Menjek abortuszra vagy sem?

Figyelt kérdés
23éves vagyok 2 éve dolgozom.A párom az azt mondta ha megtartom elhagy.A lakás amiben lakunk a sajátom örököltem a szüleimtől.Ha megtartom akkor egyedül vállalom.
2014. júl. 3. 08:25
1 2 3 4 5
 11/44 A kérdező kommentje:
A szüleim autóbalesetben meghaltak,ő volt nekem..ha a picike is meghal nekem nem marad senkim...így hogy a pasas repül....a picurka marad....
2014. júl. 3. 09:18
 12/44 A kérdező kommentje:
Elég nehéz lesz,nagyon félek is tőle....
2014. júl. 3. 09:19
 13/44 anonim ***** válasza:
Szerintem az anyagiakkal nem lesz gond.persze el lehet szallni(tettem ezt en is)de most mar latom h sokminden felesleges....ez egy gerinctelen dolog amit veled tett.de ldhet csak megijedt.en nem keresnem.megirnam neki smsben h megtartom a babat.vagy eszbe kap vagy nem...meg siman lehettek egy boldog csalad.
2014. júl. 3. 09:41
 14/44 A kérdező kommentje:

Neki szabad megijedni nekem nem,hogy ő szarba hagyott!

Nem tudom,hogy leszünk-e még egy család de azt tudom a baba marad.

2014. júl. 3. 09:45
 15/44 anonim ***** válasza:
Huh,hát ez a pasi nem szeret téged az biztos :( merre felé laksz?
2014. júl. 3. 10:13
 16/44 anonim ***** válasza:
97%

Egyedülálló édesanya vagyok (teljesen más ok miatt, de nem ez a lényeg)-ha tudok szívesen segítek, ha van kérdésed, megválaszolom.

Az ellátásokról:

1. amint 90 napos terhes leszel és lesz kiskönyved (tk miután már nem dönthetsz az abortuszról a 12. hét után) jár neked a családi adókedvezmény, ez nettó 10 eFt-tal több fizut jelent. Vedd igénybe, a pénzt tedd félre esetleg a babának. Ha a munkahelyed miatt nem akarod még bejelenteni, jövőre az SZJA bevalláskor egy összegben visszaigényelheted (neked kb. augusztus-december hónapokra fog járni vagyis 50 eFt-ról beszélünk)

2. a baba megszületése után jár egyszeri anyasági (fix összeg, alanyi jogon, csak igényelni kell- kb. 64 eFt)

3. összesen 186 napig lehetsz TGYÁS-on (jellemzően a baba születésének napjától, de leghamarabb a tervezett szülés előtti 6. héttől)- tehát fél évig fogod kapni a TGYÁS ellátást, aminek az összege a te 146 eFt-os bruttó béreddel napi 4.800 Ft-os napi átlagjövedelmet feltételezve a hónap napjainak számától függően bruttó 94-104 eFt között fog változni (legalacsonyabb összeg pl. február, magasabb összeg a 31 napos hónapokban)- ez nettóban magasabb, mintha bér lenne, mert CSAK 16% szja-t vonnak belőle, tehát fél évi nettó 79-87 eFt-ot kapsz ebből.

4. Ha letelik a 186 nap TGYÁS, akkor a gyermeked 2 éves koráig vagy jogosult GYED ellátásra, ugyanaz az alapja (előző évi átlagjövedelem- vagyis ha jövőre szülsz, akkor az idei), mint a TGYÁSnak (feltételezem mindenütt, hogy nem voltál ebben az évben hosszan táppénzen, mert ugye az csökkenti)- a GYED bruttója ugyanaz, mint a TGYÁS-é, viszont SZJA mellett 10% nyugdíjjárulékot is vonnak, így a nettója a hónapok napjainak számától függően havi 74-77 eFt között lesz.

FONTOS: a gyermeked 1 éves kora után a fenti GYED ellátás teljes megtartásával vissza mehetsz akár rész- akár teljes munkaidőben dolgozni- így még jobban is játsz anyagilag, mint most. Persze ezesetben bölcsibe kell adni a picit, de éhen halni nem fogtok.

5. ha letelik a GYED is, a pici 2 éves kora után jár ugyancsak alanyi jogon a GYES, összege bruttó 28.500, 10% nyugdíjjárulék terheli csak (szja nem), így nettó 25.600 Ft/hó lesz. Emellett is tudsz dolgozni normálisan.

6. családi pótlék- alanyi jogon jár, egyedülálló szülő számára havi 13.700 Ft/hó a gyermek 18. éves koráig (vagy amíg nappalis-szóval jó sokáig :)

7. államkicstári számlán (régi babakötvény) az állam ad 40 eFt-ot és esetleg a lakhelyed szerinti önkormányzat is adhat hozzá egyszer változó összeget (20-50 eFt között)- ehhez a gyermeked 16-18 éves korától tud hozzáférni.

