Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Otthonszülés. Nem tartjátok...

Otthonszülés. Nem tartjátok felelőtlenségnek?

Figyelt kérdés

Harmadik Babánkat várom, de nekem valahogy soha nem jutna eszembe, hogy itthon szüljem meg a Kicsit.

Nekem annyira megnyugtató érzés az, hogy biztonságos környezetben vagyunk és ha "neadjisten" bármi történne akkor megvannak a műszeres és orvosi segítség is.

Persze nem arra készülök, hogy biztos baj lesz, de ezt előre sajnos nem lehet tudni :(

Mindenesetre én nem kockáztatnék, azt a 3 napot fél lábon is kibírjuk :)

Azt is elfogadom, ha valaki úgy dönt otthon szeretne szülni, csak azt nem értem, hogy ha baj történik akkor miért perelnek? Az Ő felelősségük volt, hogy ezt bevállalták, nem?

Nektek mi a véleményetek?

2011. jún. 17. 13:47
1 2 3 4 5
 21/41 A kérdező kommentje:

Kedves 14:18-as hozzászóló!

Van egy kis betekintésem a dologba, hiszen diplomás ápolóként és gyermekszakápolóként nem kevésszer és nem érintőlegesen volt érintve a téma.

Nagyon szép az otthonszülés, valóban. Akkor is ha a baba elakad, akkor is ha későn érkezik a mentő. Normális komplikációmentes terhesség esetén is léphet fel komplikáció (mint nálam amikor a méhszáj sapkaszerűen rászorult a Fiamra)

SOHA nem bocsájtanám meg magamnak ha baj lenne.

Lehet, hogy "csak" 0,001 % az esély arra, hogy baja essen anyának vagy babának, de kérdem én, hogy megéri???????

Az meg, hogy egy két/hároméves "nagytesó" végignézheti/végignézi a szülést az jó-e neki...szerintem nem.

Mindenkinek maga véleménye eldönteni, hol kívánja világra hozni a Babáját akit 9 hónapig vártak!

Örülök, hogy Neked komplikációmentes volt a szülés, de ha baj történt volna és a mentő későn ér ki?

Persze kórházban is történnek tragédiák, sajnos, de sokkal nagyobb sanszunk van ott, hogy segítenek.

Otthonra nem tudnak minden gépet, műszert kivinni...

2011. jún. 17. 15:31
 22/41 anonim ***** válasza:
Soha nem tetszett ez az otthonszülés dolog,de mindenki azt csinál,amit akar,csak utána ne pereljen,mert nem tartom tisztességesnek.Magam részéről,ha nem mentem volna kórházba,mikor megindult a szülés,és nem császároznak meg azonnal,most nem lenne gyermekem.Ezek után pláne nem fordulna meg a fejemben.
2011. jún. 17. 16:23
 23/41 anonim ***** válasza:
Semmi nem indokolta volna nekem a kórházat,persze eszembe se jutott volna itthon szülni,de az utolso pillanatban lépett fel komplikácio,amivel itthon nem tudtak volna mit kezdeni,császározni kellett...nyugaton vagy ahol több az otthonszülés,ott mit csinálnak ilyenkor??
2011. jún. 17. 19:37
 24/41 Snapette ***** válasza:

Sosem fogom megérteni, hogy mikor végre tudnak rendes ellátást biztosítani, és majdnem 100% hogy bármiféle komplikációval tudnak mihez kezdeni akkor miért döntenek egyesek úgy, hogy visszamennek az időben... Otthon szülni lutri, olyan, mintha feldobna az ember egy pénzérmét, vagy lesz baj, vagy nem...

Igen, felelőtlenségnek tartom még akkor is, ha a szülőszoba nem "barátságos", hiszen a kicsinek mikor kijön a környezet mindenképp barátságtalan, eleve 15-16 fokkal hidegebb, mint addig, látni amúgy sem lát, s hogy fehér vagy barna-e a fal, teljesen mindegy neki...

2011. jún. 17. 20:25
 25/41 Avery ***** válasza:

De, annak tartom.

Milyen jogon játszik valaki bárki más életével, akkor is ha az a saját gyereke?? Ha meg lehet adni biztonságos környezetet, vagy biztonságosABB környezetet mint valaha, akkor miért nem adja meg neki?

Soha nem fogom megérteni, miért akarnak egyesek otthon szülni, amikor a kórházban minden segítség megvan. Néhány méterre.

És már nincs az, mint régen, lekötözés, stb. Egyes helyeken már gyönyörű a szülőszoba, és "azt csinálsz, amit akarsz".

2011. jún. 18. 08:07
 26/41 anonim ***** válasza:

[link]

Én még orvostól ilyen karakán véleményt nem olvastam. Hozzáteszem egyet értek vele. Még határozottabb lett a véleményem sose szülnék otthon.

2011. jún. 18. 08:31
 27/41 anonim ***** válasza:
57%

Akkor elmondom a férjem véleményét,aki orvos, nőgyógyász.

A szülések 80%-a mehetne otthon nyugodtan, előre lehet tudni,hogy nem lesz semmi gond. Prsze biztosítani kella feltételeket ahogy az itthon (mostmár) és külföldön is van.

A probléma az,hogy ebből a tevékenységbőlésl kb 100 ezer orvos. Ha a nők kedvet kapnak az otthonszüléshez, akkor pénz nélkül maradnak. Külföldön ilyen motiváció nincs (ott nincs hálapénz) ott reálisan döntenek és nem festik a falra az ördögöt. Itthon az orvosok tudják,hogy el fogják veszíteni ezt a pénzt de igyekeznek olyan sokáig megtartani amíg lehet. Tehát mondanak mindent, hogy milyen problémák lehetnek. Ez az ő véleménye.

