Ház "muszáj" előbb, v a gyerek, az alábbi kivételes esetben?

Figyelt kérdés

Egyedülállo vagyok egy gyermekkel es szeretnék örökbefogadni mindenképpen lehetőleg hamar, hogy még legyen együtt kisgyermekkoruk is(ffiakrol lemondtam elegem volt, hogy nincs kompetens normalis).

Jelenleg alberletben, kis lyukban élünk és ennyi erővel saját ház hitelt lenne celszerűbb fizetni.

Két gyerekkel meg magasabb a csok.

És amig kicsik, addig reszmunkaidőzök (ahogy most is)inkább, hogy többet lehessek veluk amíg kevésbé önálloak, tudjam hordani őket fejlesztesre, vagy dokihoz, stb, az együtt töltött idő ára ugye az alacsonyabb jövedelem...de mivel diplomám is van, a későbbiekben 8 orás jobban fizető állást vállalnék.

Igy az általában vélt logikával, hogy először alapozni, házat venni, 8 orazni

stb, kifutnánk az időből.en öregszem, a gyerek meg felnő teso nélkül.jelenleg pedig egymas után hordhatnák a ruhákat is, szinte csak a tejital élelem pelenka vitaminok duplázodna csak amit tudok vállalni jelenleg is.

Félreértések elkerülése végett, az új jövevény is teljes értékű családtag lenne, nem csupán egy testvér!

Tanácsok?

2016. máj. 10. 13:17
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
83%
Nem. Előbb biztos lakhatás, olyan munka, amiből gond nélkül el tudsz tartani 3 embert és utána az örökbefogadás. KB nulla eséllyel indulsz a "kis lyuk" alberlettel. Kornyezettulmany is része a folyamatnak, oda hogy engeded őket?
2016. máj. 10. 13:50
 12/42 anonim ***** válasza:
74%

orokbe.hu t olvasd át.

Minden le van írva.

A házaspárokat előnyben részesítik, de ha nyitott vagy idősebb roma származású esetleg kisebb betegségekre is akkor hamarabb kaphatsz gyereket.

De ne felejtsd el hogy el kell végezni egy felkészítő tanfolyamot és a gyerekeknek keresnek családot elsősorban nem a szülőnek gyereket (emiatt részesítik előnyben a házaspárokat).

2016. máj. 10. 13:52
 13/42 A kérdező kommentje:

Gyermekelhelyezés miatt volt már nálunk környezettanulmány és megfelelőnrk találták ahhoz képest hogy akkor gyesen voltam még ráadásul...

Es persze a tanfolyam is vagy félév.

Nem tudom a ház is mikor lenne meg.

A gyerekre meg most van idő amig ilyen munkám van.mert házhitel mellett már lehet műszakolni is fogok.

2016. máj. 10. 13:59
 14/42 anonim ***** válasza:
80%
Jó, hát én abból indultam ki, amit írtál, hogy kis lyuk - de ezek szerint nem az. Akkor menj, indítsd el a folyamatot
2016. máj. 10. 14:01
 15/42 A kérdező kommentje:

Magyarán ahogy fentebb jelezték elsőkent biztos lakhatás meg jobban fizető munka mellett nem tudok szabadon mozogni a gyerekekkel es kisebb korban ez muszáj.

Nem akarom reggel 6-tol este 6-ig bölcsiztetni őket...el akarok tudni menni ha orvosra van szukseg es nem attol rettegni hogy kirugnak ez miatt.ez a munkahely mindent garantál nekem. Egyszer 8 orazok egyszer 4 masszor nem kell bemenni(hivatalosan meg fix 4-ben vagyok)

2016. máj. 10. 14:03
 16/42 A kérdező kommentje:
14 de! Kis lyuk! Csak nem tudom milyen szempontokat neunek hivatalosan.lehet csak azt hogy van fűtes meg viz..
2016. máj. 10. 14:04
 17/42 anonim ***** válasza:
37%
Szerintem abszolút van esélyed,és simán kaphatsz 1-2 éves gyereket,bár a "nem válogatás" az ez esetben azt jelenti,hogy cigány babát könnyű kapni.De ez ne riasszon el,tündériek.
2016. máj. 10. 14:06
 18/42 anonim ***** válasza:
87%

Egyedülálló anyaként válaszolok neked.

A helyzetedet több, mint veszélyesnek gondolom, jelen pillanatban én kizárnám az örökbefogadást.

Miért gondolom így?

