Vannak itt olyan kismamák, akiknek még nem volt bejelentett munkaviszonyuk? Milyen támogatások járnak?
Az első válaszolónak. Köszi, elfogadom a segítséget, majd írd meg. Sajna nekem kezdő a védőnőm, pár évvel fiatalabb is, s ebben nem tudott segíteni.
A másodiknak. A gyesnél utánanéztem annak az összege 28500, a családi 12ezer ha jól emlékszem. Az a baj, hogy ezekről tudtam, de jó lenne, ha lenne még valami segély vagy kiskapú. Ennyiből nem lehet megélni, csak hát márén se vagyok olyan fiatal, 26 éves, s nem akartam 30 éves koromra kitolni.
Ha gyedet szeretnél, ahhoz bejelentett munka kell, és mikor elmész szülni bejelentett munka viszonynak kell lennie, valamint szülés előtt meg kell lennie a 180 bedolgozott munkanapnak 2 évente belül.
Szóval ha ha jól számolom kb. 3 hónapos kismama vagy. Gyorsan kell találnod valami bejelentett munkàt, teljesen mindeggy mit, gyárban szakagmunka, takarítói vagy recepciós vagy bár mi, lényeg 8 órában legyèl bejelentett. 3 hónapot próba időt lefolgozod, nem szólsz hogy terhes vagy mert akkor fel sem vesznek vagy elküldenek, 3 hónap után ha lejár a próba iső bejelentetted hogy terhes vagy el sem küldhetnek, elmész 2 hónap betegre/táppénzre ( 3 hónapot lehetsz betegen, annyit ennyit dolgoztál a cégnél) betegről pedig szülés kiírt dátuma előtt 28 nappal tgyásra(doki ír ki, de csak a szülés előtti 28.napon kíîrt papírt fogadjàk ek) és onnéttól kezdve tgyás majd gyed jár!
Ha nem dolgozol nem jár gyed, 3 hónapra kell valahová elmenned, majd táppénzre és jár a tgyás gyed! Megéri keresni met nem mindegy hogy gyes vagy gyed!
Ez jó amit az előttem hozzászoló irt, de nem biztos kivitelezhető...! Sajna tudom én is csak 4 évig kerestem rendes munkát, de nem találtam sehol! Jó mondjuk nekem szakmám nincs, se diplomám, csak érettségim...de nem ez a lényeg!
Családsegitőbe és a védőnő elmondanak mindent mi jár mi nem! Munkanélkülit nem kapsz ha a gyerek után bármi juttatás jár neked! A másik az nem is jár még munkanélküli sem ha nem voltál bejelentve 1 évet! Más juttatás sem jár segély vagy bármi, mert munkanélkülibe nem vagy beregizve 1 éve:)! Vicces ez az ország nagyon...! Csak valami rezsi támogatás (2500 3000 forint) jár de azért kár utána járni, megalázkodni!
De amugy tényleg családsegitőbe el tudsz menni, és ott tájékoztatnak mindenről! Esetleg a helyi önkormányzathoz is érdemes bemenni, mert mindenhol mások a szokások, és nem biztos hogy jól vannak informálva (nem naprakészek) a cs.segitők!
A GYES:28500, egyszeri anyasági:64500, és a családi: 12000 forint!
Azzal lehet rafkózni esetleg hogy egyedül álló anyának regiznek, de nem biztos megéri a kockázat, ha esetleg jön vmi ellenőrzés, lebuktok... Bár ezt nem tudom hogy mükszik!
Szóval mindenesetre ennyi jár ha nincs munkád!
Üdv 30 hetes km
Nem akarok vitatkozni de a GYED-hez már nem 180 nap kell. 1 éves munkaviszonynak meg kell lenni, szóval azt már nem kapsz semmiképp.
Alanyi jogon jár a Gyes és a Családi pótlék, és az egyszeri anyasági támogatás. Ezenkívül mást nem kapsz.
Hát az az igazság, pont ezért emelték 1 évre, hogy ne lehessen kijátszani ezt a kiskaput. Ha be is jelenteted magad és esetleg összejönne az 1 év, akkor is az rengeteg pénzbe kerül, minimálbér után annyi a járulék mint a párod fizuja. És minimálbér 60%-a nem sokkal lenne több, mint a GYES. Úgyhogy ebben nem is érdemes gondolkodnod.
Szerintem ebből már csak gyes és családi lesz. Még annyit a 28500-ból vonnak 9,5 % nyugdíjjárulékot (ezért csak 26)
Szia,
Én azt próbáltam elérni, hogy legyen fél év munkaviszonyom plusz a főiskola. Nem jött be:( Csak gyes, nekem egyedülállók cspje(ha tanuló, hallgató vagy addig így jár, függetlenül a családi állapottól) illetve az egyszeri anyasági.
09:05folyt,
GYES:
Egy gyermek esetén:
bruttó: 28.500 Ft/hó,
nettó: 25.793 Ft/hó.
Ikergyermekek esetén:
bruttó: 57.000 Ft/hó,
nettó: 51.585 Ft/hó.
Családi:
Családi pótlék havi összege:
egygyermekes család esetén 12.200 Ft,
egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13.700 Ft,
kétgyermekes család esetén gyermekenként 13.300 Ft,
két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14.800 Ft,
három, vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16.000 Ft,
három, vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17.000 Ft,
tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, valamint a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben, vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 23.300 Ft,
tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után 25.900 Ft,
olyan súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermek esetén (18 . életévét betöltött), akinél a szülő a tankötelezettség teljesítésétől függetlenül a tankötelezettség teljesítése végéig jogosult az iskoláztatási támogatásra 20.300 Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!