Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Segítségre lenne szükségem,...

Segítségre lenne szükségem, remélem van aki okosabb nálam és többet tud erről?

Figyelt kérdés
Nem tudom hol is kezdjem, talán ott hogy 20 hetes kismama vagyok, és 2 hónap múlva töltöm be a 18. életévemet. Egy nagyon jó hírű gimnázium tanulója vagyok, és szeretnék kiiratkozni, de a tanárok és az igazgató nem engedik, mivel hogy ebben az évben állítólag még végig tanköteles vagyok, mivel ebben a tanévben töltöm a 18. életévemet. Jelentkeztem viszont egy másik, alapítványi iskolában, esti tagozatra, amit terhesen és a baba mellett is el tudnék végezni. A suliban azt mondták hogy attól a naptól mikor betöltöm a 18-at tudnak hivatalos jogviszonyt adni, de addig is bejárhatok az órákra, és Októbertől hivatalosan is az iskola tanulója leszek. (Azért Októbertől mert ekkor töltöm a 18-at és ez egy felnőtt képzés.) Viszont ha a másik suliból nem tudok kiiratkozni, az alapítványi iskolába nem engednek beiratkozni. Mit tegyek? Van itt olyan aki ilyen helyzetben volt? Mit csinált? Tényleg van ilyen hogy nem iratkozhatok ki?Nincs valami kiskapu esetleg?
2012. aug. 29. 15:18
 1/9 anonim ***** válasza:
Esetleg beszélj az igazgatóval, hogy folytatod az iskolát, de mint magántanuló. Ebbe biztosan belemennek. Ekkor félévkor, és év végén kell minden tárgyból vizsgáznod, órákat nem kell látogatnod, csak konzultációra kell menned félévente 2x, ahol odaadják a vizsgakérdéseket, és felteheted a kérdéseidet. A bizonyítványod ugyan olyan értékű, mintha bejárnál minden nap. (Én is magántanuló voltam, sehol nem szerepelt sem a bizimben, sem az érettségi biz.ban).
2012. aug. 29. 15:28
 2/9 anonim ***** válasza:
Igen, te rád az vonatkozik, hogy tanév végéig tanköteles vagy. De magántanulóként a gimnáziumi évet is be tudnád fejezni. Hasonló lenne az esti képzéshez. Párszor kell bemenni illetve vizsgázni félévkor és év végén. Kár lenne ezért otthagyni a gimit!
2012. aug. 29. 15:28
 3/9 A kérdező kommentje:
Mivel katolikus gimnázium ezért nincs csak nappali tagozat, sem magántanuló, sem más. Más iskolába nem vesznek fel magántanulónak, mivel nem oda jártam. Csak az alapítványi maradt. Ha nem járok be? Vagy még is kiiratkozok milyen büntetések vonatkoznak rám? Pénzbírság?
2012. aug. 29. 15:38
 4/9 anonim ***** válasza:
Sanos azt nem tudom, jogilag mi vonatkozik rád, viszont érdemes lenne az alapítványi iskola igazgatójával beszélned, ahova felvettek, hogy a nappalis iskolád nem akar elengedni, mit tudsz tenni ez esetben, ők látnak-e rá megoldást. Ő majd utána néz a jogszabályoknak és biztosan tud segíteni. Vagy felhívhatod vagy felkeresheted az önkormányzat oktatási osztályát, elmondhatod a problémád és ők is tudnak segíteni, mitévő légy és biztosan pontos választ adnak.
2012. aug. 29. 15:56
 5/9 anonim ***** válasza:

Ha katolikus iskola akkor meg tutira engedniük kell. Gondolom nem néznék jó szemmel, hogy nagy pocakkal ülj a padban. Az hogy van-e magántanulói státusz csak az igazgatón jóindulatán, és emberségén múlik. Szerintem kösd az ebet a karóhoz! Márpedig te az akarsz lenni, jogod van hozzá!!! Ha nem lépj tovább 7.2 szerint.