1. "Jelenleg alberletben, kis lyukban élünk"- ez számomra már egy olyan körülmény, amely JELENLEG sem méltó körülmény az egyetlen gyermeked eltartására- a kis lyukba hová zsúfolnál még egy picit? Van egyáltalán elegendő tér, külön szoba ne adj Isten a gyereknek/gyerekeknek? Nem írtál részleteket, de a mostani lakáshelyzeteddel is elégedetlen vagy 2 főre, ugye?

Előbb a meglévő egy gyermekeddel változtass a lakáskörülményeiden, ha az "kis lyuk"- nézd meg, hogy legalább fél évig megy-e az új, szebb/nagyobb/vélhetően drágább helyen is a pénzed beosztása, megélhetés stb.- és esetleg utána gondolkodhatsz újra a kérdésen.

2. a hitelfelvételről nem írtál ugyan, de tisztában vagy azzal, hogy LEGALÁBB (átlagosan) 30% önerő szükséges? Nem úgy megy, hogy ma fizetek 100 eFt albérletet, holnap meg ugyazet a pénzt hitelbe fizetem. A hitelfelvételnek is adott esetben százezres költségei vannak (ügyvéd, értékbecslés stb.) az önerő mellett és ha neked a 4 órás munkaviszonyodon kívül nincs más vagyonod, akkor sok banknál a Faibank törvény új rendelkezései alapján nem fogsz 10-20 MFt-os hiteleket kapni (szerintem nagyon helyesen!).

Egyedülállóként (2 kiskorú eltartottal!) főszabály szerint a jövedelmed LEGFELJEBB 30%-a terhelhető hiteltörlesztéssel (véleményem szerint már ez is elég sok, pedig szerencsére ezen is szigorítottak). Számolj akkor. Mennyit is keresel? (nem, a segély jellegű ellátások, mint gyes és családi pótlék NEM számítanak!)

3. a hitelfelvétel azért hosszútávon is egy kockázatosabb döntés- hiszen ha jól értem jelenleg nincs hiteled és a 4 órás munkabéredből éltek ketten (esetleg tartásdíj gondolom). Arra mi a forgatókönyved, hogy megszűnik a munkahelyed, esetleg komolyabban beteg leszel? Akkor 2 gyerek ellátása mellett miből fogod fizetni a törlesztést is a rezsi és egyéb állandó kiadások mellett?

(erre igenis kell gondolni és készülni. Tudom, a többség nem így tesz. Én igen, egyedülállóként is. Van valamennyi (mondjuk a jelenlegi életszínvonalat fenntartására szűkösen elegendő legalább 6-8 havi megélhetést biztosító) tartalékod? esetleg egészségpénztár vagy lakáskassza vagy más megtakarítás? - a nyugdíjelőtakarékosságot már meg sem említem és csak reménykedem, hogy a 4 órás munkabéred kimagasló és nem minimálbér közeli, esetleg fekete/szürke kifizetés...

4. anyaként azt gondolom, hogy durva azzal kalkulálni, hogy a 2. gyerek szinte nem kerül semmibe és alapvetően arra rendezed be a szerencsétlent, hogy MINDIG a nagyobb gyereked levetett gönceit hordja- ezt komolyan végiggondoltad? Ok, csecsemőkorban még talán hagyján, egy 3-6 hós rugi még elmegy- de később? És ha nem egyneműek? és ha az évszakváltások miatt nem lesznek jók a nagyod kinőtt ruhái? Ne viccelj már, hogy örökbe akarsz fogadni nulla anyagiakkal és DIREKT arra készülsz, hogy a kicsi a nagy használt/levetett dolgaival nőjjön fel- kicsit sem érzed ezt igazságtalannak? Anyaként nekem a szívem megszakadna.

5. NEM igaz, hogy csak az élelem meg a pelenka kell. Az élet mindig dob valamit- ha anya vagy, tudod. (egyébként pedig - leszámítva az anyatejes-átalvós boldog mozdulatlan csecsemőkor első 5-6-8 hónapját azért egy kisgyerek igenis többlet költség, amit NEM fedez értelmes, igényes, normális családnál a családi pótlék! Annak bizony a többszöröse és ahogy nőnek a gyerekek, annál inkább. Akár már bölcsis kortól is, 2* a bölcsődei díj (mondjuk kb. 20-25 eFt a két gyerekre, meg még mellé a csoportpénzek, programok, foglalkozások, adjál gyümölcsnapra, rajzlapot stb.- még gyerekenként átlag vagy havi 5 eFt)- 30 eFt-nál járunk és a gyerekeid otthon még nem ettek, nem voltatok sehol, nem ruházkodtak (ok, tudom, te a nagynak akarsz csak venni, de akkor is!).

