Lehetséges, hogy mégis terhes vagyok?
Az első két hét tulajdonképpen nem tartozik a várandósság időszakához fizikai értelemben, hiszen ekkor még nem jött létre a megtermékenyülés, de spirituálisan nézve már készülődik egy új kis élet. A menstruáció mindig egy új ciklus kezdete, a szervezet nagytakarítást végez, hogy megfelelő módon fogadhassa a jövevényt. A második hét végére (a menstruációs ciklus hosszától függ az ovuláció időpontja, hosszabb ciklusnál később, rövidebbnél hamarabb) megérik egy petesejt (vagy néha több). Egyes kutatások szerint a ciklus második fele minden nőnél egyforma ideig tart, így az eltérő hosszúságot a pete érésének és kiszabadulásának az ideje határozza meg.) Az első két hétben így minden a megszokott mederben folyik, a mama semmilyen tünetet nem észlel általában, bár vannak nők, akik megérzik az ovuláció időpontját.
A megtermékenyülés után a zigóta (a megtermékenyített petesejt) megkezdi hosszú utazását a méh ürege felé, miközben többszörösen osztódik, szedercsíra állapoton át (a sok kis sejt együttesen egy málnaszemhez hasonló alakzatot hoz létre) hólyagcsírává (a málnaszem belsejében egy üreg keletkezik) alakul, amely beágyazódik a méh nyálkahártyájába (a méhfal szivacsos, kocsonyás, érdús, legbelső rétege). A beágyazódás több napot vesz igénybe, a fogantatástól számított 6. naptól a 10-12. napig tart. A kialakuló embrió egy hCG nevű hormont termel, a terhességi tesztek ezt mutatják ki, mivel csak várandósság idején termelődik. Ez a hormon állítja le a normális ciklust, így a menstruáció elmarad. Általában ez az első tünet, amelyet a leendő anya észlel. A legtöbb korai tünet, így az émelygés, hányás, fáradtság, érzékeny, feszülő mellek túl általánosak ahhoz, hogy ezek alapján biztosan megállapítható legyen a várandósság ténye, hiszen ezek hátterében számtalan más ok is állhat. Vannak "szerencsés" asszonyok, akik már a fogantatást is megérzik, így teszt nélkül is biztosan tudják, hogy babát várnak, de a legtöbb nő elég bizonytalan ezekben a hetekben. Az alhasi vérbőség miatt folyamatosan érezheti úgy, hogy most már tényleg "megjön".
A fejlődő embriónak sok tápanyagra és oxigénre van szüksége, így egyrészt megnő a keringő vér mennyisége (ez okozhat minimális súlygyarapodást rögtön az első hetekben), másrészt megnő a méh környékének vérellátottsága is, ez okozza az alhasban a teltségérzetet. A vérellátottság növekedése a húgyhólyagra szintén hatással van, akár a legkisebb vizeletmennyiség vizelési ingert vált ki, így a mamának gyakrabban, akár éjszaka is ki kell üríteni a hólyagját.
Juuujujjjjj! A ma reggeli teszten már ott van a második csíkocska! :) :) :)
Köszönöm a válaszokat!
gratula!!! èn is igy jártam mink pont egy nappal a menszi elött voltunk eggyütt, másnap megjött tartott 4-5 napig rendesen! De júniusban késett annyira nem figyeltem rá mert volt már ilyen csak jöttek az elsö 2 hétekben a rosszul létek, még viccelödtünk a munkatársaimmal hogy terhes vagyok, hát június 22-én volt a szülinapom és 23-án csak vettem egy tesztett megcsináltam ugy voltam vele úgyis negatív lesz hát nem egyböl erös pozi lett;) utána még csináltam vagy 5 tesztett mind pozi lett csak közben nyaralni mentünk a párommal és csak július közepén tudtam elmenni orvoshoz, s közölte velem akkor 9 hetes voltam;)
Most meg már lassan 13 hetesek leszünk;)! Sok sikert és boldog baba várást kívánok neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!