Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hogyan viszonyultatok a...

Hogyan viszonyultatok a terhességetek alatti hasfogdosáshoz és kéretlen tanácsokhoz? Hogy kerülhető el bántódás nélkül?

Figyelt kérdés

A párommal babaprojektbe kezdtünk, de csomó dolog felvetődött bennem a terhességgel, és a szüléssel kapcsolatban. Rengeteg olyan tapasztalatot hallani, ahol ha megtudják az emberek valakiről, hogy terhes, akkor hirtelen minden körülötte lévő anyuka elkezdi ecsetelni, hogy neki milyen volt a terhessége és a szülése, és rengeteg kéretlen tanácsot, és történetet kántálnak. Az én családomból kiindulva pedig volt aki megsértődött, mert nem fogadták meg a tanácsát, vagy elkezdte erőszakosabban. Több látogatás, több beleszólás stb. Nekem ez a legkevésbé sem hiányzik.

Ahogy az sem, hogy minden ember fogdossa majd a hasam. Ez pedig főleg a párom családjára jellemző, hogy rögtön mindenkinek a nyakába ugranak jó hír hallatán, meg ölelkezés, simogatás... De én ez nem szeretném. Mégsem szeretnék elzárkózott kismama lenni.

A harmadik dolog pedig a szülés utáni kórházi napok, illetve az első napok otthon, amikor hirtelen mindenki most azonnal akar jönni látogatni, és újabb tanácsokkal traktálni. Na meg az utcán a babakocsiba fejüket bedugó emberek... khm..

Senkit nem szeretnék megbántani, de valahogy mégis tudatnom kell majd a környezetemmel, hogy nem vagyok egy kísérleti játékbaba, és van saját akaratom.

Aki hasonló helyzetben van/volt, hogyan kezelte, vagy hogyan érte el, hogy minden jó legyen harag nélkül?

2014. dec. 24. 10:03
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerű: megtanulsz nemet mondani, illetve beveszed a "leszarom-tablettát".
2014. dec. 24. 10:21
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyelőre csak a hasfogdosásról tudok neked nyilatkozni. Nálam ez nehéz ügy, mert eleve nagyon utálom, ha hozzámérnek. Most ezt nem úgy kell elképzelni, hogy soha senki nem nyúlhat hozzám, de megvan számomra az a bizalmi kör, akiknek az érintése nem zavar (szülők, testvér, férj, pár nagyon közeli barát), mindenki másnál már az is idegesít, ha fél méternél közelebb akar jönni, vagy túl közel hajol beszéd közben. Ha meg hozzám is ér, legszívesebben a kezét törném el, szóval gondolhatod, mennyire imádom, mikor a hasamat akarják simizgetni... Szoktam szólni, hogy bocs, de nem szeretem, légyszi ne. Igen, látom a meglepődés, esetenként a sértődést az arcokon, de ha valaki tolakodó, én leállítom. Nehogymár a szomszéd utcában lakó Gizi néni taperoljon, na, nem vagyunk mi olyan viszonyban. Ha megsértődik, tegye, az én életemet ez nemigen befolyásolja.

A tanácsokat sokkal jobban bírom, mosolyogva meghallgatom, és leszarom :D Illetve, amit hasznosnak gondolok, azt megjegyzem, elraktározom, a többi meg egyik fülemen be, a másikon ki.

A fejjel a babakocsiban témára nekem is már most áll a szőr a hátamon, ugyanúgy fogom kezelni, mint a has simogatást, szólok érte, hogy másszon ki onnan. Ez megint sértődéseket szül majd, de a gyerekem fontosabb, minthogy x öreglány megsértődik-e.

Az azonnali látogatásról: nagyszülők, testvérek jöhetnek, mindenki másnak majd szólok. A tanácsokat ugyanígy kívánom kezelni, mint most, ha hasznos, megfogadom, ha nem, akkor nem érdekel. Aki erőszakoskodik, azt szépen, de határozottan felvilágosítom, hogy ő már felnevelte a gyerekét úgy, ahogy akarta, most én fogom az enyémet, szintén úgy, ahogy én akarom.

Tudom, hogy ez durvának hangzik némileg, de sajnos tényleg a fejedre nőnek, ha nem vagy határozott, nekem már most elkezdték páran, hogy majd mit hogyan csináljak... és van, aki már most erőszakos ("majd jövök és megmutatom, ha hazajöttetek".... ez konkrétan anyám nagynénje, akit évente egyszer látok. Mi a francot keresne ott, ha hazamentünk???).

Ne törődj a sértődésekkel, mondjuk a párod családjával kicsit lehetsz engedékenyebb, de nekik se kell mindent elnézni.

Boldog babavárást!

2014. dec. 24. 10:28
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Hat irtad, hogy azok az emberek ilyenek es, hogy eroszakosan traktaljak a tanacsaikat. Ezektol en is felek vagyis egy ket dologtol. Sztem mondhatsz nemet ha neked kenyelmetlen, de sajnos en is belegondoltam, hogy lehet hogy az en pocimban lesz, de nem lehet kisajatitani. Mert ugye nem teged akaranak fogdosni csak hat benned van az unoka, unokahuhi/occs. Szoval mondj nyugodtan nemet, de sertodes lesz az tuti.
2014. dec. 24. 10:29
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A tanácsokat meghallgatod aztán vagy úgy csinálod, vagy nem. A tanácsadás még nem lenne baj, a baj ott van ha elkezdenek erőszakoskodni hogy de de úgy csináld. De remélhetőleg ilyennel nem fogsz találkozni!
2014. dec. 24. 10:33
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A hastapogatás sajnos lesz :D Nekem is néha fura a hastapi de ez van :D

A látogatók meg nem szoktak első pár napban jönni! Tudtommal.. a környezetemben meg ismerőseimnél így volt, Kivárják a 2-3 hetet vagy megkérdezik hogy mikor lenne jó a látogatás

2014. dec. 24. 10:36
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerencsére a pocimat nem fogdosták,vagy ha igen megkérdezték,hogy lehet-e..

A főnököm rendszeresen fogdosta,aztán elkezdte nyomkodni,hogy hű de kemény (van 2gyereke..),utána mondtam neki,hogy a hastapi megszűnt..

Egyébként sokan mondták,hogy jajjj de lent van a hasam,milyen pici,biztos jól van a baba? Aztán... úristen mekkora,ikrek?

Szóval vicces 9hónap volt.. :D XD

39+6hkm

2014. dec. 24. 11:00
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Vegyél ilyet:

[link]

2014. dec. 26. 20:28
 8/8 anonim válasza:
Én hasonló helyzetben leszek, és úgy tervezem az összes általad felsorolt helyzetet úgy fogom kezelni, hogy közlöm az illetővel, hogy hagyjon békén legyen szíves, így udvariasan.
2019. okt. 22. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!