Dohányoztál terhesen?
Nem keresek önigazolást, mert tudom, hogy káros.Le is írtam.De kockázati tényező nem csak a cigiben van, hanem sok mindenben, amikről nem, vagy csak kevesebbet beszélnek.
Ezekre szeretnék csak rávilágítani, hogy ne CSAK a dohányzást ítélje el az ember mert nem CSAK az lehet káros.
Meg, h ne kifejezetten arra fogjanak mindent, mert egyáltalán nem biztos,még ha a kockázati tényező meg is van, hogy amiatt történt.Más kockázati tényező is van ami miatt megtörténhet, de senki nem foglalkozik vele.Szinte lezárják azzal, h a dohányzás/alkohol/drogok/stressz a felelős KIZÁRÓLAG és pont.Ennél kellene tovább tekinteni.(És nem csak várandósság esetében).
Te pl nem állnál értwetlenül amögött, ha valaki aki a fent említettek közül egyikkel sem él (dohányzás, alkohol stb) akkor mitől lehet beteg, mitől hal meg váratlanul, mitől születik egészségtelen gyermeke?Nem tagadom, h sokban hatott rám, ami édesanyámmal történt, h kicsit mélyebben foglalkozzak a témával, de attól még nem tartom a gondolatmenetemset sem hülyeségnek sem önigazolásnak.És nem provokálni akarok meg arra buzdítani az embereket, h cigizzenek csak nyugodtan.Bocs, ha félreérthetőek a hsz-eim.
Szerintem meg egyre több hangsúlyt kap a többi rizikótényező is. Az egészségtelen táplálkozás, a kevés mozgás, a túl sok stressz stb.
Én sem mondtam, hogy "ne cigizz, egyél helyette egy tábla csokit, mert az nem egészségtelen"...
Csak szerintem kicsit érdekes meglátás ez a "lehet cigizni, mert úgy is van még ezer dolog, ami ugyanolyan káros". Mert ha már a cigit leteszi az ember, akkor csak 4999 marad, ami még mindig jobb, mint az 5000.
Ha már egy dologgal tudjuk csökkenteni annak a kockázatát, hogy beteg legyen a gyerekünk, akkor azt meg kellene tenni.
Nem rálegyinteni, hogy ha már úgy is van 4999, azaz az egy nem számít. Mert igen is számít.
Még mindig nem mondtam, h nem számít és h lehet:)
De látod te is ezt hozod fel, lehetne azt is mondani, h akkor pl a cukorról mondjon le anyuka akkor is ugyanígy egyel esett a kockázati tényezők száma.Annyi a bajom, h egy-két tényező van amit piszkosul elítélnek és azok a tényezők ugyanazok.Holott egyáltalán nem biztos, h azok a legkárosabb tényezők, csak mert a csapból is ez folyik.Egyikről könnyebb, másikról nehezebb lemondani de ha már van x millió tényező és ebből korlátozott amiről anyuka le tud mondani miért nem ő döntheti el melyikről mond le/csökkenti?Miért csak egy van amiről mindenki beszél?
Nah de akkor ha már itt tartunk....
Mi van akkor, ha egy kismama drogozik? Mindenki elítéli, máglyára veti, ahogy te írtad.
És ha dohányzik, akkor mi van? "Nem baj, én is dohányoztam, mégis egészséges gyerekem lett.", "Túl van dramatizálva, napi 1-2 cigi nem árt semmit" stb.
Csak azért elfogadottabb, mert többen cigiznek, mint ahányan drogoznak.
Ha ez megnyugtat: ugyanúgy elítélem azt is, 300 kilósra hízik a terhessége alatt, mert kilószámra zabálja a csokoládét, aztán terhességi cukorbetegsége lesz.
Teljesen igazad van.De azért a drog tudatmüdosító is (ez a lényege) és könnyebb túladagolni, belehalni.
Nem, nem, nem, tényleg ne érts félre.
Csak az zavar igazán, h az emberek úgy állnak hozzá ahogy.
Mindenkinek joga van eldönteni mit tesz meg és nem tesz meg az egészége, élete érdekében, erről lehetne örökké vitatkozni.
Ha valaki meglát egy drogozó/dohányzó/részeg kismamát akkor lenézi, elítéli, de kevés olyan van, mit pl te ahogy írtad, h ugyanúgy néz mondjuk egy súlyosan elhízott és mondjuk big mac-et vagy csokit evő kismamára az utcán.
Kicsit igazságtalannak érzem ebből a szempontból a hozzáállásokat és szelektálást.
Tőlem is volt aki kérdezte, h "dohányzol terhesen?" de mikor épp kétpofára tömtem a mekis kaját és társait a kutya se kérdezte, h úristen ezt hogy gondolom.
Egyébként igazad van, k.va nehezen tudom letenni a cigit, de ettől függetlenül nem keresek rá önigazolást.mikor nem dohányoztam is ugyanúgy bosszantott ez a szelektálás ami leginább a dohányosokat érinti negatívan.
Sokakban felmerült pl h a cigisdobozra ráírják, fotózzák az elrettentő dolgokat.Ilyen miért is nincs az alkoholnál, a cukros és egyéb káros dolgoknál stb....Mert ezeket az emberek 99.9%-a fogyasztja és ez jobb bevétel az államnak is, mint csak a dohányosokra "támaszkodni".
Elítélem én is magam a dohányzásért, a gyengeségemé
rt, főleg az életvitelem, szakmám miatt.....De nekem valóban e az egyetlen kockázati tényezőm.Ha látnád miket eszek/iszok mennyire utánajárok, mennyi vitamint eszek, mennyit sportolok stb (előszöris meglepődnél h akkor miért pont a cigi ami megvan) másodszor tényleg monanád én még a dohányzásom ellenére is sokkal egészségesebben élek mint az emberek nagy százaléka.
Még annyi, h írtad: "Csak azért elfogadottabb, mert többen cigiznek, mint ahányan drogoznak. "
Pontoan így van ez.Akkor gondolj bele mennyivel többen táplálkoznak pl egészségtelenül, mint amennyien dohányoznak :)
Ezért őket aztán még annyira sem szólja meg a kutya se.
Tényleg a végtelenségig lehetne erről filozofálni.
Igazság az, h a mia világban már borzasztóan nehéz egészségesen élni.Ami a nagyobb baj, hogy az emberek szelektálnak kit ítélnek meg és kit nem.Nyilván mindenki azt, amit ő nem csinál ;)
Hagyni kellene egymást békében és mindenkinek a saját életével/egészségével foglalkoznia, nem azzal, h kire iért nézzen ferde szemmel.Mindenkinek megvan a maga baja, nehézségei, gyengesége, nem kell itt versengeni, h ki jobb/rosszabb a másiknál meg mit csinálna a másikkal.
Mennyivel békésebb világ lenne:) (Szép álom:)) )
Tehát leírom (remélem utoljára), hogy nem támogatom a dohányzást főleg várandósan attól, h én dohányzok, de rosszabb ember és anya sem vagyok másoknál.Pont.Ezek után meg mindenki azt hisz amit akar:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!