Valósak ezek a félelmeim a terhességgel kapcsolatban?
Van pár egészségügyi problémám, de a családom és a férjem sürget, hogy vállaljunk minél hamarabb gyereket. Én is szeretnék babát, de a terhességgel kapcsolatban vannak félelmeim.
Ami nagyon aggaszt, hogy borzasztó rosszak a fogaim (2 van, ami jelenleg kihúzásra vár, 1et néhány hónapja húztak ki, most is van 2 ami nagyon fáj, illetve 4 van gyökérkezelve), szinte állandóan fogorvoshoz járok velük és félek, hogy esetleg elvesztem a fogaimat, ha babát vállalok.
Nemrég voltam csontsűrűség vizsgálaton is és éppen a határon vagyok, hogy még épphogy csak nem esem bele a csontritkulás kategóriába... szednem kell kalcium tablettát is.
A másik, ami aggaszt, hogy a hátam elég rossz. Gerincferdülésem van és 5-6 éve lumbágóm volt, ami nagyon megijesztett anno, mert utána 1 hétig nem tudtam lábra állni és ez után is csak erős gyógyszerekkel. Azóta gyakran fáj a hátam. Menstruáció előtt különösen, gyakran aludni sem tudok a fájdalomtól és gyógyszert kell bevennem rá. Nem tudom, hogy a terhesség nem fog-e ezen a hátfájáson rontani (úgy értem, hogy megint előjön az a lumbágó vagy gerincsérvem lehet)?
Illetve ezek mellett vannak apróságok, amik még félelmet keltenek bennem:
Az egyik, hogy nagyon nehezen tudnak tőlem vért venni, mindig többször kell szúrni és mozgatják is bennem, ami miatt meg elájulok. És kicsit félek, hogy meg fog viselni a sok vérvétel, bár tudom, hogy a szüléshez képest ez semmiség.
A másik, hogy amikor menstruálok akkor előtte pár napig rettentően vizesedek, 3-4 kilóval is többet mutat a mérleg, feszül a bőröm (pedig sok vizet iszok, napi 2,5-3 litert és sokat szaladgálok a wc-re)! félek, hogy terhesség alatt ez a vizesedés sokkal rosszabb lesz.
Nagyon hullik a hajam (szedek rá vitaminokat, meg patikai sampont használok, hogy kordában tartsam) anyumnak is sajnos nagyon hullott terhesség után a haja, nem tudom, hogyha babát vállalok és megszületik a pici akkor rosszabb lesz-e a hajhullásom?
És ami még aggaszt, hogy elvileg alacsony a BMIm, tehát nem vagyok normális súlykategóriában (44 kiló vagyok 162centi) és félek attól, hogy emiatt esetleg nem tudom megszülni a babát és szétrepedek...
És van még egy félelmem, ettől félek a legjobban: nagyon rosszul viselem a fájdalmat, félek, hogy az egész terhesség egy trauma lesz számomra (főleg a szülés) és emiatt nem tudom majd szeretni a gyerekemet. Ilyen létezhet egyáltalán??
Ezek valós félelmek, vagy csak túlizgulom az egészet? Lehet tenni valamit, hogy jobban készen álljon a testem a terhességre? (26 éves vagyok)
Az azért elég komoly, hogy 26 évesen ilyen roncs az egészséged.
36 évesen szültem a másodikat, semmi egészségügyi problémám nem volt előtte (semmi a tieid közül), a terhesség mégis gallyra vágott.
Utána helyre jöttem, de a várandósság időszaka tényleg a "lőjjetek le mert nem bírom" - ról szólt (nekem). Visszerek, vizesedés, gdm, aranyér, örökösen becsípődött itt-ott (és nem vehettem be rá semmit, mert csak az ibuprophent bírom)...
Rakd rendbe magad! Addig ne vállalj!
Nem tudhatod milyen terhességed és szülésed lesz. Nekem pl álom terhességem volt. Se vizesedés, se fog romlás, se hát fájdalom. Aztán sürgősségi császárom lett.
Én konzultálnék egy orvossal ezekről a dolgokról. De te még amúgy lelkileg se vagy kész
Hova sürgetnek? Még csak 26 éves vagy.
Egészségügyi problémáid alapján viszont minimum 40-nek gondoltalak. Mindenképp amennyire tudod, hozd ezeket helyre, nem a valamikori babáért, hanem egyszerűen saját magadért.
A fogakat viszonylag könnyen és gyorsan rendbe lehet rakni.
A gerincferdülés önmagában nem gond, a lumbágó egy kicsit valóban ok aggodalomra, de lehet tornázni, hogy karbantartsd a hátad, így kevésbé terheli meg a terhesség.
Vérvételből nekem terhesség alatt összesen 2 volt, egy ismerősömnek havi egy, de nem feltétlenül szurkálnak folyton.
A testsúlyodért is lehet tenni, meg a többiért is.
Attól, hogy nem bírod a fájdalmat, lehet könnyű szülésed, én pl a lábamat nem bírom gyantával szőrteleníteni, mert sírok úgy fáj, ellenben a szülésem könnyű és gyors volt. Ezek nem függnek össze.
Semmiképp ne vállalj gyereket amíg nem akarod szívből, a legtöbbet azzal ártasz, ha nem akarod igazán, de onnan kezdve, hogy akarsz, ne ezek állítsanak meg. :) Jogosak a félelmeid, de ezek mind olyasmik, amiket ki lehet küszöbölni.
7, hogy ne tehetne!
Ezek mind olyan problémák, amikről az életmód tehet.
Elhanyagolt fogak, rossz táplálkozás, nulla testmozgás, emiatt alacsony vázizomzat, vitaminhiány, hormonális problémák...
Nagyon gáz, főleg hogy csak a panasz megy.
A foggal kapcsolatos dolgoknak mi az oka? Korábban elhanyagoltad?
Az az igazság, hogy szerintem nem vagy készen a babára.
A felsorolt dolgok elég gyakoriak, de sokaknak eszébe sem jut, higy emiatt ne vállaljon babát.
Nekem csak a vérvétel a gond, nagyon rossz a vénám, volt h 5x szúrták mire sikerült.
És ráadásul pont úgy alakult, hogy sokszor kellet vért venni.
A terhességem szuper volt, nem éreztem, hogy gallyra mennék, vagy kikeszülnék a végére, pedig 31.hetig dolgoztam
Persze ezt senki nem tudja előre, ahogy a szüles módját, intenzitását, stb.
Ha majd nagyon fogsz vágyni gyermekre, akkor félre kell rsknod a félelmed, ugyanakkor mindent meg kell tenned előtte, közben, hogy a tested megfelelő állapotban legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!