12+5 hetes vagyok, megjött a kombinált teszt eredményem, a down szindróma kockázati besorolás 1:46 Hogyan tovább?
Orrcsont (NB): Látható
Tarkóredő vastagsága (NT):1,70 mm
Ductus venosus (DV): -
Trikuszpidális regurgitáció (TR): Nem mért
Szívfrekvencia (FHR): 160 bpm
PAPP-A:0,768 iu/L 0,237 MoM (!!!)
Szabad ß-hCG: 41,94 ng/ml 1,383 MoM (!!!)
36 éves vagyok, 37 leszek, mire szülök.
Én úgy láttam, hogy ultrahangon minden rendben, orrcsont látszódott, NT 1,7 mm. Egyedül a korom utalt arra, hogy magas a kockázati besorolásom. Aztán hazajöttem, és megjött a vérvételi eredmény is. Igazából nem értem, miért 1:46 az arány, ha fizikailag nem látható tünetei vannak. A vérvételnél pedig nem tudom, mi az a referencia tartomány, amin belül kéne mozogni? Mennyi a normál B-Hcg és PAPP-A érték 12 hetesen?
Nem szeretnék beteg babát :(
Mik a gyakorlati tapasztalatok, hogyan tovább? Érdemes további vizsgálatot csináltatni, vagy ez már egyértelmű? Ha igen, milyen vizsgálat legyen, ami valóban megbízható?
Nekem kicsit fura, hogy a papp-a-t és a b-hcg-t befolyásolná a progeszteron. Én 5. héttől napi 3x1 100 mg szájon át szedhető utrogestant szedek 13. héten volt genetikai UH-m és kombinált, de nekem minden érték normál volt és 1:3000 hez lett az esélyem. Annyi idős vagyok, mint te. NT: 2.4 mm volt ugye 13. Héten. Szóval szerintem a progi ennyire nem befolyásolja az értékeket. Más gyógyszerekről olvastam, hogy igen. Lehet az én felelőtlenségem, de én nem mentem tovább, de ha ilyen eredményem lenne egyből mennék magzatvíz levételre.
NT 3 mm-ig jó + ha van orrcsont szerintem nagy gond nem lehet.
Sajnos neten is sok riogató dolgot írnak és ezek a vérből megállapított dolgok nem tűnnek 100%-nak. Azt olvastam, hogy a vérből vett minták a 17-18. Héten adnak kb 95%os eredményt a korábbi hetekben kb 90%.
Remélem minden rendben lesz a babáddal! Kitartás!
Megkérdezte a genetikus a klinikán, hogy szeretném e hogy ott legyen a műtét, de akkor még nem volt ez a mizéria ki hová mehet, így nekem a saját dokim válalta a műtétet, így mentem a Jánosba.
Szorítok hogy minden rendben legyen.
Nekem orrcsont meg volt, 1.7 volt a nyakiredő csak az áraml@s mutatott eltérést.
Egy isminek 3.6 redő meg áramlasi eltérés és egészséges baba volt.
#31 semmilyen más gyógyszert nem szedek, csak terhes vitamint. Uh-n az NT 1,7 volt nálunk.
A súlyom még a nem jó sajnos , 79 kilóról indult a terhességem, most 84 vagyok. Inzulinrezisztencia miatt, ami 2020-ban derült ki, először 35 kilót fogytam egy év alatt, (aztán visszahíztam 10-et az én hibámból), de a gyógyszert már tavaly elhagytam. A diétában nem volt időm sokszor mérni a kaját, és a minőségre adtam inkább, a tiltólistát még most is tartom.
Tegnap, mikor elkértem a beutalót genetikai tanácsadásra a kombinált orvostól, kérdeztem, hogy szerinte mitől lett ennyire rossz az eredmény, azt mondta, hogy a vérvételi eredmények miatt. Kérdeztem tőle, hogy de talán a súlyom vagy a korom nem dobhatott-e még sokat a latba, azt mondta, hogy azok is befolyásolják, de nem ennyire. Egyébként mikor először meghallotta az 1:46-ot, annyi volt a reakciója: “Hoppá, hoppá, hoppá” - nekem ebből az jött le, hogy ő is soknak találja, utána visszanézette az asszisztensével egyből az Uh értékeket, hogy biztos legyen benne, hogy nem rontott el valamit. Mondta, hogy a down-os gyermekek 30%-nak is rendesen nő az orrcsontja.