Összességében:

- a mostani NETTÓ fizetésed gyermek nélkül 95.630 Ft

- terhességed alatt a családi adókedvezménnyel 105.630 Ft lesz

- szülés után fél évig (tgyás időszak): TGYÁS+családi: kb. nettó 100 eFt (hónapok napjaitól függően párezerrel több vagy kevesebb)

- szülés utáni fél év és 1. életév között: GYED+családi: kb. nettó 88 eFt (ugyanúgy kicsit változó havonta, mint a tgyás)

- szülés utáni 1. év után MENJ VISSZA DOLGOZNI és akkor kapod: a béredet, a családi adókedvezményt, a családit és a gyedet is- optimális esetben ugyanezzel az alapbérrel ez lényegesen több, mint a jelenlegi fizud, de még 4 órás részmunkaidővel is megéri neked, még akkor is, ha fizetsz a bölcsiért havi kb. 20 eFt-ot (étkezés, esetleges térítési díj)

Szóval anyagilag akkora nagy különbség nem lesz, mint a jelenlegi helyzeted.

Babának szükséges dolgok:

- már most tudsz félretenni havi 1-2-5-10 eFt-okat, vagy lassan beszerezni dolgokat, ha szeretnéd, szívesen segítünk, hogy mi az, ami minimálisan muszáj

- nyugodtan vásárolhatsz használt holmikat is, pl. kiságyat (matracot inkább ne), hordozót, babakocsit- ezek a nagy tételek

Egyedülálló édesanya vagyok.

Nem könnyű. NAGYON nem. Én megtartanám a helyedben, ez a férfi pedig, aki elhagy (holott a becsúszott terhességért ő ugyanúgy felelős, mint te) NEM ÉRDEMLI MEG, hogy a társad legyen.

+infó: jár neked, pontosabban a babának az apától TARTÁSDÍJ, nagyjából 20 eFt/hó összegben lehet erre számítani (az apa jövedelmétől függ, a bíróság fogja megítélni)- szóval egyáltalán nem leszel rosszabb anyagi helyzetben, mint most.

Ha lelép és nem akarja elismerni az apaságot, akkor se pánikolj, szívesen segítünk, mit kell ilyenkor tenni.

Ha pedig elismeri (önkormányzathoz kell bemenni), akkor a fizetési kötelezettsége is fennáll.

Fiatal vagy, de tisztességes, dolgozó embernek tűnsz.

A lakhatásod rendezett, munkaviszonyod van- ebből már szerényen, de LEHET gyermeket nevelni akár egyedül is.

Ha megírod, hogy merrefelé laksz, akkor talán olyanok is akadnak, akik a közelben élnek- tudnak segíteni pl. hogy hová kell menni vizsgálatokra, hol vannak mindenféle hivatalok stb.

Tudom, divat magánorvoshoz járni és szülésért sok pénzt fizetni. De ne félj, ha van TB-d, találhatsz lelkiismeretes szakrendelős dokit is- ha nincs rá leret, nem muszáj százezreket, milliókat költeni a szülésre.

Ha leírod, hogy mennyi a rezsid, milyen kiadásaid vannak, akkor is szívesen segítek, hogy mit lehetne még spórolni, tenni.

Ne ijedj meg és a gyerek apjával nem biztos, hogy feltétlenül tudsz hosszú távra tervezni.

Vigyázz magadra és ha úgy döntesz megtartod, menj mihamarabb orvoshoz, szedj magazatvédő terhesvitamint.

Minden jót és írd meg, hogy döntöttél.

2014. júl. 3. 10:13
 17/44 anonim ***** válasza:
100%

...előző (hosszú) válaszoló vagyok.

Egyre nagyon vigyázz: legyen meg a munkahelyed a szülésig, legyen munkaviszonyod, ezáltal élő biztosításod, különben ugranak az ellátások...

2014. júl. 3. 10:14
 18/44 anonim ***** válasza:
86%
Ilyen háttérrel biztos, hogy nem vetetném el! Viszont az ilyen pasit kidobnám. Mondjuk szerintem csak fél, és abban is biztos vagyok, hogy észhez tér, és belátja majd, hogy mekkorát hibázott. Kérdés az, hogy adsz e majd neki esélyt. Szerintem ne vetesd el a babát. Az elején tgyast fogsz kapni, ami majdnem annyi, mint a fizud. Ott van még a családi pótlék, anyasági támogatás stb. Az én fizetésen átlagosan 160-170volt, jelenleg a max gyedet kapom (105+12csp, de a családi úgy tudom magasabb, ha egyedül neveled a babát). Ennyiből azért meg lehet élni, főleg ha van lakásod! Nem olcsó egy baba, de én pl. rengeteg felesleges dolgot vettem neki. Kitartást kívánok! Majd írd meg, hogy mi történt Veletek!
2014. júl. 3. 10:17
 19/44 A kérdező kommentje:

Eldöntöttem a baba marad,orvosnál már voltam..csak nem tudtam hogy egyedül mit tegyek.

Köszönöm,hogy leírtad mit lehet ellátásnak kérni!

Azt megköszönöm,ha leírod mi kell a picurnak venni!

2014. júl. 3. 10:23
 20/44 anonim ***** válasza:
46%

16. válaszoló vagyok (az egyedülálló anyuka)

Merre élsz?

Mennyi idős most pontosan a terhességed?

Szerintem JÓL döntöttél- ha igénylésben, elintézendő dolgokban, kérelmekben, bírósági keresetlevél megírásában (apasági, tartásdíj, gyemekelhelyezés stb.) szeretnél segítséget, keress meg.

2014. júl. 3. 10:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!