Dohányoztál terhesen?
Sztem senki nem állította, h egészséges a cigi, én is írtam, h nem az én érdemem, h ennek ellenére egészségesek a gyerekeim.Csak leírtuk a tapasztalatainkat.A cigi egészségtelen ezt tudjuk.
De amellett se menjünk el, h nagyon jó, h mindent ráfogjon az ember.Mint látható megvan a baj cigi nélkül is nem kevés esetben és szintén nem kevés esetben nem okoz bajt.Lehet pl valakinek amúgy is beteg gyereke lenne vagy ő lenne beteg ha nem dohányozna is, de ha már dohányzik akkor rá lehet fogni, h csak attól lehet.(Közben lehet tök más).Anyukámnak is nagy flegmán beszólt a doki mikor tüdőrákos lett, h nem kellett volna annyit cigizni...szerencsétlen asszony egy szál cigi ne volt a kezében soha, csak mikor nálam megtalálta és kidobálta....
Bocs az offért, de a dohányzásról mindenki tudja, h káros.
Viszont sok mindenről nem, vagy azt nem hisszük el.Miért is?
Csak egy példa a sokból:
Finomított cukor káros hatásai..
Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)
2010, február 25 - 01:31 - Bakos Veronika
Finomított cukor káros hatásai..
Napok óta keresem az "ürügyet", hogy újra leírjam a cukor káros hatásait, hogy új olvasóink is elolvashassák...
A finomított cukor fogyasztásának következményei
Orvosi megfigyelések és tudományos közlemények felhasználásával
• elnyomja az immunrendszert
• felborítja a test ásványanyag
• beleavatkozik a kálcium-magnézium egyensúlyba
• erőteljesen hozzájárul a csontritkuláshoz
• csökkenést okoz az inzulinérzékenységben
• orális fogamzásgátlók használata esetén megnövelheti a vér glükóz-és inzulinszintjét
• túlhajszolja a hasnyálmirigyet és károsodást okoz benne, hozzájárul a cukorbetegséghez
• ingadozó vércukorszintet eredményez
• csökkent glükóz tűrőképességhez vezet
• növeli a vér koleszterinszintjét
• megtámadhatja a kapilláris érfalakat
• visszértágulatot okozhat
• szív-és érrendszeri betegségeket okozhat
• atherosclerosist (arteriális érelmeszesedés) okozhat
• trombocita (vérlemezke) összetapadást okozhat, ami vérrög kialakulásához vezet
• növeli a szisztolés (szív-összehúzódási) vérnyomást
• hiperaktivitást, ingerültséget, koncentrációs zavarokat és gyerekeknél izgatott, szertelen viselkedést okoz, illetve a jojo effektus miatt álmosságot és csökkent aktivitást is okozhat
• káros hatással van a gyerekek iskolai előmenetelére
• kifejezetten megnöveli a vértrigliceridek (zsírok) szintjét
• hozzájárulhat a gyerekkori ekcémához
• csökkentheti a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) hatékonyságát
• elősegítheti az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) szintjének növekedését
• krómhiányt alakíthat ki
• rézhiányt okozhat
• fogyasztása mell-, petefészek-, prosztata-, és végbélrákot okozhat
• nőknél különösen nagy valószínűséggel okozhat vastagbélrákot
• epehólyagrákot okozhat
• böjtök alkalmával megnövelheti a vér glükóz szintjét
• megemeli a szerotonin nevű idegingerület átvivő (neurotranszmitter) szintjét a véredényekben, ami elég szűk határok között mozoghat
• károsan nagy savszintet hoz létre a gyomorban, nyálban
• szabad gyököket hozhat létre a vérben
• felszívódási zavarai gyakoriak a bél funkcionális bélbetegségekben
• gyorsítja az öregedési folyamatot, ráncosodást és ősz haj kialakulását okozhatja
• alkoholizmusba vezethet
• elősegíti a fogromlást
• hozzájárul a súlynövekedéshez és az elhízáshoz
• nagymértékű fogyasztása a Chrohn-kór és a fekélyes vastagbélgyulladás veszélyét hordozza magában
• a gyomor-és nyombélfekélyes emberekben gyomor és béltraktusbeli gyulladást okozhat
• kandidázis (gombafertőzés) fokozója, táptalaja
• fogyasztása epekövek kialakulásához vezethet
• elősegíti a vesekövek kialakulását, a vesekárosodást, megnöveli a vesék méretét