Szóval igazából az UH semmit nem mutatott, én olyan boldogan jöttem haza, mert azt hittem, minden rendben van.
Nem törődök bele a rossz vérvételi eredménybe, ma megyek Trisomy tesztre, jövő hét csütörtökön pedig tanácsadásra, utána pedig amint lehet, biopsziára, tanácsadás után.
Jól teszed.
Nekem enyhe IR-em van, azaz akkor állapították meg terhesség előtt. 77 kg-val kezdtem a terhességet, most 73 vagyok (17 hetes, 164 cm). Én az első 3 hónapban rengeteget hánytam, összeszűkült a gyomrom és nem tudom azóta se visszaszedni. Mondjuk ez nem baj.
Egyébként nem voltal terhesség előtt erős dohányos? (Rendes cigi, nem iqos, nem elektromos) azt olvastam az is emelheti a B-HCG-t.
+ amit még valahol találtam nem emlékszem, hogy a rossz papp-a érték utalhat terhességi toxémiára, vérnyomásod rendben? Csak a túlsúly (bár nem tudom milyen magas vagy) miatt is talán érdemesebb jobban odafigyelni rá.
(31 voltam)
Kb 15 évig voltam dohányos (kb 15 szál/nap), aztán 2020-ban már nyugodtabb lett az életem (nem írom, hogy hála a kovidnak, de vendéglátásban dolgoztam, remélem, értitek 🙂 ), aztán elkezdtem viszább venni napi 8-10 szálra, amíg ki nem derült tavaly, hogy terhes vagyok. Terhesség alatt egyáltalán nem kívántam, nem is szívtam egyáltalán. Aztán elvetéltem, és elkezdtem utána visszaszokni ilyen napi 6-8 szálat szívtam a mostani terhességem előtt. A mostani terhességem is amint kiderült, egyből leraktam, egyáltalán nem cigizek már, olyan mintha soha nem is cigiztem volna. Ugyanígy vagyok a kávéval is. Alkoholt meg mar előtte se fogyasztottam.
30-as a BMI-m, 15 kg felesleggel indultam neki a terhességnek sajnos, 163 centi vagyok.
Viszont a vérnyomásom teljesen rendben, sőt talán még alacsony is, otthon van vérnyomásmérőnk, rendszeresen mérjük magunkat, el se raktuk az asztalról, hogy mindig elől legyen.
engem úgy érdekelne, hogy azoknak, akiknek alacsony kockázatú lett a kombináltjuk, ott milyen MOM számok voltak?
Megjártam időközben Istenhegyet, várom az emailt az eredményről a következő 5-7 napban.
25-ös vagyok,
Down: 1:27126
Edwards: 1:19268
Patau: 1:4061
Papp-a: 0,421 MoM
B-hcg: 0,244 MoM
Tarkóredő: 2,2 mm (12+5 nap)
Engem a kevés hormon miatt ijesztgettek ügye a toxémiával, de sehol semmi 😅
31 hkm
Igen a papp-a nekem is alacsony volt, viszont a b-hcg nem magas, emiatt nem lett magas a kockázat valószínűleg😅
Nekem a dokim arra fogta, hogy a sok hormon amit szedek, meg egyszeri barnás folyás is okozhat eltérést🤷🏽♀️
Barátnőmnek 1:639 lett down-ra ez közepes kockázat, neki is magas volt a b-hcg, emiatt levetették a niftyt, egészséges 31. hetes kislánya van a pocakba. :)
Illetve a korod is befolyásolja a kockázatbecslés eredményét, 37 éves nő esetében 1:240, azért ez is megdobja az eredményed.
Én 25 éves vagyok (1:1500), barátnőm 30 (1:910)
#25 és #37 válaszoló
14-es vagyok.
Első terhességemnél 1:50000 volt a kockázat, 28 évesen.
Papp-a: 0,819 MoM
Hcg: 0,580 MoM
Másodiknál 30 évesen pedig 1:48.
Papp-a: 0,301 MoM
Hcg: 1,342 MoM
Mindketten egészségesek! (És most már rögtön niftyre mennék, kombináltra soha)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!