terhesség alatt, azok nem okoznak gondot (én Seretide Diskust). Ventolint én is csak akkor fújnék, ha minden kötél szakad. Szakorvoshoz sűrűbben kellett járnom ellenőrzésre. Érdekes módon azon a két nyáron amit végig szoptattam, alig jött ki az allergiám. Azóta visszaállt minden sajnos :(
2016. aug. 11. 08:28
 5/12 A kérdező kommentje:

Én is Seratide-et használtam az utóbbi években, de most a nőgyógyász és a tüdőorvos is azt mondta, hogy a Ventolin barátságosabb elvileg...

Azért bízom javulásban egyébként én is, mert 5-7. héten kifejezetten jobban voltam, egyszer-kétszer jött elő a fulladás, ráadásul macskás lakásban sem fulladtam be, pedig alapvetően a macska szokta a legdurvább fulladást okozni... Mivel a terhességi tünetek is ezen a héten erősödtek fel, szurkolok, hogy a trimeszter végére a többivel együtt ez is csökkenjen.

2016. aug. 11. 08:34
 6/12 anonim ***** válasza:
Omron kompressziós inhalátorom van, azt használom már évek óta. Kritikus időszakban naponta. Egyébként ahogy érzem. Salvus-szal vagy sima gyógyszertari sóoldattal.
2016. aug. 11. 09:01
 7/12 anonim ***** válasza:
Elég rosszat fujtam legutobb igy 3 honap mulva varnak szeretettel vissza. Turbohallert kell hasznaljam -hiaba szteroidos- azt mondta az orvos h fontosabb h elég oxigén jusson a babához. Az a 8.9.10. Hét átmeneti rosszullétnek tunik,mert azóta se fújok (2*2) annyit mint ki van irva....mert bem fulladok, elmúlt. Ha érzek egy kis nehézlégzést akkor 1*1-et szivok és csókolom.
2016. aug. 11. 09:19
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, főleg az utolsó elég biztató! :) Tényleg remélem, hogy nekem is csak átmeneti, mert most is fulladok, és már hajnalban befújtam...
2016. aug. 11. 09:27
 9/12 A kérdező kommentje:
Na, hát sikerült olyan rohamot produkálnom, hogy elvánszorogtam a körzeti tüdőgondozóba, ahol nagyon kedvesen azonnal elláttak, és végülis visszaállítottak a Seretide-re, amiből napi kétszer kell fújnom, és Ventolint csak végszükség esetén, ha ennek ellenére fulladnék. De hiszem, hogy nem fogok többet...
2016. aug. 11. 13:44
 10/12 anonim ***** válasza:
Hát ja. A ventolin alap járaton "rohamoldó"...mikor már nem segit semmi vagy semmi más nincs a közelben, de egy vérbeli asztmásnak van egy fix gyogyszere es amellé adják a ventolint. Azt szoktak mondani h akár 20-at is be lehet fújni vele, de nálam kb az 5. Fújásnál már az ellenkező hatást váltott ki, még jobban befulladtam....Azóta ügyfelek h Simbicort legyen itthon....ha még galád modon nem is szedem ugy ahogy kellene,csak mint a hülyegyerek "ha már van valami". :D
2016. aug. 11. 19:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!