• ischaemiás (vérellátási problémás) szívbetegséget okozhat
• vakbélgyulladást okozhat
• súlyosbítja a szklerózis multiplex tüneteit
• közvetetten aranyeret okoz
• száj-és fogágy betegségekhez vezethet
• csökkentheti a növekedési hormon hatását és mennyiségét
• megváltoztathatja a fehérjék szerkezetét és ezzel erősen beleavatkozik a fehérjék felszívódásába
• ételallergiát okoz
• terhesség alatt toxaemiát (vérmérgezést) okozhat
• károsítja a DNS szerkezetét
• tüdőtágulás okozhat
• asztmát okozhat
• csökkenti az enzimek hatékonyságát
• a májsejtek osztódását és a máj méretbeli növekedését okozhatja, növelheti a máj zsírtartalmát
• megnövelheti a test folyadék-visszatartását
• székrekedést okozhat
• gyengíti a látást, rövidlátást és szürke hályogot okozhat
• az inakat törékennyé teheti
• a migrénig elmenő fejfájások okozója lehet
• a delta, alfa, és théta agyhullámokat rendellenesen növelheti, így csökken a tiszta gondolkodás esélye
• depressziót okozhat
• elősegíti a bakteriális erjedést (rothadást) a belekben
• hormonális zavarokat okozhat
Forrás: Váradi Tibor – Az egészséges életmód alapjai
Mert a gyártóknak nem éri meg annyira "reklámozni" ezt, mint a dohányzást pl....még mindig nem állítom pl, h jó a cigi és én is szégyellem, h cigiztem a gyermekeimmel, na de az kicsit gáz, h ami elterjedt és valaki csinálja azt lehet támadni, h mennyi bajt okoz(hat), de a többi meg nem számít.És a cukor csak egy példa volt a sokból.(Ráadásul ma már mindenben cukor van szinte).
Lehet szerencsétlen anyámnak is hasonló miatt lett baja, de rögtön a cigi jutott eszébe mindenkinek, mikor soha nem gyújtott rá.Ennyi erővel elítélhetnék a csokit zabáló várandós nőket is vagy egyebeket.Amiket ma már megetetnek velünk.....nagy része még a ciginél is károsabb.Csoda, hogy nem kevés betegség/halál/rendellenesség megvan a nemdohányzó emberek körében is?ÉS azt hiszik ők egészségesebben élnek meg jobb anyák, hisz nem cigiznek terhesen....no comment...
Egyébként így belegondolva az első gyerekemnél tömtem magamba mindent ami cukros cucc és a másodiknál cigiztem többet, de nem ettem ilyesmit (nem kívántam).Ahogy írtam is az első hsz-emben az első babám lett korababa kis súllyal, a másodiknak kutya baja se lett.Biztos sokan belémkötnek majd emiatt, de már megszoktam.Egyáltalán nem vagyok biztos benne, h a cigi károsabb mint a cukor pl.(Hogy csak ezt az egyet említsem a sokból).
Az ördög az apró betűben rejlik mindig.A cigiről mindenki tudja, de nem lehet, h amiről kevesebben tudunk, kevesebbet az károsabb lehet?....ugyan már:) Reklámozzák a sok "egészséges" joghurtot meg minden szart, h a szülők tömjék csak vele a gyerekeiket mert mennyire jó (nyuszis kakaó és társai), megszórják minimális calciummal, de az nincs odaírva h 90%-a cukor ami sokal több calciumot von el mint amennyit beletesznek pl....de anyuka nyugodt, h egészségesen eteti a gyereket....a tudatlanság nem mentség mindenre.
Eskü az utolsó ilyen hsz-em lesz, de ezt még bemásolom:
A terhességi cukorbetegség oka, hogy a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások (a méhlepényben termelődő hormonok) csökkenthetik a szervezetben termelődő inzulin hatását, ennek következtében átmeneti inzulinrezisztencia jön létre, így a sejtek kevesebb cukrot (glükózt) tudnak felvenni. Ez a vércukorszint növekedését okozza, aminek hatására a hasnyálmirigy még több inzulint termel, azonban néhány esetben nem képes kielégíteni a megnövekedett inzulinigény. A vércukorszint emiatt növekszik, ez pedig arra készteti a hasnyálmirigy sejtjeit, hogy még több inzulint termeljenek. A hasnyálmirigy ilyenkor nem mindig tud lépést tartani a szervezet megnövekedett inzulinszükségletével, szülés után azonban a legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya.