Részlet a Közoktatási törvényből

6. § (6) Tizenhatodik életévének betöltése után kérelmére megszűnik annak a tankötelezettsége, aki érettségi vizsgát tett, vagy államilag elismert szakképesítést szerzett, illetve házasságkötés révén nagykorúvá vált, vagy gyermekének eltartásáról gondoskodik. A kérelmet a tanuló és - a nagykorúvá vált tanuló kivételével - a szülő közösen nyújthatja be. A kérelmet az iskola igazgatója írásban tudomásul veszi.

7. § (1) A tankötelezettség - a szülő választása alapján - iskolába járással vagy magántanulóként teljesíthető.

(2) Ha az iskola igazgatója vagy a gyámhatóság, illetve a gyermekjóléti szolgálat megítélése szerint a tanulónak hátrányos, hogy tankötelezettségének magántanulóként tegyen eleget, vagy az így elkezdett tanulmányok befejezésére nem lehet számítani, köteles erről értesíteni a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes önkormányzat jegyzőjét. A jegyző dönt arról, hogy a tanuló milyen módon teljesítse tankötelezettségét. Hátrányos helyzetű tanuló esetén az iskola igazgatójának a döntéséhez be kell szereznie a gyermekjóléti szolgálat véleményét.

69. § (2) Az igazgató - a gyakorlati képzés kivételével - a tanulót kérelmére - részben vagy egészben - felmentheti az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos nevelési igénye, továbbá sajátos helyzete ezt indokolttá teszi. Az igazgató a tanulót kérelmére mentesítheti a készségtárgyak tanulása alól, ha azt egyéni adottsága vagy sajátos helyzete indokolttá teszi.

(3) A magántanulót az iskola valamennyi kötelező tanórai foglalkozása alól fel kell menteni.

(4) Az, akit felmentettek a kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, az igazgató által meghatározott időben, és a nevelőtestület által meghatározott módon, ad számot tudásáról.

2012. aug. 29. 16:16
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod. Szeretném mindenképp megoldani, csak ma kicsit kibuktam hogy hetek óta intézkedek és semmi. Szidják a fiatalokat hogy nem akarnak tanulni, aki akar azt meg hátráltatják.
2012. aug. 29. 16:26
 7/9 anonim ***** válasza:
Nyugi! Mivel sürget az idő, kezd azt, hogy írsz egy kérvényt az igazgatónak, amiben kéred a magántanulói státusz megállapítását előrehaladott állapotosságodra való tekintettel. Csatolod hozzá vagy a kiskönyved vagy orvosi igazolásod másolatát, ami bizonyítja a terhességedet. Mivel kiskorú vagy és gondolom nem házas, szülő írja még alá melletted. Ezt legkésöbb holnap feladod ajánlva! Így erre írásban kell válaszolnia (ezt kérd még külön is) + ha elutasítja, akkor a jegyzőnek is meg kell küldenie indoklással együtt, aki megoldással kell, hogy szolgáljon a továbbiakban.
2012. aug. 29. 16:34
 8/9 anonim ***** válasza:
Bocsi a pénzbírság 20 ezertől 50 ezerig terjed! Addig és annyiszor szabja ki a közjegyző amíg nem jársz be és amíg csak akarja. Legalábbis nálam így volt. Ha valamelyik szülőddel mész be,olyan nincs hogy nem engednek kiiratkozni.
2012. aug. 29. 16:42
 9/9 anonim ***** válasza:
Mivel tanköteles vagy,így lehetsz magántanuló és nem az iskola külön döntése elvileg ez,hanem így van és kész.Helyedben nem mennék másik suliba,hanem befejezném azt amibe jársz most.Félévkor és évvégén kell osztályozó vizsgát tenned minden tárgyból és ennyi.Nekem is ez a teendő,bár én már 21vagyok és elvileg én magántanuló se lehetnék,mert nem vagyok tanköteles már,de nekem meg meg lesz oldva úgy,hogy a háziorvos ad minden egyes napra igazolást,aztán félévkor és májusban is osztályozót teszek,majd pedig a szakmai vizsga.
2012. aug. 29. 17:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!