Mikortól érdemes szülési szabira menni? Adatok és részletek lent.
December 28-tól tp-en vagyok veszélyeztetett terhesként.
Nem tudom melyik összeget nézik a TGYÁS vagy a GYED kiszámításánál,de az adólap-kiegészítés alapja (jövedelem) 1.410.484.- volt,de a összevont adóalapom (adóalap+kiegészítéssel növelt jövedelem) 1.791.315.-
(Ezt az adatot a munkáltatóm adta az adóbevalláshoz.)
Ezek alapján a szülési szabit kivegyem már a szülés előtt 28nappal vagy csak a szülés napjától?
Az 1.410.484-et fogják alapul venni, mert a másik összeg már szuperbruttósított összeg.
Ez alapján neked a naptári napi átlagkereseted 3865Ft.
A tgyás és a gyed így 30 napos hónapban bruttó 81 ezer körül lesz.
Ez alapján neked a gyed valamivel magasabb összeg )pár ezer forinttal) mint a táppénz, vagyis neked megéri 28 nappal hamarabb megkezdeni a tgyást, hogy a magasabb összegű gyedet kapd inkább több ideig, mint az alacsonyabb táppénzt.
Persze ha nincsen 590 nap biztosítotti időd, akkor nem éri meg hamarabb kezdeni a tgyást, de ha több van ennél, akkor mindenképpen.
Ja és köszönöm a választ.
Esetleg az éves szabimat ilyenkor ki lehet vagy kell venni vagy nem? (Úgy,hogy tp-ről elmegyek szabira majd szülésire.)
Nem kötelező kivenni az éves szabidat, szerintem inkább tartsd meg, mikorra visszamégy dolgozni, jól fog az még jönni.
Ha mégis ki akarod venni, akkor a munkáltatóval kell egyeztetned, mert csak akkor veheted ki, ha ő is rábólint.
Másik válaszoló:
A tavalyi évben elért jövedelmed alapján fognak számolni mindenképpen, a te esetedben ez teljesen független a táppénztől, mivel volt tavaly 180 bérezett napod.
És a táppénzből valóban nem számolnak semmit, mert az nem jövedelem, hanem ellátás.
Neked megéri szülésig táppénzen maradni, mert a táppénzed több, mint a gyeded. A táppénz durván bruttó 132 ezer, a gyeded meg bruttó 130200- és a gyedből több a levonás, mint a táppénzből.
Így maradj szülésig táppénzen, mert így pár ezer forinttal (kb. 13-14 ezerrel) többet kapsz összességében, mint ha hamarabb kezded a tgyást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!