Anyukák, ti szoktatok okoskodni, kéretlen tanácsokat osztogatni és mártírkodni kismamáknak?
Már mielőtt terhes lettem volna, azelőtt is megtaláltak az okoskodók néha, de mióta mindenki tudja, hogy babát várok, azóta folyton okoskodik meg panaszkodik valaki...
Munkahelyen, családban, baráti és ismerősi körben...
Úgy érzem, az embernek egyszerűen tilos babás témárókl beszélnie, mert bármit mond, úgyis lehurrogják, hogy hülyeség, úgyse tudja majd úgy csinálni, nem fogja bírni, majd feladja az elveit, satöbbi.
Ehhez az orvoshoz menj, mert ő a legjobb és ha máshoz mész, felelőtlen sz*r vagy, ilyen meg olyan dolgokat egyél, hogy tudjál szoptatni, ki ne találd már, hogy nem teszel fürdetőt a vízbe, mert az KELL, felesleges hordozó kendőt venni, mert úgysem fogod használni, vegyél inkább ezt meg az meg ám azt, mert én is azokat használtam, minden más rossz...
De még csak bele sem kell menni egy babás témába, csak úgy spontán is jönnek a "mindent tudós" mosolygok, hogy na majd meglátod, hogy nem fogsz aludni, nem lesz időd, WC-re se tudsz majd elmenni.
Komolyan, mielőtt terhes lettem volna, azt hittem, jól fogom tűrni az okoskodásokat, hiszen egyik fülemen be, másikon ki, de már kezd kicsit fusztrálni, hogy minden kisgyerekes anyuka ismerősöm azt próbálja velem érzékeltetni, hogy tapasztalatlan idióta vagyok, minden elvem hülyeség és minden csak úgy történhet velem, ahogy velük történt.
Mi a tökömért ilyenek a kisgyerekes anyukák? Mi viszi rá őket, hogy folyton okoskodjanak és kéretlen tanácsokat osztogassanak? Basszus, én is ilyen leszek, ez elkerülhetetlen?
És őszintén, ti is szoktátok ezt csinálni? De miért?
Csak egy ilyen ismerősöm van, de őt ignorálni szoktam.
Ne haragudj, de akkor nagyon rossz az ismertségi köröd...
Újszülöttem van. Én csak mosolygok és azt mondom, a baromságokra, hogy köszönöm, majd kipróbálom és két perc múlva már nem is emlékszem rá.
Egyet nem szeretek: öcsém kiakaszt, hogyha azt mondom, hogy jó a baba, akkor azt mondja, hogy mostmég jó... mert ez le tud hangolni. Szóval nemcsak a nők ilyenek.
Nem tudom, én 26 hetes vagyok most és még senki se halmozott el tanácsokkal a környezetemben. Ha kérdeztem, akkor segítettek. Persze kaptam olyan tippeket, amiket biztosan nem fogok megfogadni, de senki sem akarta őket rám erőltetni.
Remélem, hogy a későbbiekben is így lesz. Mondjuk ha valaki nem tudja a határt, én simán leosztom, hogy köszi a tanácsot, de ennyi elég is volt :)
Hmm, volt, hogy adtam keretlenul tanacsot abban a remenyben, hogy megmenthetem azoktol a kellemetlen elmenyektol, amiket nekem kellett atelnem, foleg, hogy a gyerekvallalas ilyen rozsaszin puderfelhobe van csomagolva kezdve a varandossaggal. Amugy nem tudhatjak a megmondos ismeroseid sem, hogy fog-e a gyereked aludni, van ra eselyed, hogy igen, arra is, hogy nem.
Nekem is rosszul esett, mikor lehurrogtak a hordozassal kapcsolatban, aminek nem mellesleg rengeteget jartam utana mar joval a baba szuletese elott, ajanlgattak a babakocsit, hogy az KELL, hat nekunk nem kellett elso gyerekkel. A masodiknal ugy ereztem, o mas tipus lesz, az is lett, nala jol is jon. Furdetot egyikuk vizebe semtettemsosem, epp eleg erzekeny a boruk anelkul is. A masodikat pedig az elso rossz elmeny utan nem korhazban szultem, ugyhogy a felelotlenseggel is meg lehetne belyegezni annak ellenere is, hogy rengeteget jartam utana, es ezerszer biztonsagosabbnak ereztem, es meg a nagyon racionalis ferjem is latta a ket szules kozotti oriasi kulonbseget.
Elso gyerekkel raadasul mindenfele, kevesbe megszokott dolgot csinaltunk, hordozas, ec, blw, hosszan szoptatas. Amugy szoptatas alatt nemcsak mindent lehet enni (kiveve, ha a baba valamire allergias, de az majd ugyis a tunetekkel derul ki), hanem meg inni is lehet alkalmankent, nem sokat, de 1-1 pohar belefer meg a szoptatasi tanacsadok szerint is. Ismerek olyan part, akik mar a baba ket honapos koraban mrntek rendezvenyekre is, vittek a hordozoban, aludt-szopizott felvaltva, szoval nem feltetlenul kell annyi mindennek megvaltoznia. Annyi, hogy nem fogod tudni azt csinalni barmikor, amit akarsz, az alvasod meg a tested valamennyire jo esellyel megvaltozik egy idore, de azert nem orokre. Es amugy szerintem jobb, ha nem a bogo, babakocsit elutasito ujszulott kellett kell a hordozokendo koteset nullarol megtanulni, hanem mar gyakoroltad elotte egy plussmackoval, nekem legalabbis jol jott.
Ha zavarnak a keretlen tanacsok, at szoktam terelni a temat arra, hogy ok hogy csinaljak vagy csinaltak anno a sajatjuknal. Igy nem azt hallgatom legalabb, hogy nekem hogy kellene, viszont tudok otletet gyujteni, es ok is elmondhatjak, nekik milyen volt, amibol lehet, hogy tanulhatok is. Ket gyerekem van, a nagynl meg engemis zavartak a keretlen tanacsok, de a kicsit elott mar megtanultam a helyen kezelni oket. Nehez amugy megallni 🙃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!