Mindenki azt mondja terhes. Nem hangzik szebben a várandós kifejezés erre az állapotra?
a terhes szóról mindig az jut az eszembe, hogy ezt teherként élik meg a nők. jó tudom, hogy a vége felé, már tényleg nehéz a pocak, de akkor is ez a legszebb időszak az életben.
most léptem a 4. hónapba
Tény, hogy csodálatos állapot, de akkor is teher. Édes teher :)
Arról, aki várandósságnak hívja, nekem mindig egy tarisznyás, biciklivel járó, hosszú szoknyás, szőrös, elvakult bio ősanya jut eszembe, aki otthon szül és 10 évig szoptatja a gyerekét :)
Ismerek ilyen nőt, meg van férfi megfelelője is, valószínűleg azért :)
Off.: 8-as! Bocsi, de jó nagy hülyeséget írtál!
Magyar Etimológiai Szótár:
A német Tracht (‘viselet, teher’) bajor-osztrák trächt alakjának átvétele, ezek a tragen (‘hordoz’) ige származékai. A magyar szóban a szóeleji mássalhangzó-torlódást ejtéskönnyítő hang oldotta, majd a szóvégi t elmaradt, mivel tárgyragnak érződött: trächt đ tereht đ tereh: … hogy nézni is tereh (Arany). Ebből mint hangzóvesztő tőből jönnek egyes toldalékos alakok: terhek, terhet, terhes, terhel, az alanyeset (~) és a hosszabb tő (teherben, teherrel) hangátvetéssel alakult ki, akárcsak a kehely esetében. Lásd még tragacs, trágár.
Egyébként én úgy hívom, ahogy érzem, az elején állapotos voltam, mert tényleg egy más állapotba kerültem, a közepén várandós voltam, mert nagyon vártam, hogy mikor mozdul meg, milyen érzés, stb, és a vége felé meg terhes leszek, mert már most érzem, hogy le fog szakadni a hátam, meg fájni fog a csípőm, ahogy nehezedik a kisasszony.
Én azt utálom, amikor anyám leterhesez, mert olyan hangnemben mondja, mintha bűn lenne, pedig 26 éves vagyok és férjnél, szóval pont jókor jön a pöttöm. :)
kedves 14-es!
nem azt mondom,hogy ne használja senki! csak erre az állapotra vannak szebb szavak is. természetesen mindenki maga dönti el, hogy nevezi.
nem lovagolok rajta, szimplán megkérdeztem, hogy másoknak mi a véleménye, nem akarom én senkire rá erőltetni a gondolatimat!
:)
Médea, lehet, hogy baromság amit írtam, pontosabban idéztem, és lehet, hogy nem is ért vele mindenki egyet, mint pl. az alábbi blog írója sem teljesen:
Ezt a "baromságot" nem én találtam ki, hanem Dr. C. Molnár Emma. De mivel én nem vagyok sem magyartanár sem nyelvész, így nyilván nem én fogom eldönteni, hogy kinek van igaza ebben a témában.
A lényegen ez a dolog nem változtat, nekem nem negatív hangzású ez a szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!