Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hogyan lehet az anyós túlzó...

Hogyan lehet az anyós túlzó segíteni akarását szerencsésen kezelni?

Figyelt kérdés

Most várjuk az első babánkat, és anyóséknak az első lány unoka lesz, 6 fiú után. Anyósom teljesen be van zsongva, alig várja az unokát, amit nem is baj. Mi is nagyon örülök a picinek.

A gond az, hogy anyós egyre inkább kezd beleszólni, hogy mit vegyek a babának és mit ne, hogyan rendezzük be a szobáját, és mi hogyan legyen.

Megértem a lelkesedését, de engem kissé már zavar, hogy konkrét leszúrást kapok, mert merek venni pár kisruhát a lányunknak, mondván: úgyis kapunk sógornőméktől, ne vegyek már fölöslegesen ruhát, meg amit kell, azt ő úgyis megveszi.

Nagyon hálásak vagyunk a segítségért, mert valóban babakocsit, kiságyat, hordozót, mózeskosarat, légzésfigyelőt, pelenkázót, babyőrt és sok kis ruhát kapunk, de nem értem, miért kell nekem magyarázkodnom, hogy a saját lányomnak veszek ruhát, vagy a baldachinját saját kezűleg szeretném elkészíteni. Így is úgy érzem, hogyha bemegyek a babaszobába (ideiglenes csak, mert lassan költözünk), hogy igazán nem sok minden tükrözi az én elképzeléseimet, és én személy szerint, sok mindenből másmilyent szerettem volna, mert más tetszik. Ilyen volt a babakocsi is, amit már ezer éve kinéztem, de anyósom 3 héten keresztül hívogatott, hogy ugye nem veszünk babakocsit, mert a sógornőim felajánlották. Végül a páromat is megfűzte, így kénytelen voltam beadni a derekam.

Kiságyból is egy egyszerű fehéret szerettem volna, de ugye azt is kapjuk. És még sorolhatnám.

Tegnap lett tele nálam a bili, mikor nézelődtünk anyóssal, és a boltban elkezdett navigálni, nem kell a babaággyal foglalkoznom, ne nézegessem, azt úgyis kapjuk, ő már vett kis ruhát, majd odaadja, szóval én már semmit ne vegyek, csak cumit, pelenkát, popsitörlőt, bár ezeket is megveszi, úgyis útba esik neki a DM.

Jövő héten költözünk az új lakásba, de már ő elmondta, hogy hova tegyük a babaágyat, mi hol legyen, milyen színben tündököljön, mit milyenre fessünk, és ha nem, akkor ő nem is segít. Naponta megkérdezi, hogy ugye nem akarunk háziállatot a lakásba? Egyelőre még ott sem vagyunk, a kiskutya füle foglalkozik egyelőre azzal, hogy háziállat legyen-e vagy sem, úgyis minden gondolatomat a baba köti le, nem az, hogy legyen-e kutyus vagy macsek. Persze, mikor azt mondom, hogy nem tudom, nem foglalkozom a kérdéssel, akkor egy órás előadást hallgatok, hogy miért ne legyen. Hazudni meg nem szeretnék, nem gondolkodunk ilyesmin.

Nem akarom megbántani, de nekem kezd a hócipőm tele lenni, hogy mindig mindent intézni és venni akar, ha meg én teszem, akkor leszúr, és magyarázkodnom kell. Szeretem őt, régen nem volt ilyen, de most már ez sok. Talán én lettem túlérzékeny, azonban már most úgy érzem, hogy beleszól a gyermeknevelés első lépéseibe, és ez később rosszabb lesz. Lehet, hogy fiatal vagyok, de tudatosan vállaltunk babát, vannak elképzeléseink, és nem akarok miatta magyarázkodni.

Ti ezt hogyan kezelnétek?

Köszönöm!

30 hkm

2013. jún. 11. 22:18
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Nekem édesanyám csinálja ugyanezt. Egyszer megmondtam neki, hogy soha nem jön vissza az az idő, hogy az első babára készülök. Örülök, ha segít, de hagyja, hogy én is végignézzem a dolgokat. A második gyerek már valószínűleg egész más lesz, én is másképp fogom megélni. Szóval megkértem, hogy ne vegye el ezt a szép időszakot.

Akkor úgy tűnt, megértette, de aztán hosszú távon nem sok minden változott tőle. Végül úgy kezeltük a dolgot, hogy - mint bárki másét - az ő tanácsait, meglátásait is figyelembe vesszük, de a végső döntés a mi kezünkben van. Ebben elsősorban nektek kell egyetérteni, de úgy tűnik, ez megvan. Az az érzésem, hogy sajnos ez nem mindenhol működik kenyértörés nélkül. (Kicsit félek, hogy nálunk is ez lesz.)

2013. jún. 12. 10:13
 12/14 adriennjeni ***** válasza:
Nálunk a sógornőm ajánlotta fel a babaruhákat, kb 3 zsákkal. Első babánk és nem bánom ha használt ruhát adok majd rá, de nem szeretném, ha az én gyerekem lenne bennük az 5., főleg, hogy tudom kinek a gyerekén volt kettővel. Én elfogadom a ruhákat, aztán benne is hagyom a zsákban, úgy ahogy elhozták. Nem akarom megbántani, ezért nem utasítom vissza. A te eseted azért más lehet, de szépen mondd meg nekik, hogy határozott elképzeléseitek vannak és olyan lesz minden amilyennek Ti szeretnétek. Ha megsértődik, majd lehiggad... Én nem hagynám beleszólni a dolgaimba, én ki is jelentem mindenkinek, aki elkezdi. Sok sikert és boldog babavárást! :) 23hkm
2013. jún. 12. 21:17
 13/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszaitokat! Nagy adag energialöketet adtatok! :)

Azt hittem ez nálunk egyedi, de akkor úgy tűnik egy lányunoka minden anyósból és nagymamából kihozza az "állatot/anyatigrist". :) A sógornőim kedvesen kezelik a helyzetet, mondták, hogy nem sértődnek meg, ha valami nem tetszik, vagy mást szeretnék, megértik. De anyós kevésbé. És ugyan vásárolok egyedül, de néha olyan jó elújságolni, hogy találtam egy kis cipőcskét, vagy bármit. :)

De a lényeg, hogy az első sokkon túltéve magam, a ti tapasztalataitokat és jó tanácsaitok csokorba kötve nincs több tutyimutyi, anyóst helyre fogjuk tenni. :) Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát! :)

2013. jún. 12. 22:55
 14/14 anonim ***** válasza:
46%
Költözzetek jó messze.
2013. jún. 13. 03:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!