Elviselhetetlen viszketés terhesség alatt, mi lehet?
A terhesség alatti hormonszint változás miatt gyakran fordul elő, hogy a bőr negatívan reagál a változásra. Pl kiszárad, emiatt feszül, és így viszket is. Ha nem jelentkezik kiütés vagy vakarás nélkül pirosság, akkor szimplán csak nálad is így hatnak a hormonok.
Használj minőségi testápolót, igyál sok vizet (2-3 liter minimum naponta). Az is fontos, hogy csökkentsd a káros anyagok bevitelét, pl. ízfokozók, túlzott cukor meg ilyenek, mert ezek kivonják a testedből a vizet és emiatt még jobban ki fog száradni a bőröd. Ha pedig nagyon nem akar javulni, konzultálj mindenképp egy szakorvossal.
Két fő oka lehet:
- az egyik a bőr szárazsága a hormonális változások miatt. megoldás: sok folyadék, a bőr ápolása hidratáló, tápláló testápolóval.
- a másik oka viszont veszélyes, de az szinte csak a terhesség harmadik harmadában jelentkezik: terhességi mérgezés, illetve HELLP szindróma tünete. Ennek viszont több más tünete is szokott lenni, vérnyomásesés, fehérje a vizeletben. Azért említsd meg az orvosnak és járj el a laborivzsgálatokra.
A toxémiának meg HELLP szindrómának nem tünete a viszketés.
A terhességi epepangás tünete a viszketés, de nem jellemző a 15. héten, bár volt már rá példa a történelemben. Egy epesavszint-mérést megér a dolog, synlabnál megcsinálják.
Köszönöm a válaszokat!
Gondolom a terhesgondozáson azért nem hozta fel az orvos az epepangást és társait, mert kb két hete voltam laboron és tökéletesek voltak az eredményeim, plusz valóban korai lenne elvileg.
Nem érzem száraznak a bőröm, de lehet, hogy valóban valamilyen hormonális oka van. Mindenesetre nagyon kellemetlen, aludni is nehezen tudok miatta. :(
Azért még várom a válaszokat, hátha valakinek van még megoldása! A testápoló eddig nem igazán jött be.
Én is nagyon viszkettem több hétig is. Még belgyógyásznál is jártam, mert mindent összeolvastam a neten, hogy nekem epeosngásom van stb. Megnyugtatott, hogy ahhoz korai a terhességem (18 hetes voltam akkor).
Fürdetőkrémet írt ki, hogy azzal fürödjek, illetve labort.
A labor jó lett, és rendeltem Bioderma testápolót, ami nagyon sokat segített.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!