A terhességi cukorbetegség felismerése
A terhességi cukorbetegség megbízható diagnosztizálásához terheléses cukorvizsgálatra van szükség. Ennek során megmérik az éhgyomori cukorértéket, majd meg kell inni egy pohár vizet, amelyben előtte 75g cukrot feloldottak. Ezután két órával ismét megmérik a vércukorszintet. Ha a két órás cukorérték 7.8 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegségről beszélünk. Ha kicsivel alatta van az érték, akkor néhány hét múlva érdemes újra elvégezni a vizsgálatot.
Veszélyes lehet a magzatra?
Igen. Mivel a magas vércukorszint (szénhidrát-anyagcserezavar) veszélyezteti a magzat egészséges fejlődését, nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljék ezt az állapotot. A vércukorszint erős ingadozása károsíthatja a pici agyát, illetve az inzulinhiány károsíthatja a méhlepény sejtjeit, ami káros hatással lehet a magzat oxigénellátására. Emellett a baba túl nagyra nőhet, viszont az előbbi okok miatt nem biztos, hogy a testméretének megfelelő mennyiségű oxigénhez tud jutni.
Kezelés és teendők
Kevésbé súlyos esetben a megfelelően összeállított diéta elegendő a vércukorszint normalizálásához. Ha azonban a diétával nem sikerül a normál cukor értékeket elérni, akkor a diéta megtartása mellett inzulinra is szükség van. A terhesség alatt szájon át szedhető vércukorszint csökkentő gyógyszereket nem szabad szedni, mert ezek károsíthatják a magzatot.
A diéta összeállításánál mindenképen szakorvos segítségét érdemes kérni, mivel ez egyénenként eltérő lehet. Néhány dolog azonban egyénektől függetlenül is elmondható:
A napi szénhidrátbevitelt csökkenteni kell, és megfelelő szénhidrátot kell fogyasztani. Kerülni kell a cukros ételek, italok, méz, illetve a fehérlisztből készült ételek fogyasztását. A fehérliszt helyett használj teljes kiőrlésű lisztet, a cukor helyett például fruktózt (ugyan jóval drágább, mint a cukor, viszont kevesebb kell belőle, mert kb. 40%-kal édesebb, mint a cukor).
Sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, de ezeket ne gyümölcsturmix vagy gyümölcslé formájában fogyasszuk, ugyanis a folyadékokból sokkal hamarabb szívódik fel a cukor, a cél azonban ilyenkor éppen az ellenkezője, hogy amennyire lehet, kerüljük a vércukorszint hirtelen megemelkedését.
A néhány nagy étkezés helyett át kell állni a többszöri (5-6) kis adag étel fogyasztására.
Rendszeresen kell – a terhességnek megfelelő – mozgást végezni, ugyanis a mozgás során az izomsejtek által megnövekedett energiaigény (amit a vérből felvett cukorból elégítenek ki) segít kordában tartani a vércukorszintet.
Terhesség után
Szülés után az inzulinos kezelést általában abba lehet hagyni, de a diétát még 5-6 hétig folytatni kell. Az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is felléphet (bár ez nem mindig van így), viszont a terhességi cukorbetegség jelzi a hajlamot ezért ebben az esetben számítani lehet az időskori cukorbetegség kialakulására.
A nagyobbik fiammal a 15. hétig dohányoztam, mert akkor nyugodtam csak bele, hogy a védekezés ellenére teherbe estem...
A kisebbik fiamnál pedig hétvégente szívtam pár szálat a 16. hétig.
Mindketten 4 kilóval, problémamentesen születtek, most már 6 és 3,5 évesek és makkegészségesek!
Igen, s baromira úúútálom magam érte.. s bízom benne, hogy le fogom tudni tenni még... Félbetört cigiket szívok.. így kb naponta 8x szívok el egy fél cigit.. Szal kb 4 max 5 szál a napi ... 32 éves vagyok, 17 éves korom óta dohányzom.. s qrvára irigylem azokat akik megundorodtak tőle meg ilyesmi.. nekem kb 3x volt összesen hányingerem is egész idáig.. s az sem a cigitől.. :-/ hát ennyi.
24hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!