7 hetes kismamaként stresszes munkahelyről mikor menjek táppénzre? Többi lent.
7 hetes kismama vagyok, kereskedelemben dolgozom napi 12 órát. Háromhavi munkarendben, ami azt jelenti hogy összevissza dolgozom. Fizikailag és szellemileg is megterhelő a munkám. Félek hogy nem fogom bírni a terhesség alatt!
Mikortól érdemes táppénzre mennem?
10-esnek
Amire Te biztatod a Kérdezőt, az szimpla táppénzcsalás (hiszen nem keresőképtelenségről van szó), és leírták már a megoldást a helyzetre, azaz más munkakört kell kérni.
A többségnek természetesen a baba egészsége az első, ami ezért nem egyenlő a nem dolgozással.
Milyen táppénzcsalás? A terhesség mindenkinél másképp zajlik, valaki szülés előtt is fitt, más meg végighányja az egészet.
Egy kolléganőm 5-6 hetesen bevérzett, azonnal veszélyeztetett terhes lett, és bizony táppénzre ment, ott is marad. Igaza van.
Mi irodai jellegű munkát végzünk, de a stressz miatt eddig egy kismama sem maradt tovább, legfeljebb a 8-12. hétig.
Akkor érdemes amikor úgy érzed, beszéld meg az orvosoddal.
Esetleg nem tudod átkérni magad nem megterhelő munkakörbe?
Én már 5 hetesen táppénzen voltam, fertőző betegekkel dolgoztam kórházban, más munkakörbe pedig nem akartak áttenni. Nem is bánom mert az első trimesztert végighánytam, nagyon rosszul voltam, képtelen lettem volna dolgozni.
Én meg akkor is elmennék az elején táppénzre, ha tök jól lennék közérzetileg és nem is lennék veszélyeztetett terhes.
Stresszes a munkám, hiába irodai jellegű. Nehezen jön a baba, volt már egy kémiai terhességem, és ki tudja, nem épp amiatt, ami stressz engem odabent épp akkor különösen ért. Napokon át tartó feszült bizonytalanságban tartottak épp vetélés előtt.
Nem várnám meg, hogy megint elvetéljek. Amint lesz szívhang, megyek táppénzre. Ha elmegy ennek ellenére a baba, legalább tudom, mindent megtettem a nyugalmamért. Odabent ez nincs meg.
Ha az ember sokat vár babára, nem kockáztat. Annyit nem ér az a plusz pénz.
Én is úgy terveztem, hogy sikerül a baba, nem kell kínlódni érte, és amíg bírok, dolgozom. Meg amíg engednek műszakozni, mert 1 műszakban semmi értelme bejárnom, csak lehúzza majd a juttatásokat.
De mivel ilyen nehezen jön, és ennyi a stressz odabent, inkább távol maradok a helytől.
Köszönöm a válaszokat!
Mint egyszer írtam már másik munkakörbe nem tudnak áttenni mert vidéki vagyok, itt porig csak a jelenlegi pozíciók van. Leszek van a központ. Oda természetesen nem költöznék fel. Reggel 8 kor eljövök itthonról, este 9-rá érek haza. Nem ülő munkát végzek, egész nap talpalok. Fizikailag és szellemileg is kimerítő, hát még az első trimeszter rosszuléteivel kombinálva! Ja és bútorboltban dolgozom. Előfordul hogy a 60 kilós étkezőasztalt nekünk nőknek kell kiadtunk. Szóval nem egyszerű árufeltöltő vagyok.
A távolléti díj esetleg hogy működik?
"A nőt a terhessége megállapításától gyermeke 1 éves koráig az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket megfelelően módosítani.
Éjszakai munka, rendkívüli munka, készenlét, ügyelet nem rendelhető el állapotos nő, illetve 1 évesnél fiatalabb gyermekét nevelő vagy 3 évesnél fiatalabb gyermekét egyedül nevelő munkavállaló részére.
Nem kötelezhető beleegyezése nélkül más helységben való munkavégzésre a nő terhessége megállapításától gyermeke 3 éves koráig, valamint azok a szülők sem, akik 16 évesnél fiatalabb gyermeküket egyedül nevelik.
Gyakori eset, hogy a várandós munkavállaló az állapotára figyelemmel nem foglalkoztatható a korábbi munkakörében (pl. mert vegyszerek között dolgozott vagy fizikai munkát végzett.) A Mt. vonatkozó szabályai szerint ilyen esetben ideiglenesen más munkakörbe kell áthelyezni a munkavállalót, méghozzá akként, hogy az előző munkakörben elért átlagkeresete megillesse, akkor is, ha áthelyezése például rövidebb munkaidejű munkakörbe vagy éjszakai beosztással járó munkakör helyett más munkakörbe, több műszakos munkakörből egy műszakos munkakörbe történt. Az áthelyezéshez szükséges a munkavállaló beleegyezése is.
Nagy hangsúlyt kell helyezni a felek együttműködésére. A munkáltatónak akár több munkakört is fel kell ajánlania, és messzemenő erőfeszítéseket kell tennie a kismama számára elfogadható munkakörülmények megteremtése érdekében. Ugyanakkor az együttműködési kötelezettség a kismamát is terheli, ezért elvárható, hogy a számára felajánlott, egészségi állapotának megfelelő munkakört elfogadja, ha az körülményeire figyelemmel aránytalan sérelmet nem okoz neki.
Amennyiben nincs lehetőség a kismama áthelyezésére vagy munkafeltételeinek megfelelő módosítására, akkor részére állásidőre járó munkabért kell folyósítani (ezt a távolléti díj szerint számolják.)"
Szóval első körben nem táppénzen gondolkoznék azok helyében, akik egyébként egészségesek, csak éppen a munkakörük veszélyes a terhességükre....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!