Miért van kiakadva mindenki, hogy ügyeletesen lehet szülni?
Sziasztok!
Az elejétől fogva magán dokihoz járok, de nen fordult meg a fejemben, hogy dokit fogadjak szüléshez. Ráadásul a városban, ahol szülök, már hónapok óta csak ügyeletes orvosnál lehet szülni.
Úgy gondolom, hogy minden orvos azért van, hogy rendben világra jöjjön a pici, orvosi műhiba vagy hanyagság miatt az orvos elveszítheti az állását, vagy akár börtönbe is kerülne, szerintem ezt senki sem kockáztatná. Ráadásul az orvos nem is csinál szinte semmit szülésnél, csak vág, meg ha valami komplikáció van, beavatkozik. Egy természetes, normál menetű szülésnél a szülésznő sokkal meghatározóbb.
Ez az én véleményem, kíváncsi vagyok, más hogy gondolkodik. Persze én is hallottam már barbár nőgyógyászokról, de náluk is biztondágosan szoktak zajlani a szülések.
Én pl ikrekkel voltam terhes, rossz fekvés miatt program császárom volt. Nagyon örültem, hogy volt egy orvosom, akiben megbíztam és végigkísérte a terhességem, szülésem. Emellett a bentfekvés ideje alatt kötőhártya gyulladásom lett és hiába kérték a nővérek a szemészetet, ők nem fogadtak. Ellenben amikor az orvosom szólt rájuk, akkor érdekes már tudtak fogadni.
Nekem az a problémám, hogy nem adják meg a szabad választás lehetőségét.
Mondjuk "protekcióm" van abból a szempontból, hogy a korházigazgatóhoz járok magánklinikára. Így amikor egyszer bent voltam ügyeleten, nagyon figyelmesek voltak, de hallottam, hogy mondták, hogy kinek a kezeltje vagyok :)
Természetesen ha valami rizikó van (császár, ikerterhesség stb...) akkor maximálisan megértem, hogy miért szeretnének fogadott orvost.
Itt, szerintem az is a baj, hogy szárnyrakeltek olyan hírek is, hogy nem szülhetnek, csak a területileg illetékes kórházban.
Na, ez számomra, maga a tragédia.
Mert, abba a mészárszékbe, be nem teszem a lábam.
Az orvos fogadással részben, egyetértek.
Pl. szülésnél, ez még kibírható, hisz baba benn még nem maradt, meg a szülésznőre sokkal több feladat hárul. Persze nem császárnál...
De, egy sima nőgyógyászati műtétnél, már hatalmas probléma.
Nyilván, nem akarsz olyan orvos kezei alá feküdni, aki már egyszer súlyos hibát vétett nálad, vagy félrekezelt.
De, szülésnél is, vannak nagyon durva orvosok, s nem mindegy, hogy olyan kezel, aki ismeri a kórtörténeted, vagy beesik egy random ügyeletes, rögtön neked esik egy császárral, nem ismeri a korábbi történeted, s pl. az endo miatti összenövéseid miatt, ott maradsz az asztalon.
Legyen rgy kiforrott rendszer, szerződéssel,vagy bármivel, utána tessék megszüntetni a dolgokat.
Ne az utolsó hetes kismamákat stresszeljék már szét! Nem elég a Covid, meg, hogy sok helyen nem lehet benn az Apa?
Nekem 3 éve volt egy leep műtétem előtte ismertem meg a mostani nőgyógyászom. Azóta mindig hozzá járok. Sajnos októberben elvesztettem egy babát,missed ab volt és akkor is ő műtött. Egy fiatal, lelkiismeretes orvos aki mindig minden kérdésemre válaszol és mindig elérhető.
Lehet sokaknak mindegy ki van ott vele a szülésnél, de én igenis csak akkor érezném magam a maximális biztonságban, ha nála szülhetnék.
Szeretném, ha egy olyan orvos lenne ott aki ismeri a kórtörténetem és nem siklik át semmi fontos információ felett.
Remélem hamarosan megoldódik ez a helyzet, mert egyenlőre el sem tudom képzelni, hogy ha a közeljövőben teherbe esek kihez kerülök vagy mennyire figyelnek majd rám.
én igenis csak akkor érezném magam a maximális biztonságban, ha nála szülhetnék.
Pont ez az, ami végtelenül megkönnyíti a dolgot, hogy el meri engedni magát a szülő nő, nem pedig egy merő görcs az izgalomtól, az idegességtől, az idegen helyzettől.
Bocs, hogy férfiként (apaként) szólok hozzá. Feleségem kétszer szült, mindkettőt császárral. Fogadott orvosunk volt, akit felkértünk a szülésre. Végül az első a baba fekvése miatt programozott császár lett, a második meg amiatt lett császár, mert az első is az volt.
Az orvosról jókat hallottunk előtte, és nekünk is jó tapasztalatunk volt vele orvosilag is, emberileg is.
Abban a kórházban a szülészorvosok döntő többségéről én jókat hallottam. Ha náluk szült volna a feleségem, én nem aggódtam volna. Viszont tudom, hogy neki fontos volt az a biztonságérzet, hogy tudta, hogy a már ismert orvos fog vele foglalkozni.
Amellett van az osztályon egy orvos, akinek pár évvel ezelőtt volt egy csúnya esete: ikrek születtek, de az édesanya belehalt a szülésbe. Amit akkor olvastam a dologról, annak alapján az orvost hibáztatom a nő haláláért. Ámbár később hallottam olyat, hogy a média nem objektíven írt, és az orvos nem követett el szakmai hibát. Nem tudom megítélni, mert nem értek hozzá, és nincs több információm. De ha pont ügyeletben szült volna a feleségem és hozzá került volna, bevallom, iszonyúan féltettem volna. A többi orvosnál nyugodt lettem volna, de nála nem.
Szóval elég, ha azon az osztályon 10 orvosból 1-ben nem bízol meg, csak azzal tudod kivédeni, hogy hozzá kerülj, ha megfogadsz egy másikat. Amit értelemszerűen utána honoráltam is az orvosnak, és most is megtenném, tökmindegy, hogy most tiltják.
Megjegyzem: amikor engem műtöttek, én is körbekérdeztem előtte ismerősöket, hogy kit ajánlanak, és direkt azt az orvost kerestem meg, és ő is műtött meg. Szóval ez nemcsak szülésnél, és nemcsak nőknél, de minden műtétnél (sőt minden kórházi kezelésnél) és mindkét nemnél jellemző elvárás, hogy magunk akarjuk megválasztani, melyik orvoshoz kerüljünk.
Természetesen, ha hirtelen infarktust kapnék, akkor az fog ellátni, aki pont akkor szolgálatban van, és ez így van rendjén. De a szülésre rá lehet készülni, mint egy tervezett műtétre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!