Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ilyenkor módosul a terhességi...

Ilyenkor módosul a terhességi hetek számítása is?

Figyelt kérdés
Sziasztok! A 12. heti genetikai ultrahangon kiderült, hogy 5 nappal nagyobb a babánk, így az addigi kiírás is előbbre került 5 nappal. Ilyenkor a terhességi hetek számítása is módosul? Tehát ha eddig a 12+2ben voltam, akkor innentől már adjak ahhoz is 5 napot, és már 13+1 vagyok? Köszi előre is a válaszokat! (Első baba, és nem mindegy, hogy melyik vizsgálatot mikor csináltatjuk, 5 nap azért sokat számít szerintem.)
2023. jan. 26. 20:06
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

17

Amúgy a vizsgálati időpontoknál a baba méretét nem csak terhességi korát is szoktaknkérni.

Pl nekem most.

Mikor volt mensi szerint azvuh? És hány mm volt a crl

Eszerint adnak a 18-20. Hetire.

Amúgy ennyire nem kőbevésett.

Minden nagy vizsgálatra kb 2 hetes intervallum van.

Én középre szoktam belőni, az a tuti.

(15. Hétben vagyok)

2023. jan. 27. 06:59
 22/32 anonim ***** válasza:
70%

Azért ennyire nem kell túlpörögni, hiszen egyetlen egy vizsgálat sem olyan, hogy csak és kizárólag egyetlen egy napon lehet megcsináltatni. A 20 hetes uh-t is 18 és 22 hét között kell, tehát 5 nap ide vagy oda, teljesen mindegy.

Vérvételeknél szintén nem számít semmit.

Két dolognál fontos: koraszülésnél és terminustúllépésnél.

2023. jan. 27. 07:06
 23/32 A kérdező kommentje:

A 91 napos igazolást nem a mensi alapján kaptam, hanem az új datum alapján visszafelé számolva.

Egyébként nem pörgöm túl, csak feltettem egy technikai kérdést, hátha ti jobban tudjátok. De én us inkább középre fogom belőni a vizsgálatokat, abból biztosan nem lehet baj.

2023. jan. 27. 08:45
 24/32 anonim ***** válasza:
Szia! Nekem 4 nappal volt nagyobb a babám, nekem nem módosítottak a dàtumon. Utána mentem Nifty tesztre, ahol kérték a terhességi kort és direkt rákérdeztem az orvosomra, hogy akkor most ott mit mondjak. Azt mondta, hogy a menstruáció szerintit. Szerintem jó döntés volt, mert pl. a következő ultrahangon nem 4, hanem 2 nappal volt nagyobb, majdnem minden ultrahang szerint változott. 😅
2023. jan. 27. 10:03
 25/32 A kérdező kommentje:

17es: igen, de a kérdésem pont arra vonatkozik, hogy ilyenkor a terhességi kor is nő 5 nappal, vagy nem. Mindenesetre mivel a 91 napos igazolást se a mensi alapján számolták, szerintem ezzel fogok kalkulálni, és középre fogom belőni a vizsgálatokat.

Köszönöm a válaszokat azoknak, akik értették a kérdést.

2023. jan. 27. 15:00
 26/32 anonim ***** válasza:

En nem tudom a tobbieknel akkor ez hogy volt, nem ertem tenyleg mirol beszeltek, hiszen a vizsgalatokra az utolso menstruaciotol kell szamolni a heteket es ugy jarni. Tolem mindig ezt kerdeztek 🤷‍♀️

Es amugy persze, azert altalaban mindig van egy 2-3 hetes intervallum, amikor megcsinaltatod ezeket a vizsgalatokat, nem csak 1-2 napod van ra,de ha olyan helyre jarsz, mint en, akkor kell is ennyi ido, mert en nem kaptam soha csak ugy idopontot akkor, amikor en akartam. Es pl cukorterhelesre is igy jutottam el 24 het helyett 27 hetesen, majdnem 28 voltam mar.

Ugyhogy azert nem art valamennyire pontosan szamolni. A magzat kora pedig a meretek alapjan allandoan valtozik, ezt nem lehet nyomon kovetni. Egyik nap meg nagyobb 4 nappal, masik nap mar kisebb 5 nappal. Ezzel hogy akar barki is szamolni? :D

Na mindegy.

2023. jan. 27. 15:11
 27/32 anonim ***** válasza:

26, nekem eddig mindig stimmelt a mérete a korával. Bár lehet ez is egyén függő.

Időpontokat én mindig egy hónappal előbb kérek, pont az ilyen csúszások miatt.

2023. jan. 27. 15:33
 28/32 anonim ***** válasza:

Na, akkor tisztázzuk:

1. Rendszeres ciklusok esetén utolsó vérzés alapján kell számolni.

2. Nem rendszeres ciklus esetén, vagy ha az utolsó menzesz alapján számolt és a 12 hetes UH alapján számolt kor között nagyobb a különbség, mint egy hét, akkor az UH alapján.

Ezek alapján a 12 hetes UH vizsgálatot követően orvosnak kell meghatározni a szülés várható idejét és rögzíteni a kiskönyv megfelelő részén.

Utána a terminus nem módosítható (ez oda is van írva amúgy).

Tehát ha 5 nap a különbség, akkor a menzesz alapján kellene számolni és azt kellett volna a kiskönyvbe írni. Néhány orvosnak mániája akkor is az UH alapján írni a kort, ha nincs nagy különbség, gondolom jelen esetben is ez történt. De ha ezt írta be, akkor ez van, ezt kell figyelembe venni, de a következő UH vizsgálatokkal ez már nem módosul.

2023. jan. 27. 16:11
 29/32 A kérdező kommentje:

Oké utolsó, akkor ezt segits tisztázni:

1. Rendszeres vérzésem alapján augusztus 10. a dátumom, ez a kiskönyvbe soha nem volt beirva, es egyetlen leleten sem szerepelt.

2. A 12. heti ultrahangon 2 datum van: utolsó menstruáció alapján 08.10. a magzat méretei alapján 08.05. Az orvos az 08.05-it bekarikázta, hogy ezzel kalkulalunk. Ez a dátum bekerült a kiskönyvbe, és ez alapján kaptam a 91. napi igazolást is.

Értem, hogy a vizsgálatokat lőjjem be középre, ezt fogom csinálni. De szerintem nem volt alaptalan a kérdés , biztosan masok is járnak így.

2023. jan. 27. 16:31
 30/32 A kérdező kommentje:
Nekem időpontokat legalább 3 hetekkel korábban kell foglalni, mert annyira népszerű az orvosom. Már most lefoglaltatta velem a 18. heti időpontot pl.
2023. jan. 27. 16:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!