Ha most kirúgnak, mit tehetek GYED ügyben?
Sziasztok!
21 hónapja van megszakítatlanul munkaviszonyom, viszont most eléggé kifelé áll a szekerem rúdja a cégtől, ahol 9 hónapja dolgozom.
Babát tervezünk. Mi lesz, ha pár hónapon belül terhes leszek (adja a jó Isten :) ), és egyidejűleg elküldenek? Megtehetik, mert hónapos szerződésekkel alkalmaznak, és ha a következő hónapra nem íratnak velem alá, akkor ennyi. Még csak nem is szabálysértő, és nem számít, terhes vagyok-e vagy sem.
Szóval ha így alakulna, mit tehetek, hogy ne csak a GYES-t kapjam? Ha mondjuk a terhességem 1., 2. hónapjában maradok munka nélkül? Utána hogyan tovább?
Előre is köszi a válaszokat!
Köszi a válaszokat!
Persze, legjobb lenne sokáig kihúzni itt, de már így is "szemez" velem a főnök, pedig még terhes sem vagyok. Ha az lennék, sztem nem is gondolkodna, hogy keres a helyemre vkit azonnal.
Szóval nagyon valószínű, hogy úgy maradok munka nélkül, hogy még szülés előtt leszek 6-7 hónappal, én erre tippelek.
Ilyenkor mit lehetne tenni? Másik munkát keresni terhesen? Szinte kizárt.
Most is válthatnék, de:
1. Nagyon nem könnyű ma sehol sem munkát találni, pláne nem kelet-magyarországi kisvárosban, szóval ez szinte totál esélytelen.
2. Úgy elmenni vhová új helyre, hogy hónapokon belül szeretnék teherbe esni? Biztos örülnének XD
Ott van még lehetőségnek a főállású vállalkozósdi. Onnan mehetnék táppénzre, nem? Van ennek vmi akadálya?
Szóval az szerintetek járható út pl, hogy ha kirúgnak, elmegyek munkanélkülire (kb 1,5-2 hónap járna), aztán főállású váll-nak, onnan táppénzre, majd szülés előtt TGYÁS? Ennek így van akadálya?
Vagy igen, esetleg ha bejelentenek vhová, mint ahogy itt is írta vki. Még az lehet.
Vagy tojni az egészre, és akár GYES-re is vállalni. Amúgy ha minden kötél szakad, ez lesz. Nem akarok várni a babával, a férjemnek stabil állása van okés fizuval, a leendő nagyszülők már most be vannak sózva, mikor lesz unoka (még nincs egy sem a családban), és segítenek mindenhogyan, anyagilag is.
oké, hogy elmész főállású vállakozónak, de megéri annyi járulékot kifizetni???
MErt a tb-t legalább a minimálbér másfélszerese, a nyugdíjat meg legalább a minimálbér után kell fizetni.
Választhatod a katát, ami fix 50ezer havonta, na de akkor meg csak 81300 ft lesz a pénzbeli ellátásaid alapja :(
Én a helyedben ezt nem választanám (mármint a vállalkozást), akkor már inkább tedd félre azt a pénzt, amit járulékra költenél, és ha a gyes nem elég egy hónapban, akkor nyúlj ehhez a pénzhez...
A vállalkozásból szeretnék azonnal - már ha lehet - elmenni táppénzre. Az úgy legális?
Mert ja, tudom, mennyi járulékkal jár a vállalkozósdi, voltam egy évig, nem sírom vissza XD
"annyit lehetsz táppénzen,amennyit előzőleg ledolgoztál."
kivéve, ha egy évnél hosszabb folyamatos biztosítási jogviszonyod van, mert akkor nincs ilyen megkötés. Ha kitesznek, akkor álláskeresési, majd vállalkozó, ne legyen megszakítás, úgy korlátlan ideig lehetsz táppénzen, plusz jár a 60%-os táppénz.
Csak ha álláskeresési után egyből vállalkozói, majd egyből táppénz, akkor az OEP nem fog neked ellátást adni, mert látványosan azért leszel vállalkozó, hogy kapj ellátást - ez ugyanaz a kategória, mint a szívességi bejelentés.
Inkább csináld azt, hogy már most vállalkozó legyél, beszélj egy könyvelővel, hogy ha van főállásod, ami meghaladja a heti 36 órát, akkor hogy alakulnak a járulékok, és hogyan lehetne élő vállalkozást csinálnod minimális ráfordítással, hogy ha kirúgnak, akkor is kapj ellátást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!