Otthonszülés. Nem tartjátok felelőtlenségnek?
Harmadik Babánkat várom, de nekem valahogy soha nem jutna eszembe, hogy itthon szüljem meg a Kicsit.
Nekem annyira megnyugtató érzés az, hogy biztonságos környezetben vagyunk és ha "neadjisten" bármi történne akkor megvannak a műszeres és orvosi segítség is.
Persze nem arra készülök, hogy biztos baj lesz, de ezt előre sajnos nem lehet tudni :(
Mindenesetre én nem kockáztatnék, azt a 3 napot fél lábon is kibírjuk :)
Azt is elfogadom, ha valaki úgy dönt otthon szeretne szülni, csak azt nem értem, hogy ha baj történik akkor miért perelnek? Az Ő felelősségük volt, hogy ezt bevállalták, nem?
Nektek mi a véleményetek?
Csak azok tartják felelőtlenségnek, akik híján vannak a megfelelő ismereteknek.
Két babót szültem itthon. Csoda volt mindkettő.
Ajánlom mindenkinek, hogy nézzen utána alaposan - nem bulvársajtóból - hogyan zajlik egy otthonszülés, mi kell hozzá, hogyan szülhet valaki otthon, milyen kompetenciákkal rendelkezik az otthonszüléseket kísérő bába, stb. Ha mindennel tisztában lesztek, szívesen beszélgetek otthonszülés kontra kórházi szülés témában.
A kórházakról meg annyit, hogy nagyon naiv aki azt gondolja, hogy a kórházakban ma már mindenütt baba-és anyabarát felszereltség van. Nézzetek szét vidéken. Szüljetek olyan körülmények között, ami nagyon sok vidéki kórházban van. El fog oszlani a lila köd.
Ja és még annyit, mivel Nyugat Európában az a természetes, hogy az orvos látja legkevesebbet a beteget, természetesen a nővérek képzettek és közel akkora a tudásuk, mint nálunk egy orvosnak. és sokkal több dolgot megcsinálhatnak a betegekkel, mint itt Magyarországon. Az orvosok is többre becsülik őket, mint puszta kiszolgáló személyzet, akik a zacsiból a pisi kiöntésre jók. Ezért nagyobb a tapasztalatuk, nem esnek kétségbe vész esetén. Ami mondjuk megtörtént híres-hírhedt egyébként szülész szakorvosunkkal. Nyugaton egy mentős is végezhet császár metszést akár.
Úgyhogy ezért sem összehasonlítható a mi országunk egy nyugatival. Mert teljesen más szemlélet, más oktatás, más rendszer. És a háttér nélkül csakúgy másolni, hogy nyugaton is bába vezeti le a szülést, akkor legyen nálunk is így-nem lehet. Mert az a bába nem ugyanaz a bába.
Épp most olvastam Északon (most nem tudom melyik ország az általad említettek közül) még orvosképzésük sincsen, nincs orvosi egyetem. Milyen orvosok dolgoznak ott? Úgyhogy pont egy összehasonlításban azt az országot hozták fel, vannak nálunk gazdagabb, de orvosok szempontjából rosszabbul álló országok. És már kifejtettem nyilván ahol nincs orvosképzés, nincs orvosi egyetem, van magasabb színvonalú középfokú egészségügyi képzés, mert orvosok és nővérek nélkül elképzelhetetlen egy fejlett társadalom.
Nem összehasonlítható a kettő.
Egyébként semmi nem tiltja menj Norvégiába szülni, ha nem tetszik a magyar rendszer. Egyébként meg felhívnám a figyelmedet Magyarországon szabad orvos és kórházválasztás van, nyugodtan elmehetsz egy korszerű bababarát kórházba szülni. Sőt a magánklinika sem megfizethetetlen.
És itt is ingyenes az ellátás, ha nem akarsz nem kell egy kanyi vasat sem adnod senkinek.
Így van, én is ezt akartam kérdezni, mi van a babával? Vagy vársz a Cherny mentőkre vagy ők is ott vannak már a helyszínen, mert hátha nem anyuka, hanem a megszületett baba szorul segítségre? És tényleg van lélegeztető, inkubátor, neonatológus?
Inkább erről beszélj a bába meg a lepedő és többi nem érdekel.
Mert én annó ezért nem választottam a móri kórházat szülésre, habár sokkal jobb volt a híre mint a fehérvárinak, hogy nem volt újszülött (újszülött intenzív) osztályuk és nem tudták ellátni a babákat, hanem átvitték Fehérvárra. Innentől fogva nem is érdekelt a dolog.
Ket gyermekem van, elso kulfoldon szultem, ott lett volna lehetoseg az otthonszulesre. De mivel nem voltak meg a korulmenyek (nagyon kicsi volt a lakas, kicsi a furdoszoba), igy nem is lett volna ra lehetoseg. Merthogy igen, ott lehet otthon szulni, de olyan kidolgozott rendszere van, amiben valoban biztonsagos es mukodik is a dolog. (Meg van pl hatarozva, hogy milyen eredmenyek lehetnek a terhesseg alatt, nulla komplikacio, mindig minden ertek teljesen jo, baba befordulva, mentoallomas, korhaz maximum hany percre, stb.)
De elso babaval nem is akartam.
Szulootthonba is lehetett volna menni, de ha mar nem otthon vagyok ugy sem, akkor ugyanmindegy, hogy korhaz vagy szulootthon.
Masodik gyermeket Magyarorszagon szultem, korhaz, fogadott doki, fogadott szuleszno. Hat...
Lenne meg mit javitani a dolgon. Szerintem az egesz tul volt bonyolitva, en egy szimpla 2-3 orat vajudo, konnyen tagulo no vagyok, itt meg minden loturot belemtomtek, hogy meg gyorsabb legyen a vajudas. 1 ora alatt vegeztunk, de annyira tul volt az egesz komplikalva, hogy nem igazan maradt tul jo emlek.
Ettol egy kulfoldi rendszeru (nem magyar, mert az semmilyen rendszeru jelenleg) otthonszules 100%, hogy jobb lett volna.
Szoval ha lenne harmadik gyerek es valaszthatnek a ketto kozott, akkor egyertelmu lenne a dontesem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!