Úgy gondolom, hogy most is kicsi gyereked van. talán nem is nagyon jár intézménybe- inkább térj vissza erre a kérdésre akkor, ha rendezted a körülményeidet. Lepontozhatsz, talán az én értékrendem, biztonságra törekvésem nem esik egybe a te igényszinteddel, de meztelen hátsóra egy albérleti lyukra, 4 órás munkával inkább előbb biztonsági tartalékot halmozz fel (első körben magadnak és a meglévő gyereknek, majd felkészülésre a 2. gyerek érkezésére és ezek UTÁN térj vissza a kérdésre).

Más: az örökbefogadás helyett (tudom, nem teljesen ugyanaz, sőt nehéz is összehasonlítani) nem gondolkodtál első körben inkább azon, hogy ahogy nő a gyermeked inkább olyan kis barátot vagy barátokat találjon magának (illetve esetleg te is a szülőkkel baráti kapcsolatot kialakítani), ahol a gyerekek a sok közösen együtt töltött idő alatt megtapasztalhatják, hogy milyen együtt lenni a másikkal- egy szoros, jó barátság is tud olyan fontos és szoros lenni, mint egy testvéri kötelék.

Még egy fontos kérdést tégy fel magadnak: JELENLEG (nem pedig a "majd lesz jobb fizetésem"-et készpénznek véve!) valóban MINDEN fizikai és anyagi jellegű igényét ki tudod elégítenia meglévő egy gyermekednek és saját magadnak is?

(az érzelmit és a szociálist feltételezem- bár ez a "fujj, utálom az összes férfit nem erre enged következtetni, de hagyjuk is)- a lakhatás-étkezés-tanulás-kultúrálódás- minőségi együtt töltött idő (programok stb.)- kis biztonsági tartalék témakörben MARADÉKTALANUL?

(diplomásként tudod: Maslow :)))- és ez csak az első szint.

Hát nem hinném.

Ha pedig rezeg a léc már anyagiakban/lakhatásban/öltözködésben/élelmiszerben/biztonsági tartalékban (márpedig a leírtak alapján nagyon is)- akkor erre nem az a megoldás, hogy még nehezítesz a sorsodon és a nyakadba beszel még egy pici gyerek eltartásának a FELELŐSSÉGÉT (!), hanem rendezed soraidat és egy magasabb szintre lépsz, ahol már értelmes lehet a kérdésed.

Addig NEM.

(érzelmi részhez: ha szükséges, akkor akár szakember igénybevételével járnám körbe azt a kérdést, hogy egy pici gyermek örökbefogadása az anyagiakon túlmenően számomra nem azért fontos-e, mert egyébként az élet más területén/kapcsolataimban egy zsákutcában vagyok? Te mit gondolsz erről a saját életedben?)

2016. máj. 10. 14:09
 19/42 A kérdező kommentje:
Habár még azt is felírták hogy vannak virágaim :D
2016. máj. 10. 14:10
 20/42 anonim ***** válasza:
91%

18- as vagyok: annyi kimaradt még, hogy CSOK-ra asprálni meg kifejezetten butaság (egy segélyt, állami támogatást bármikor eltörölhetnek!)

Az is "fantasztikus" egy munkahely lehet, ahol néha 8 órát dolgozol, de 4-be vagy bejelentve... no komment. Tényleg ez az az álommeló (járulékfizetés!) amire második gyermeket vállalnál?

Műszakozni (éjszakázni???) két kisgyerek mellett egyedülállóként ez mégis hogyan szeretnéd logisztikázni?

De most komolyan kérdezem.

Én is egyedülálló anya vagyok, viszonylag jó körülmények között, mégis valódi nehézséget okoz az egy szem gyerekemet hozni-vinni oviba (még úgy is, hogy magánoviba jár, tehát nincs gyakorlatilag a fél nyáron zárvatartás, nevelés nélküli munkanapok stb.), esetleg ha van rá igényed akkor sportolni, foglalkozásokra vinni a kicsiket (mi van, ha nem egyforma az érdeklődésük? te hogy hordod a délutános műszakoddal az egyiket karatéra, a másikat balettre???)

Vagy van mozgósítható mama/családtag/béniszitter vagy az ehhez szükséges pluszforrás?

Gondolj már egy picit tovább az "otthon vagyok gyesen" életszakasznál, mert az az 1-2 év hamar elrepül, a gyereknevelés meg 20 éves project!

2016. máj. 10. 14:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!