Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Hogy is van akkor ez a Down...

Hogy is van akkor ez a Down kór szűréses 12. heti vizsgálatok? Teljesen belegabalyodtam.

Figyelt kérdés

Most vagyok 9 hetes most következik hogy megyek háziorvoshoz, most ő fog adni beutalót vérvételre a terhesgondozóba? Mert az ultrahangot a 12-13. héten egy magánklinika csinálja majd, és ők is beszélnek vérvétel beutalóról a honlapukon:

[link]

Akkor minek a háziorvos a sok beteg között?

Nos a másik ködös rész hogy most már olvastam kombinált tesztről is ilyenkor, de nekem erről senki nem beszélt csak összeget olvastam én is hogy 30 ezer ft, de ezt ki csinálná? Mikor megyek most majd vérvételre akkor ott lehet kérni, vagy nem értem? És azon mit néznének meg?

Valamint menstruáció szerint holnap töltöm be a 9. hetet, de ultrahang szerint 2 hete voltam, 1 héttel fiatalabb volt a terhesség, most akkor az a méret alapján számoljam vagy ciklus alapján a korát? Akkor lehet késő a jövőhét a vérvételre? Vagy ebbe nem szoktak belekötni?

Köszönöm előre is a segítséget!

2015. szept. 22. 14:29
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
Szerintem a védőnőt kérdezd meg, vagy az orvost, akihez jártok. Most már mindenhez háziorvos kell először, gondolom az egészségügy leépítése miatt, hogy csak az menjen kórházba, akinek muszáj. Mi annak idején nem mentünk el a down szűrésre, mert a hasfalon keresztül, egy tűvel mintát vettek a magzatvízből, aminél van némi esély, hogy elmegy a gyerek, a fenének se hiányzott ez. Most már úgy olvasom vannak modernebb módszerek is, az anya véréből is megmondják. A kombinált az ultrahang + vérvizsgálat kombó.
2015. szept. 22. 14:51
 2/22 anonim ***** válasza:
Tesóm ha jól emlékszem azt mondta hogy ennél a vérvételt is ki kellett fizetni, 11000 volt? Még én is előtte vagyok a dolgoknak. Ki a dokid?
2015. szept. 22. 17:15
 3/22 anonim ***** válasza:
Megkérdezem tesóm.
2015. szept. 22. 17:23
 4/22 anonim ***** válasza:

A legegyszerűbb az lenne,ha felvennéd a kapcsolatot a védőnővel.Lehetséges,hogy területenként,de akár kórházanként is változhatnak a szokások.

Leírom neked,hogy nálunk (Zala megye) miként van:először a nőgyógyászaton megállapították a terhesség tényét,ezzel a papírral elmentem a védőnőhöz,aki a beutalót adta a vérvételre.Ez az első vérvétel.A kombinált tesztet (Down kórt szűrnek vele) a 12.-13. terhességi héten kérheted,ami valóban 30000 Ft,de ezt azoknak a kismamáknak szokták javasolni,akik betöltötték a 35. évüket,vagy egyéb (pl. genetikai) okuk van feltételezni,hogy szükséges a plusz szűrés.A 12. heti kötelező UH-n egyébként nézik a baba tarkóredő vastagságát,már ebből is meg szokták állapítani,ha baj van.

A háziorvos EKG-t csinál,esetleg vérnyomást mér,de valóban,én sem tudtam megállapítani,hogy miért is kellett elmennem hozzá.Beutalót ő nem adott,beleírt a kiskönyvbe és ennyi.

A babád korát nehéz megállapítani még az elején,de idővel "belövik" majd, a születésének idejét az utolsó menzesz alapján számítják ki (ezt is a védőnő csinálta) Én a 11. héten voltam az első vérvételen,általában azt szokták kérni,hogy a 12. hétig juss el az elsőre.Tehát nem vagy elkésve.Még egyszer javaslom,kérdezd meg a védőnőt,ő segít eligazodni,az tuti!

2015. szept. 22. 17:57
 5/22 anonim ***** válasza:

Pont annyi idős terhes vagyok mint te, elmondom nálunk hogy működik.

-Először 4 hetesen voltam egy általános vizsgálaton és rákszűresen nőgyógyásznál, de pont aznap lett pozitív a tesztem így ezt is elmondtam, visszahívtak pár hét múlvára.

- Most voltam 9 hetesen nőgyógyásznál (te is ott kezdd!- ott adnak beutalókat és igazítanak el!) megnézték hüvelyi UH-n, hogy rendben van-e a gyerek, van-e szívhang stb. nekem még mozgott is.

Kaptam a nőgyógyásztól beutalókat. A következők jönnek a 12. hétig:

- labor (időpontot kell kérni általában) itt vért vesznek, vizeletet vizsgálnak

- EKG

- háziorvos (belgyógyászat): a leleteket viszed magaddal

- helyi védőnő (ő ad kiskönyvet és megvizsgál)

- fogászat (ez ráér később is)

- időpont kérés 12. heti hasi UH-ra

- időpont kérés 12-13. hétre vissza a nőgyógyászhoz

mindenhová vidd az addigra meglévő papírjaidat.

- elmész 12. héten a hasi UH-ra, oda is viszed a papírokat, kiskönyvet stb.

- vissza a nőgyógyászhoz minden papírral

2015. szept. 22. 18:09
 6/22 A kérdező kommentje:

Hát nődokim azt mondta hozzá majd csak 13. hét után menjek vissza ha meg vannak az eredmények, védőnőnél meg voltam 7.héten ő nem mondta ezeket de akkor biztos azért mert nem kockázatos a terhességem tehát 24 éves vagyok és egészéséges a terhességem, akkor nem szükséges gondolom az a drága vizsgálat, viszont azt mondta ő nem adhat már beutalót azt a háziorvos ad, ezt értem is de akkor a klinikán miért írták hogy náluk kérje az ember?

EKG-m az már meg is van, édesanyám kardiológián dolgozik az kész, akkor az lesz hogy kérek időpontot háziorvoshoz csütörtökre hogy ne kelljen betegek között várakozni aztán akkor szerintem adjon beutalót, ultrahangra meg majd megyek akkor a magán klinikára ha meg van a vérvétel.

Köszönöm szépen a segítségeteket!

2015. szept. 22. 18:26
 7/22 anonim ***** válasza:
ÉN is győri vagyok. Ki a dokid?
2015. szept. 22. 18:56
 8/22 anonim ***** válasza:
Még várom tesómtól a visszajelzést a kérdéssel kapcsolatban. Ő már november 4-én szülni fog.
2015. szept. 22. 19:14
 9/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó :)

Dr. Maár Róbert az orvosom, meg vagyok vele elégedve maximálisan:) Te is kismama vagy, vagy már anyuka?

2015. szept. 22. 19:53
 10/22 anonim ***** válasza:
5. válaszoló vagyok. Nekem is kockázatmentes a terhességem és 24 vagyok én is, ezek a vizsgálatok nem csak veszélyeztetett terheseknek kellenek amiket leírtam, hanem alap dolgok. Persze lehet nálad más a sorrend, mindenhol más a szokás. A kombinált teszt szokott fizetős lenni, én azt nem is csináltatom meg, mert nem opció az abortusz rossz eredmény esetén sem, viszont ezt sem csak a veszélyeztetett terheseknek szokták ajánlani, hanem mindenkinek, az alacsony kockázatúaknak is, mert bárhol előfordulhat beteg gyerek.
2015. szept. 22. 20:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!