8 hetes terhes vagyok,26 éves, nem volt bejelentett állásom 3 éve, de a TB-t fizetem magam után az elmúlt három évben is. Ha most lesz bejelnetett állásom 7 hónapig akkor akkor kaphatok GYED-et?
Nem.
12 hónap bedolgozott munkaidő kell, az, hogy fizetted a TB-t, nem számít.
Ezt találtam: GYED
Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését- a gyermeket szülő anya esetében- a szülést megelőzően két éven belül180 napon át biztosított volt, és a gyermek gondozása végett fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
Ha a terhes gyermekágyi segélyben részesült anya biztosítási jogviszonya a tgyás időtartama alatt megszűnik, jogosult marad a gyedre, feltéve, hogy terhes-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermeket a saját háztartásában neveli.
A GYED a gyermek 2 éves koráig jár.
A gyed adóköteles jövedelem, abból az adószabály szerint adót(előleget), és nyugdíjjárulékot kell levonni.
Off: A válasz írója 46%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:22 Látom mindenhova ezzel a linkel válaszolsz.Nagyon hasznos. :)
A második válasz nem jó, mert már régen nem 180 nap kell, hanem 365. Vagyis a 7 hónapoddal ugyanúgy nem mégy semmire, mintha nulla napot dolgoznál.
Az, hogy magad után fizeted a tb-t csak az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira jogosít, pénzbeni ellátásokra nem. Vagyis nem leszel jogosult sem tgyásra, sem gyedre.
Amit kapni fogsz: 28500 gyes (ez nettóban 25650) s 12200Ft családi pótlék.
sajnos csaka gyes és a családi fog járni:(
off: a TB járulék már 5200-ra emelkedett 2011. jan.-tól :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!