Hetente egyszer egy pohárka tokaji belefér?
Átlag egyszer egy héten szoktunk inni egy pohárka minőségi bort. Én többnyire egy deci édes fehérbort (aszú vagy furmint) iszom, vagy még annyit se, néha pálinkáspohárból fél deci bort szopogatok el egy este alatt. Többet nem is kívánok.
Ennyi árthat a magzatnak? Zéró tolerancia, vagy ilyen kis mennyiségben nem árt?
Húha, látom, követ dobtam a darázsfészekbe...
Nem cigizem, nem iszom kólát meg ilyen szemeteket, nem tömöm magam szíre-szóra gyógyszerrel, egészségesen étkezem, sportolok.
De mea culpa: szoktam kávét inni. Szoktam autóba ülni, pedig rengetegen halnak meg az utakon. Ülőmunkát végzek. Van kutyám-macskám, sőt mi több, beengedem őket a lakásba is! Nem nagyon van lehetőségem megvenni a háztáji húst és a biotejet, azt veszem, ami a boltban van. És néha leveskockával készítem a levest.
Eszerint felelőtlen lennék?
Természetesen én is tudom, hogy "Az alkohol rossz, értem?" De a nap mint nap bennünket érő egyéb káros hatásokhoz képest szerintem elhanyagolható, főleg abban a mennyiségben, ahogy én iszom. Ennek ellenére valószínű, hogy nem fogok inni, ha terhes leszek, bár ha jól értem, az orvosok között sincs teljes egyetértés ez ügyben.
Na, ez végre egy tudományos igényességű cikk absztraktja. Ide rakom a jövendő nemzedékek okulására:
The frequency of drinking alcohol among 616 women who aborted spontaneously (cases) was compared with that among 632 women who delivered after at least 28 weeks gestation (controls). 17·0% of cases reported drinking twice a week or more during pregnancy whereas among controls, only 8·1% of women reported drinking twice a week or more. The hypothesis that drinking during pregnancy is associated with spontaneous abortion was tested by maximum-likelihood logistic regression analysis. The adjusted-odds ratio for this association was 2·62. We estimate that more than one-quarter of pregnant women drinking twice a week or more are likely to abort, compared with about 14% among women who drink less often. Consideration of wine, beer, and spirits separately suggested that the minimum harmful dosage was one ounce of absolute alcohol. Several potentially confounding variables, including maternal age, gestation, prior spontaneous abortions, smoking, and nausea/vomiting, were controlled in the analysis. The association between drinking during pregnancy and spontaneous abortion did not vary with these factors. Even moderate consumption of alcohol during pregnancy is a risk factor for, and may be a cause of, spontaneous abortion. Among the possible mechanisms, acute fetal poisoning seems the most likely, although chronic poisoning is also possible.
Olvasgass egy kicsit Dr. Czeizel Endrétől.
Számomra megdöbbentő, hogy mennyi várandós nő alkoholizál. Sör, bor, koktél... aztán jön a bűntudat, a magyarázkodás. Mert gondok vannak, mert veszekedtünk, mert buli van, mert...mert... mert... Ez csak szöveg. Az alkohol soha nem oldotta még meg a problémákat, feszültségoldónak pedig a lehető legrosszabb választás. Mindig van valami az életben, ami miatt feszült lesz az ember és ha valaki azonnal a pohárka után nyúl, gyorsan lesz belőle alkoholista.
Már az is intő jel kellene, hogy legyen, milyen rossz érzéseket kelt, ha olyan időszak következik, ahol tilos az alkohol fogyasztása.
Még terhes sem vagy, de ez foglalkoztat, hogy ihatsz-e vagy sem?!
A méhlepény nem szűri meg az alkoholt, ami a szervezetedbe kerül, az hozzá is eljut. Nem elég, hogy megdolgoztatja azt az aprócska májat, de az idegsejtek kialakulását, az agy fejlődését is gátolja.
Ha autóba ülsz, akkor sem iszol előtte. Ha gyógyszert szedsz, akkor sem. Akkor a terhesség miért nem ilyen egyértelmű?
