Tápénzen maradjak a szülésig és utánna tgyás vagy mit csináljak?
26 hetes km vagyok okt 5 . óta tápénzen vagyok elvileg a szülésemig igy is maradok .2005 juniusa óta van bejelentett munkahelyem brutto 103500.ft a bérem .De nem nagyon igazodom ki hogy akkor jár e nekem tgyás és mennyi ?Gyed és mennyi mert minden hol máskép van leirva !
Megköszönném ha valaki segitene
Mivel te 2011-ben szülsz neked a 2010-es éved alapján számolnak majd mindent. Ha ilyen sokáig leszel táppénzen, akkor érdemes a szülés elött 4 héttel már tgy-sra menni. Egyébként annak az alapja 2010-es jövedelmed, minden olyan jövedelem ami után adóztál, tehát nem csak a béred, ha volt egyéb juttatásod, pl. könyvpénz, ruhapénz, jutalom, stb. az is beleszámít, igy az is megeshet, hogy több lesz mint a fizud, én pont igy jártam.
Egyébként itt ki tudod számolni, hogy mennyi fog járni neked.
Bár ez tavalyi de 95%-ban stimmelni fog.
Jár neked mindkettő.
Elvileg tán jobban jársz, ha szülés előtt 1 hónappal (28 nap) elmész tgyásra. Ez a béred 70%-a lesz, amibe jutalmak, egyebek is beleszámitanak, tehát az átlag fizetésedet nézik majd. Jól számolom, jövőre szülsz? Mert akkor a 2010-es béred átlagából számolnak majd. Ebből csak SZJA-t vonnak, ami 16% lesz januártól, 168 napig jár.
Utána gyed-et kapsz, ami szintén a béred 70%-a, de SZJA-t és nyugdijjárulékot vonnak belőle. Ez a gyerek 2 éves koráig jár.
Mivel a gyed-ed több, mint a táppénz (az csak 60%), ezért jobb, ha szülés előtt 28 nappal elmész tgyás-ra.
Semmi gond, maradhatsz a szülésig táppénzen, és szülés után indul a tgyás, de akár kérheted 28 nappal a szülés várható ideje előtt is a tgyást.
Mivel idén bőven megvan a 180 bérezett napod, így nyugodtan számolhatsz a béreddel, bármelyik kalkulátorba írod, jó eredményt fogsz kapni.
Az egyetlen különbség, hogy a tgyás összege magasabb, mint a táppénzé, emiatt megérheti hamarabb igényelni.
Ha kiszámolod a tgyás, gyed összegét, akkor látod gyedet mennyit kapsz majd, az alapján meg tudsz kalkulálni, hogy inkább több táppénz, és csak szülés után tgyás, vagy jobban megéri hamarabb kezdeni, mert annyival magasabb a bevételed.
első vagyok, azt elfelejtettem írni, hogy persze, hogy jár neked, minden, tgys, gyed, gyes!
gratulálok a babához
8 hós kislány anyukája
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!