Egyébként 3 gyereket szültem, igaz kórházban (csak azért, mert otthon nem akarnék takarítani) de gátvédelemmel és orvos nélkül. Egy barátnál,aki megmondta, hogy be se jön csak akkor ha gond van. Nem is jött be.

(A férjem a genetika felé tendál,mert 2-5 év múlva a már nem lesz pénz a szülésben.

2011. jún. 18. 08:46
 28/41 anonim ***** válasza:
24%

Kedves utolsó. Több mindenért is sajnállak.

1, csak azért nem otthon szültél, hogy ne kelljen takarítani... hát .... szomorú

2, az hogy a férjed nőgyógyász,és még le is írod, hogy a pénz motiválja.....

ez meg nagyon-nagyon szomorú. Elég sok ellenvéleményt írtak csak ebben a kérdésben is ami az ellenkezőjét támasztja alá. Lehet, hogy 80% megy simán, de mi van a a maradék 20%-al?

Ha már ilyen anyagiasok vagytok legalább ne írnád ki.

20 éve is volt hálapénz, 20 év múlva is lesz.... lehet nem 100ezrek, de a nevében is benne van hálából kéne adni, és nem tarifát kérni a szülésért. Egy nőgyógyásznak meg amúgy is lehetősége van magán rendelésre, ahol nem csak szülésekért kap pénzt.

2011. jún. 18. 09:53
 29/41 anonim ***** válasza:
45%

Nem kell,hogy sajnálj.

Azért írtam le, mert sokan meg vannak győződve arról, hogy az orvosok az otthonszülés ellen vannak szakmai szempontból. Nem. csak anyagi szempontból vannak ellene. Pontosan meg lehet mondani,hogy kinek kell kórházban szülnie és kinek nem. Ha megnézed a statisztikákat, akkor az "otthonszülős",orvos nélkülszülős nyugati országokban jóval kevesebb a komplikáció,a szülés alatti és utáni probléma mint itthon.

A férjem a kezdetekben megpróbálta visszautasítani a pénzt. nem ment,az anyák azt hitték,hogy akkor nem akar törődni velük.

Nem hiszem, hogy lesz 20 évmúlva hálapénz. Ha a TB normálisan működik,akkor nem kell. máshol sincs.

2011. jún. 18. 09:59
 30/41 anonim ***** válasza:
32%

Akkora ostobaságokat beszél a férjed, hogy fáj.

Én nem vagyok szakember, de abban biztos vagyok, hogy előre nem lehet semmit tudni. Mégis mi a férjed jós? Hát nem hinném, hogy itt kéne gyakorolnia a szakmát. Másrészt ha egyébként előre lehetne látni bármiből is, hogy milyen lesz a szülés lefolyása és milyen a baba állapota, aki világra jön, akkor nem lenne ennyi nevezzük balesetnek. Nem műhibának, hiszen az szándékos dolog, hanem orvostól független tragikus lefolyású szülés. Akár kórházban is, orvosok jelentlétében, akiket a férjeddel ellentétben nem a hálapénz lehetősége vonzott a pályára.

Másrészt meg miért féltené az orvos a pénzét? Ennél nagyobb butaságot nem is mondhatott volna, hiszen, komolyan gondolja, hogy egy végzett főorvos napokat ott kucorog ingyen egy szülő nő ágya lábánál meg ücsörög a kád szélén? Geréb Ágnesnél, általa elismerten többe kerül a szülés, mint az én szakvizsgás, legmenőbb főorvosomnak fizettem az egész gondozásért, szülés levezetésért, császármetszésért. És Gerébnél még pluszban ott volt az a doboz, amibe a hozzájárulást kellett helyezni. Én bementem a dokim magánrendelőjébe, a váróban kint volt az árlista, terhesgondozás 3000 forint. Bent a rendelőben ennyit adtam és nem volt még cipősdoboz, amibe kéretett belehelyezni a dugipénzt. Úgyhogy miről beszél a férjed? Nincs mit féltenie, illetve irigykedhet ezekre az orvosokra, mert ők akasztanak ám igazán sokat, a tulajdonképpeni semmiért. Semmi felelősség, semmi komoly vizsgálat. Geréb Ágnest miért nem vonják felelősségre, mondjuk, mert az ultrahangon nem látta, hogy a gyereknek nincs valamely testrésze? Ja, mert nem ultrahangoz. Neki miért nem kell fizetnie 107 milliót plusz havi járadékot az oxigénhiánnyal született baba után? Ja, mert neki eleve nem voltak gépei, hogy ezt láthassa, így felelőssége sincs semmi.

persze elhiszem, hogy a férjed orvos sőt szülész, nekem is volt tanítványom, aki annyira ostoba volt szegény, hogy maga is meglepődőtt, hát még én, hogy ilyeneket felvesznek az egyetemre, mint ő, de hát tudjuk hiány van. Mondjuk, már akkor is gondoltam, ha ilyenből orvos lesz, Isten mentsen a betegségektől és a kórháztól. Valóban a férjednél csak különb kezekben és nagyobb biztonságban lehet egy bábánál szülő nő. Isten őrizze a kismamákat a férjedtől. Szerencse, hogy a te szüléseden sem vett részt és a férjed ismerőse sem, mert lehet nem irogatnál itt. Ilyenek helyett én is a bábát vagy az önálló szülést választottam volna. Úgyhogy ebből becsüllek, hogy ezt jól láttad.

2011. jún. 18. 10:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!