Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tudnátok tanácsot adni abban...

Tudnátok tanácsot adni abban hogy melyik tesztet érdemes elvégezni a 12.heti genetikai ultrahang idején?

Figyelt kérdés

Az orvosom kombinált tesztet javasolt viszont utána olvasás után nem annyira szimpatikus hogy az lényegében egy matematikai becslés. Magamat ismerve tuti hogy idegeskednék utána is.

A trisomy teszten gondolkodom, ez elég jónak tűnik. Viszont már azon is aggódom hogy nem-e túl gondolom és mivel nincs kifejezett oka a komolyabb tesztnek lehet elég lenne a kombinált is?

26 éves vagyok és nincs a családba rendellenesség.

Nektek mi vált be? Mi alapján döntöttetek?

szept. 27. 15:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
62%

26 évesen különösebb kockázat nélkül, simán elég a kombinált.

Ha van plusz pénzetek, ami nem hiányzik majd, akkor érdemes max drágábbat csináltatni, ha neked az megnyugvás (bár ez inkább a cégek által generált aggódás amibe belehajszolják az anyákat, hogy aztán megcsinaltassák a drága teszteket). Kérdés hogy ha kiderülne, hogy Downos (vagy egyéb), elvetetnéd?

szept. 27. 15:39
 2/14 anonim ***** válasza:
86%
Mindkét alkalommal nipt tesztet csináltattam. Először prena, másodszor trisomy. Mégis csak biztosabb eredményt ad. Ott motoszkált volna a fejemben, hogy mi van ha a jó kombinált meg UH ellenére mégis beteg a baba. A fiatal életkor sem garancia semmire.
szept. 27. 15:39
 3/14 anonim ***** válasza:
szept. 27. 16:05
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Trisomy tesztet csináltam 28 és 30 évesen is az Istenhegyiben.

Kombináltnak semmi értelme, csak penzkidobas.

szept. 27. 16:16
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Az orvosom szerint nem csak 35 felett érdekes komolyabb tesztet csinálni hanem a fiatalabbaknál is.

Jól gondolod hogy nem érdemes a kombinálttal foglalkozni. A becslés vagy bejön vagy nem.

Nézd meg ezeket a teszteket, mennyibe kerülnek, mit szűrnek és azt válaszd ami neked belefér anyagilag és szimpatikus.

Mi prenát csináltattunk a 2. vagy 3. Csomagot, sma szűréssel.

szept. 27. 16:24
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Én 29 évesen alap trisomy tesztet csináltattam. Ez ugyanarra a 3 betegségre szűr, amire a kombinált, csak ugye nem becslés, hanem konkrétan a vérben keringő magzati kromoszómát nézi. Plusz szív UH-t csináltattam a 20. héten.

A nemi kromoszómát nem tartottam fontosnak, azzal nem vetettük volna el, a többi pedig már nagyon ritka rendellenesség, ezeknek ennyi idősen bevállaltuk a minimális kockázatát.

2. babánál már idősebb leszek és ugye már itt van egy gyerek, az ő életét is befolyásolja ha a testvére beteg lenne, ott már lehet meg fogjuk csináltatni a nagy csomagot.

szept. 27. 17:46
 7/14 anonim ***** válasza:
63%

Több helyen olvastam, hogy sajnos manapság egyre gyakoribb a fiatal anyák szülte Down-szindrómás baba, pont azért, mert az idősek csinálnak NIPT teszteket, a fiatalok meg úgy vannak vele, hogy fiatalok, nekik úgysem lesz beteg babájuk. Az tény, hogy a kor előrehaladtával nő az esély, de rengeteg más tényező van.

Azt meg főleg nem értem, mikor egy orvos lebeszéli a kromoszómatesztről a kismamát, mondván úgysem volt ilyen betegség a családban. Mivel ezek sokszor sérült kromoszómák miatt keletkeznek, semmi genetikai hajlamra nincs szükség. Tehát ez alapján kizárni olyan, mintha azért nem vinnéd el a szervízbe a kocsidat átnézetni, mert a családban senkinek nem romlott el mostanában az autója...

szept. 27. 18:02
 8/14 anonim ***** válasza:
32%

Én tanultam magasabb szinten valószínűségszámítást, és egy kis közgazdaságtant is, és 30 évesen kombinált tesztre mentem. 1:10000 jött ki, amit megnyugtatónak találtam.

Sajnos a legtöbben nem tudják kontextusba helyezni, értelmezni a számot, amit kapnak. Azt kell meggondolni, hogy lenne-e jobb helye a pénznek. Miről mondasz le, hogy a NIPT-tesztet kifizesd. Abból a százezres tételből ha nincs még, vehetek füstjelzőt, CO-jelzőt, kifizethetem egy drágább és biztonságosabb autósülés felárát és kihívhatok valakit hogy rögzítse az összes szekrényt a falhoz, és fizethetek valakit hogy heti pár órát besegítsen, jelentősen csökkentve a kockázatot hogy a kimerültségem miatt szenvedjen agysérülést a kicsi. Ha találok mást, amire a NIPT mellett már nem jutna pénz, de súlyosabb kockázatot kerülök el vele, akkor inkább arra érdemes költeni.

De igazából feleslegesen magyarázok mert még nem sok emberrel sikerült megértetnem az alternatíva költség fogalmát, nem tudom közérthetővé tenni. Aki megalapozott, racionális döntést szeretne hozni, javaslom hogy ennek a fogalomnak nézzen utána, biztos talál jobb magyarázatot mint az enyém.

szept. 27. 18:29
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
28 voltam első terhességnél és most 30 vagyok a másodiknál. Mindkettőnél megcsináltattuk a niftyt az Istenhegyiben. (Amúgy 5-6 nap volt az eredmény hétvégével együtt.) Minket megnyugtatott. Sajnos ismerem magam annyira, hogy kombinálttal csak idegeskedtem volna végig. Amúgy az ultrahang is tökéletes volt mindkettőnél.
szept. 27. 19:54
 10/14 anonim ***** válasza:
81%
8, én inkább kifizetem azt a plusz 100ezer Ft-ot, mint hogy én legyek az 1 a 10000-ből, aki a gyereke betegsége miatt költhet alternatíva költségként jóval többet, mint egy nipt teszt ára. Ha meg a nipt teszt miatt nem telik co mérőre, akkor hagyom is az egész gyerekvállalást, mert nyilvánvalóan nem állok úgy anyagilag, hogy beleférjen eltartani egy gyereket. Nem csoda, hogy még nem sikerült sok embert meggyőznöd. Ez egy olyan döntés, amit nem csak közgazdasági fogalmak mentén kell meghozni.
szept. 27. 21:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!