“Elég” szerintetek a kombinált teszt, vagy inkább Prena?
Az a baj, hogy a kombinált nem csak az UH-t és a véreredménytvveszi figyelembe, hanem az életkort is. Ha valaki nagyon fiatal vagy nagyon idős az torzíthat sokat az eredményen.
Én fiatal vagyok, de kombináltat nem csináltattam csak a trisomy alapot.
Ha valaki nipt tesztet is akar csináltatni a kombinált pénzkidobás és fordítva is igaz, ha kombináltat csinálta az ember és azon magas kockázat jön ki felesleges a nipt teszt, mert akkor már amnicentézis kell.
Direkt genetikai UH utánra foglaltam időpontot a trisomyra, ha az UH alapján egyértelmű baj lett volna akkor nem fizettem volna a tesztért.
Van még egy plusz amit a nipt tesztek tudnak a kombinált nem, az pedig a baba neme. Nyilván mindenkinek az a fontos hogy egészséges legyen, de azért csak jó érzés már a 13. héten biztosra tudni hogy fiú vagy lány, mint a 20. heti UH-n várni hogy pont úgy forduljon, hogy látszon.
Kérdező, két dolgot gondolj meg. Az egyik, hogy a kombinálton átlagban az életkorodnak megfelelő kockázat jön ki. Nézz utána, hogy ez mennyi. Ha ez téged megnyugtat, akkor érdemes megcsinálni a kombináltat, mert nagy valószínűséggel megnyugtató lesz és nem kell továbbmenni.
A másik megfontolandó az ún. alternatíva költség. Millió veszély leselkedik a gyerekekre a szülés után is. Gondold meg, hogy nem tudnád-e a drágább teszt árát másképp elkölteni a gyerekre. Például veszel belőle füstérzékelőt, szénmonoxid érzékelőt, heti 1x babysittert (így nem leszel olyan kimerült és jobban megelőzöd a baleseteket), ha medencétek van abba riasztót, ha egy korlát leesésveszélyes azt megjavíttatod, kihívsz valakit hogy rögzítse a falhoz a szekrényeket nehogy magára borítsa a gyerek, jobb minőségű autósülést veszel stb stb. Tehát ha van pár másik dolog, amit esetleg amúgy nem vennél meg, de ha a drágább teszt helyett erre költesz, akkor ugyanabból a pénzből jobban csökkentheted a sérült gyerek kockázatát. Persze ha megteheted, hogy ezeket mind kifizeted, akkor érdemes megcsináltatni a drágább tesztet.
Szerintem ez teljesen anyagi helyzet függő.
Nekem az a véleményem, hogy a babakocsi is 200 ezerbe kerül. Akkor inkább veszek használtan babakocsit és gyerekbútort (ami használtan is ilye. 150.000 volt nekünk), vagy kihagyok egy nyaralást de a gyerekem ne legyen beteg.
“orvosok nem promotálják a drága teszteket. Sokszor még a kombináltat is feleslegesnek tartják. Ők nagyon jól tudják, hogy a kombinált teszt + uh elegendő az eltérések kimutatására”
Koromat tekintve nálam sem indokolt a plusz vizsgálat, amit a dokim ki is emelt, ugyanakkor arról is tájékoztatott (és nekem a 12.heti leletemen is rajta van), hogy tudomásul kell venni, hogy az uh nem minden esetben mutatja ki a rendelenességeket! Se nem ajánlotta, se nem beszélt le a komolyabb tesztről, hanem elmondta normálisan, hogy nem elég az uh, a kombinált pedig egy becslés.
“ 27 azt ugye tudod hogy a teszt max megmutatja beteg-e, de attól még maximum elvetetni tudod, meggyógyítani nem fogják.”
Szerintem ha valakinek kiderül, hogy beteg a gyereke, a többség inkább elveteti, minthogy megtartsa. Nem is értem a hozzászólásod. Kevesen akarnak egy súlyosan pl Down os gyereket nevelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!