"Még terhes sem vagy, de ez foglalkoztat, hogy ihatsz-e vagy sem?! "
Persze hogy foglalkoztat. :) Mikor foglalkoztasson, ha nem most? Félidős terhesen kapjak észbe, hogy hupsz, talán le kellett volna tenni a heroint?
Nem vagyok függő, ha erre céloztál. Nehezebben tudnék lemondani mondjuk a fagyiról, mint az alkoholról. És soha nem ittam feszültségoldó gyanánt.
NEM azért tettem fel a kérdést, mert úristenúristen, mondjátok, hogy nem káros, mert nem fogom kibírni alkohol nélkül!! hanem mert egymással ellentétes infókat olvastam, és érdekelt, hogy ki hogy vette ezt a részt. A hibát ott követtem el, hogy ilyen Nőklapja meg Házipatika szintű oldalakat olvastam hiteles források helyett.
Szóval a végső döntést nem az itteni kommentek alapján fogom meghozni, hanem az orvosaim tanácsa és tudományos felmérések alapján.
Azt pedig kikérem magamnak, hogy ennyi alapján alkoholistának és/vagy felelőtlen némbernek bélyegezzenek, amit néhány választ hangneméből kiéreztem.
Nekem teljesen mindegy, hogy valaki iszik-e vagy sem. Számomra csak az nem világos, hogy ha akár egy szemernyi kétsége is van (és mivel az orvosok sem értenek egyet, ez nem egy eldöntött kérdés), miért kell kockáztatni? Megéri egy pohár borért?
Nekem ez a fura benne, nem az, hogy megiszol egy pohár bort, mert ettől persze nem leszel alkoholista.
Én is voltam terhes szilveszterkor, szülinapon, stb, nem éreztem, hogy bármiről lemaradok, ha én nem pezsgővel koccintok. Számomra ez nem is volt döntéshelyzet, pedig hidd el, nem vagyok egy bio-para mami.
Ha csak a fiam három idegsejtjét ölöm meg vele, ami semmi, miért öljem meg azt a hármat is? Mert de finom a bor? Nekem ez a felfogásom, de ettől még mindenki úgy dönt, ahogy akar.
Nem akartam hozzászólni, de már nem tudom megállni. Jót nevettem a hozzászólásokon. Nem alkoholistáról beszélünk!
Egyébként utolsó, akkor ilyen áron, de egyél vegykezelt zöldséget, gyümölcsöt, ne igyál kávét, üdítőt, ne szedj semmilyen vitamint, gyógyszert stb, mert ahogy te is írod mindenben van ellenvélemény orvosi szinten. De ha minden ilyet figyelembe vennénk, nem ehetnénk is ihatnánk semmit, illetve mindig vannak ciklusok, hogy éppen mit vesznek elő "jónak-rossznak" vagy éppen melyik országban vagy.
Én azt tanácsolom, hogy egyél, igyál ami jól esik (persze mértékkel). Néha jobbat teszel vele mint a gyógyszerrel (pl az biztos nem okoz szorulást :)) Én ettem pl olyan ételt amiben nyers tojás volt (igaz házi így tudtam, hogy friss), második terhességemnél legtöbbször csak kólát tudtam inni (pedig imádom a gyümölcsleveket). Vagy pl velem anyum mindig itt vörösbort a vére miatt (1-1 dl-ről beszélünk). Mégsem vagyok "hülye" :) és nem szeretem az alkoholt :)
Amikor anyu velem terhes volt, megkérdezte a dokija,hogy kíván-e valamit. Mondta anyu,hogy sört meg fagyit, de folyamatosan. Mondta a doki,hogy mindkettő mehet, csak mértékkel. Sem a tesómnak, sem nekem nem lett semmi bajunk, viszonylag intelligensek lettünk.
De ettől függetlenül mindenki döntse el,hogy iszik vagy nem. De olyannal jönni,hogy veszélyezteti a gyereket 1-2 dl bortól, meg sz.r anya,hát....
Ennyi erővel akkor le lehet hurrogni azt a 3-4 hónapos kismamát, akit nemrég futni láttam a pályán,vagy úszni az usziban, mert ez is éppen eléggé megosztja az orvostársadalmat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!