Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Megszakítsam a terhességet?...

Megszakítsam a terhességet? Van valakinek tapasztalata?

Figyelt kérdés
13 hetes terhes vagyok. Tervezett baba, nagyon vártuk, annyit álmodoztam már róla. Úgy érzem, egy nagyon erős kötelék alakult ki már most köztünk a babámmal. Elmentünk a kötelező szűrésekre, 2 napja tudom az eredményt. Az ultrahangvizsgálat és a vérvizsgálat eredménye Down-kórra pozitív. Ehhez hozzájárul, hogy 32 éves vagyok, ez is csak növeli a kockázatot. Biztos eredményt 3 hét múlva tudnánk, amikor elvégzik a magzatvíz vizsgálatot, az a 100%. Csak, hogy ez a vizsgálat egyrészt növeli a vetélés kockázatát, másrészt pedig 3 hét hosszú idő. Van még lehetőség egy vizsgálatra, csak az esetemben nem végezhető... Nem tudom, mit tegyek. Félek, hogy tönkreteszem magam lelkileg mind a két esetben. Hogy vagy megszakítom a terhességet, vagy lemondok az életemről, amit nem így terveztem. Nagyon kétségbe vagyok esve. Rengeteget beszélünk erről a férjemmel, csak mind a ketten gyakran változtatjuk a véleményünket, sokat sírunk. Nagyon nehéz. Nem tudom, mit tehetnék. Reménykedhetnék, hogy a pozitív eredmény egyelőre nem 100%, de ha a 3 hét múlva esedékes vizsgálat pozitív eredményt hoz, akkor már még rosszabb lenne megszakítani a terhességet. Nem tudom.
2011. aug. 3. 12:19
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
68%

Beteg gyereket nem hoznék a világra semmiképp, nekem az okozna lelkiismeretfurdalást. Mert mi az élet célja végülis? A fennmaradás és a fejlődés, valamint hogy majd a gyereknek is legyenek utódai. Ha beteg, akkor ezek nem teljesülhetnek, és szerintem nincs rosszabb, mint ennek tudatában nevelni fel a gyereket, különösen ha később talán majd ő is átlátja ezt.

Persze ha megszületik, akkor minden lehetőséget meg kell adni neki, de jobb ezt megelőzni.

2011. aug. 3. 12:42
 12/34 anonim ***** válasza:
Nagyon sajnálom azt ami veletek történik!Én azt gondolom,hogy jó válasz nincs,mert mindkét eset nagyon rossz.Tudom,hogy hülye válasz,de ebben az esetben nektek kell döntést hozni.Ha megszakítod a terhességet az is egy fájdalmas döntés(főleg,hogy nagyon akartátok is a babát),de viszont meg van rá az esély ,hogy másodszorra lesz egy gyönyörű és egészséges babátok.Ha megtartjátok,akkor valóban gyökeresen meg fog változni az életetek,viszont egy Down-kóros gyereket is nagyon lehet szeretni.DE!Nem lehet előre tudni,hogy még milyen társ betegségei lesznek,mert sajnos a Down-osoknál vannak.Ez egy rendkívül nehéz döntés lesz számotokra.Én valószínüleg biztosra mennék,vagyis megvárnám a döntéssel a magzatvíz vizsg. eredményét és utána gondolkodnék a továbbiakon(de én alapból mindenben a "biztosra"szoktam menni).Tényleg nagyon sajnállak benneteket,mert mi is sokat vártunk a babánkra( 5 évet),de remélem,hogy a számotokra legjobb döntést sikerül meghoznotok!
2011. aug. 3. 12:42
 13/34 anonim ***** válasza:
100%

Fel lehet nevelni, persze... Egy Down-kóros gyerek borzasztó sok törődést igényel. A kiírásod alapján úgy érzem, ezt te meg is tudnád adni neki - ameddig élsz, és bírod. de utána? Te megöregszel és meghalsz, ő viszont élete végéig ugyanolyan védtelen marad, amilyen születésekor. Így előbb-utóbb sorsára kellene hagynod.

A mai világban 32 év egyáltalán nem számít öregnek! Pár év múlva is simán szülhetsz még egészséges gyereket!

