Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mindenki azt mondja terhes....

Mindenki azt mondja terhes. Nem hangzik szebben a várandós kifejezés erre az állapotra?

Figyelt kérdés

a terhes szóról mindig az jut az eszembe, hogy ezt teherként élik meg a nők. jó tudom, hogy a vége felé, már tényleg nehéz a pocak, de akkor is ez a legszebb időszak az életben.

most léptem a 4. hónapba

2012. aug. 21. 22:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
71%

Tény, hogy csodálatos állapot, de akkor is teher. Édes teher :)

Arról, aki várandósságnak hívja, nekem mindig egy tarisznyás, biciklivel járó, hosszú szoknyás, szőrös, elvakult bio ősanya jut eszembe, aki otthon szül és 10 évig szoptatja a gyerekét :)

Ismerek ilyen nőt, meg van férfi megfelelője is, valószínűleg azért :)

2012. aug. 22. 06:43
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem csúnya ez a szó. 8 hetes terhes vagyok, ebben semmi rossz (indulat) nincs szerintem. Terhes, mert terhet cipel, persze az elején nem olyan nagy teher, de a vége felé annál inkább. Nincs ebbe semmi rossz.
2012. aug. 22. 08:07
 13/18 anonim ***** válasza:
Így igaz, majd ha az utolsó hónapban jársz, szerintem rájössz majd miért is terhesség a terhesség! Természetesen ahogy írták édes teher!
2012. aug. 22. 08:41
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
miért kell ezen lovagolni??? így nevezik és kész. én meg utálom a puff szót, még sem megyek be a bútorboltba reklamálni, hogy miért nem lehet rá azt mondani, hogy kissámli!? sőt, azt a szót is utálom, hogy nyomorék, miért nem mondja mindenki, hogy handy cap-pel élő??? így mondják és kész! minden hivatalos papíron (pl. táppénzre kiíróson) ez szerepel. sztem ne fújd fel, ha neked jól esik, mondd úgy, hogy várandós, de hadd használja mindenki a magának "szájra eső" kifejezést!
2012. aug. 22. 09:16
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Off.: 8-as! Bocsi, de jó nagy hülyeséget írtál!

Magyar Etimológiai Szótár:

A német Tracht (‘viselet, teher’) bajor-osztrák trächt alakjának átvétele, ezek a tragen (‘hordoz’) ige származékai. A magyar szóban a szóeleji mássalhangzó-torlódást ejtéskönnyítő hang oldotta, majd a szóvégi t elmaradt, mivel tárgyragnak érződött: trächt đ tereht đ tereh: … hogy nézni is tereh (Arany). Ebből mint hangzóvesztő tőből jönnek egyes toldalékos alakok: terhek, terhet, terhes, terhel, az alanyeset (~) és a hosszabb tő (teherben, teherrel) hangátvetéssel alakult ki, akárcsak a kehely esetében. Lásd még tragacs, trágár.

Egyébként én úgy hívom, ahogy érzem, az elején állapotos voltam, mert tényleg egy más állapotba kerültem, a közepén várandós voltam, mert nagyon vártam, hogy mikor mozdul meg, milyen érzés, stb, és a vége felé meg terhes leszek, mert már most érzem, hogy le fog szakadni a hátam, meg fájni fog a csípőm, ahogy nehezedik a kisasszony.

Én azt utálom, amikor anyám leterhesez, mert olyan hangnemben mondja, mintha bűn lenne, pedig 26 éves vagyok és férjnél, szóval pont jókor jön a pöttöm. :)

2012. aug. 22. 09:29
 16/18 A kérdező kommentje:

kedves 14-es!

nem azt mondom,hogy ne használja senki! csak erre az állapotra vannak szebb szavak is. természetesen mindenki maga dönti el, hogy nevezi.

nem lovagolok rajta, szimplán megkérdeztem, hogy másoknak mi a véleménye, nem akarom én senkire rá erőltetni a gondolatimat!

:)

2012. aug. 22. 09:33
 17/18 anonim ***** válasza:

Médea, lehet, hogy baromság amit írtam, pontosabban idéztem, és lehet, hogy nem is ért vele mindenki egyet, mint pl. az alábbi blog írója sem teljesen:

[link]

Ezt a "baromságot" nem én találtam ki, hanem Dr. C. Molnár Emma. De mivel én nem vagyok sem magyartanár sem nyelvész, így nyilván nem én fogom eldönteni, hogy kinek van igaza ebben a témában.

A lényegen ez a dolog nem változtat, nekem nem negatív hangzású ez a szó.

2012. aug. 27. 17:21
 18/18 anonim ***** válasza:
jajj bocs, elírtam, nem baromság, hanem "jó nagy hülyeség" :)
2012. aug. 27. 17:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!