28 évesen nem korai még szülni? Vagy csak megijedtem? Normális ez a félelem?
28 éves vagyok stabil régóta tartó kapcsolatban. Átlagosan élünk, vannak hónapok amikor kicsit nehezebb, de általában jól megvagyunk. Szerettünk volna gyereket már, de nem gondoltuk, hogy szóba hozzuk és védekezés mellett terhes leszek. Örülünk mindketten, viszont én kezdek félni. Természetesen szeretném a babát stb, csak nagyon megijedtem. Egyszerűen képtelen vagyok elképzelni magam anyaként. Nem utazgatunk, nem élünk olyan életet ami miatt nagy dologról kéne lemondanom(pl karrier, stb). Egyszerűen csak mi van ha nekem gyerek nélkül kell lennem. Sosem éreztem azt a mindenáron gyerek kell érzést, mert ez az élet rendje, stb..Mostanság kezdtem vágyni rá.És hangsúlyozom, nagyon örülök, de mégis félek, mintha valami nem lenne teljes. Örülök, de nem érzek kicsattanó boldogságot még. (10.hét).
Természetesen félek a testi változásoktól, hogy kellek-e a páromnak ha netán megereszkedik az amúgy is nagy mellem, vagy ha a hasam striás lesz.Rettegek mostanság hogy megcsal, elhagy pedig sosem voltam féltékeny típus. Nem tudom a hormonok okozzák-e ezt az egészet, de kikészülök lassan, ráadásul fizikailag elég nehezen viselem az elejét állandó hányinger, erőtlenség, álmosság, stb...Ez normális? Fog változni?
:D az 1990-es evekben szult anyukam, mar reg nem azert szult a nok nagy resze, hogy elszabaduljanak otthonrol, mar regen kulon elt, stb. Ekkor szerezte meg a diplomajat, ferjnel volt, es ugy erezte, hogy keszen allt ra.
Szerintem 35 evesen mar kicsit keso megszulni az elso babat, mert ki tudja, hogy mennyi gyereket szeretnel meg utana, es akkor mar nehezebben is jon ossze. 40 felett a terhesseg meg eleg problemas lehet.
"Vannak dolgok,amiket "elk-úrt" az evolúció.
Pl 12 évesen miért menstruálnak a nők,ha ilyen korban még nem alkalmasak a szexre? "
Mert akkoriban az atlageletkor 25-35 ev volt es meg nem kovette le az orvostudomany fejlodeset.
" 35-40 között is lehet gyereket vállalni. "
Persze a meddőségi klinikák meg tele vannak ilyen korú nőkkel,mert addig húzták az anyaságot amíg a szervezetük már nem alkalmas rá természetes módon.
Természetesen van akinek úgy alakul,hogy idősebb szülő lesz.Van ilyen,de ezt nem szabad ideálisnak beállítani,mert nem az. Huszonévesen a legideálisabb szülni,ezt akármelyik orvos,nőgyógyász,genetikus megmondja.
24 évesen szültem,tökéletes volt.
Igaz szülök majd harmincas éveimben is,nem biztos,hogy nyugodt leszek,de így alakult.Viszont ismétlem nem az az ideális.
Hú mennyi okos. 28 évesen nem lenne érett a gyerekvállalásra? Már nem azért 20-30 év között a legoptimálisabb biológiai és egészségügyi szempontból. 35-40 között már egyátalán nem ideális,persze értem későn talál párt,sokáig nem jön össze van amikor így alakul.
Manapság elkényelmesedtek az emberek,félnek a felelősségvállalástól,félnek,hogy nem lesz 24 órájuk magukra. Holott egy gyerekkel is lehetsz egyedül,lehet szabadidőd stb. nem kell mindenkinek gyerek,eldönti mindenki akar-e. De ekkora hülyeségeket,hogy aki 24-26 évesen vállalt biztos kényszerítették,meg a múlt század... nem mindenki akar ráncosan babakocsit tolni,meg 60 évesen menni a gyereke ballagására.
Ez egyéni kérdés.
A kérdezőben kételyek támadtak,ami érezhető.
Miért állítjátok be úgy,mintha egy 30 feletti nő már öreg lenne?
Persze,ha a 3.gyereket szüli meg 35-40 évesen arra nem mondjátok,hogy veszélyes.
Egyáltalán miből gondoljátok,hogy akar még több gyereket?
Ha valaki nem érzi úgy,hogy itt az idő,akkor nem szabad erőltetni,"csak mert kicsúszok az időből".
Jó,van egy határ,ha 40-45 ig nem szülnék azt mondanám,hogy akkor már nem kockáztatok.
De egy 40 alatti nő szervezete bőven alkalmas arra,hogy gyereket szüljön.
Az a baj,hogy ti csak a biológiai kort és a fizikai állapotot veszitek alapul kizárólag.
Lehet szülni 25 évesen is,aztán meg az anya depressziós lesz,vagy rossz esetben lelép,nem gondozza a gyereket,stb,mert "ő vette el az életét".Majd ezt vágja hozzá ha felnő.
Ha a kérdező 10 évvel idősebb lenne,akkor már azt mondanám,hogy "most vagy soha",de 28 évesen azon parázni,hogy később nem lesz gyereke nevetséges.
És megjegyeznék még egy dolgot.
Az anyagi szempontot.
Ebben a korban még kevesen állnak stabil egzisztenciával.
Az az 1-2 általános iskolai osztálytársam,akik max szakmunkást végeztek,azoknak van gyerekük ilyen korban,egy 35-40 éves pasitól.
Úgy persze könnyű,hogy a "stabilban beteszed a fenekedet".
Az egyetemista csoporttársaim közül senkinek nincs még gyereke.
Ugyanis csak pár éve dolgoznak,és nincs 10 évvel idősebb pasijuk,aki finanszírozza a gyerekvállalást.
Annyi féle lány/nő/asszony van akiknek teljesen más a gondolkodásuk. Nyilván megélt élettől és tapasztalattól függ minden, hogy ki mikor látja eljöttnek az időt.
Én 25 vagyok, az elsőt várom és úgy érzem teljesen felkészültem. Nem érzem, hogy lemondásokkal fog járni az életem, stabil kapcsolatban élek 2és fél éve vagyunk házasok, van saját házunk, dolgozunk, biztos anyagi hátterünk van. Mire várnék?
Ezzel szemben van 30 êves ismerősöm aki még diszkóban rázza magát. Kár életkor szerint beskatulyázni a nőket. Mindenkinek máskor jön el az idő a gyermekvállalásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!