Egyébként én is abortusz-ellenes vagyok; de sajnos vannak olyan helyzetek, amikor meg kell tenni.

2011. aug. 3. 12:45
 14/34 anonim ***** válasza:
100%
mindenképpen várd meg a vizsgálatot, mert lehet hogy semmi baja a gyereknek!!!!
2011. aug. 3. 12:47
 15/34 anonim ***** válasza:

A vérvételcsak kockázabecslés,a babádat nem vizsgálják!

Az amniotól meg nem fogsz elvetélni és sem vetéltem el, kinden vizsgálatnak van egy kötelező kockázata, amit meg kell jelölni lés itt ténylegsen babád kormoszómái nézik meg.

Ha beteg a baba 2 hét múlva felhívnak telefonon.

2011. aug. 3. 12:48
 16/34 anonim válasza:
Legyetek erősek és csak a szívetekre hallgassatok, amikor meghozzátok ezt a döntést. Bármi is lesz, tudd, hogy az volt a helyes! Minden okkal történik, nem csak a vetélést, a halvaszületés, hanem az abortusz is. Bármennyire is úgy tűnik, hogy az utóbbi döntést csak az anya (és az apa) hozza meg, a baba lelke is ezt az utat választotta. 4 éve volt abortuszom, hasonló ok miatt. Most 31 vagyok, a mai napig nincs gyermekem. Sokáig hurcoltam/elnyomtam magamban azt a gyászt, amit egy abortusz okoz....mert azt a babát is meg kell gyászolni. Nem voltam házas akkor-most sem vagyok, és a kapcsolatom rá is ment, pedig évek óta együtt voltunk. 2 hónapja érzem azt, hogy kész vagyok egy új babára (és kapcsolatra is), de mindig tudni fogom, hogy az első gyerekem valójában a második lesz...Beszélgess sokat a férjeddel, sírjatok és hozzátok meg a szívetek szerinti legjobb döntést. Abortusz esetén javaslom keressétek fel őket: [link] A legjobbakat kívánom nektek!
2011. aug. 3. 12:50
 17/34 anonim ***** válasza:
ha most elveteted, le tudod magadban zárni? Én mindig azon töprengenék, hogy mi lett volna, ha megszületik és egészséges. Erre a kérdésre sosem kapsz választ. én ebbe belebolondulnék. Én elmennék aminora és megcsináltatnám a vizsgálatot. ha ott is + az eredmény, akkor elvetetném, még ha 20 hetes is...sajnálom, hogy ilyen nehéz döntés előtt állsz
2011. aug. 3. 12:56
 18/34 A kérdező kommentje:
Mindenképp megvárom a magzatvíz vizsgálat eredményét. Csak amiatt idegeskedem, hogy 3 hét rengeteg idő. Mire megtudom az eredményt, 16-17 hetes terhes leszek. És félek, hogy ha rossz híreket kapunk, már nem lesz erőm azt mondani, hogy szakítsuk meg, mivel már olyan fejlett baba lesz. Már most nagyon szeretem.. Nem tudom, egyáltalán meg tudnám-e tenni, ha mondjuk most szólna az orvos, hogy ez az etikus megoldás.
2011. aug. 3. 13:00
 19/34 anonim ***** válasza:
Az uh meg a vérvizsgálat nem 100%. Nekem is pozitív lett az integrált tesztem Down kórra. Megcsináltattuk az amniocentézist, hétfőn voltam a dokimnál, pont aznap reggel kapta meg az eredményt: egészséges fiúcska lakik a pocimban! Féltem a magzatvízvételtől, de szerencsére nem lett gond belőle. Sokat kell pihenni utána. Szereintem csináltasd meg, ráérsz utána dönteni. De ha jól tudom méhlepényből is vesznek mintát a 16. hétig, annak pedig egy hét alatt megvan az eredménye. Érdeklődj utána!
2011. aug. 3. 13:00
 20/34 A kérdező kommentje:
Pont ilyen bíztató szavakra vártam, hogy másnak is lett pozitív eredmény első körben, és a baba egészséges lett! Ezekből lelkileg sokat tudok táplálkozni.
2011. aug. 3. 13:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!