“Elég” szerintetek a kombinált teszt, vagy inkább Prena?
Bocsi, véletlen rányomtam az enterre.
Szóval sokan kifizetnek a mindenféle kiterjesztett mindent is vizsgáló NIPT-ekre 250 ezer vagy még több forintot, miközben a sokkal gyakoirbb betegségeket szűrő magzati szívultrahangra vagy éppen toxaemia szűrésre a nők töredéke megy el. Valószínűleg toxaemia szűrésról a 80%-uk még csak nem is hallott, pedig lényegesen olcsóbb dolog, mint egy NIPT.
Szóval ha már fontossági sorrent, akkor
1. Valóban olyan ember által végzett I-II. trimeszteri ultranahvizsgálat, aki ért is hozzá.
2. Toxaemia szűrés.
3. Magzati szívultrahang (főleg, ha olyan csinálja a második trimeszteri UH-t, aki csak a négyüregi képet megnézi és szevasz).
És akkor ezek után jön az összes többi. Egy kombinált teszt nem nagy összeg, viszont a 80%-os detekciós arányt 95%-ra javítja. Azért az is jóval több, mint a semmi.
És persze, lehet NIPT-et is csinálni, ha van rá keet, miért ne, csak a helyén kell kezelni. Egyrészt a detekciós aránya a különböző rendellenességekre egyáltalán nem egyforma (pl. Down-ra 99%-os, de ritkább rendellenességekre jóval gyengébb), másrészt ez is csak szűrőteszt, ha nagy gebasz van, akkor nincs értelme sok százezerért szarozni vele, mert megszakítást nem lehet kérni egy NIPT eredményre.
Az orvosommal egyeztetve abban maradtunk, hogy első körben legyen kombinált teszt és meglátjuk utána, hogy esetleg szükséges e Prena mondjuk. 24 éves vagyok egyébként, meg is jött ma az eredmény.
Down: 1:20000
Edwards: 1:2495
Patau: 1:20000
A kérdező egyelőre nem csináltatott Prenát!
Edwardsra nem annyira jó az eredmény, de nem is vészes azért!
Pontosan!
Amiket leírtam eredmények azok a kombinált teszt vérvételével (czeizel intézet) jöttek ki. Megyek majd az orvosomhoz aztán megbeszéljük, hogy legyen e esetleg Prena is az Edwards miatt mondjuk.
Én is először voltam ultrahangon és utána vették le a vért. Az ultrahangon ezek az értékek voltak.
Terhességi kor UH alapján: 12 hét 1 nap
Szívműködés HR: 168 /min
A szív :
nagysága: normális
tengelyállása: normális
strukturája: normális
Biparietal diameter (BPD): 20,05 mm
Tarkóredő (NT): 0,78 mm
Fejtető-farokhossz(CRL): 52.04 mm
Combcsont hossz (FL): 8,74 mm
Placenta: a hátsó falon
Magzatvíz: normális
Ductus venosus áramlása norm.
Tricuspidalis regurgitatio nincs.
Magzati anatomia (Fetal anatomy):
Orrcsont(nasal bone): látható
Koponya/agy: normál
Gerinc: ép
Hasüreg:
Gyomor: látható
Hugyhólyag: látható
Kezek: mindkettő látható
Lábak: mindkettő látható
Vissza kell mennem amugy 2 hét múlva mert azt mondta úgy látja, hogy annyira nem sok a magzatvíz. Nem mondta, hogy kevés, csak, hogy úgy tűnik nem olyan sok, de ez lehet pillanatnyi állapot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!