Pontosan hogyan készüljek fel a baba tervezésre?
Igen én sem várnék a helyedben. Mennék egyből meddőségire és mondd hogy egy éve próbálkoztok. Nekem is Hashimoto, IR, PCOS és így is nagyon félek, hogy nem lehet babám, most kezdtünk próbálkozni, kb 15 kiló felesleg van rajtam, amin aktívan dolgozok. Még csak 25 éves vagyok, de nekem azt mondta a doki, hogy alapból lehet nem kéne az IR-re gyógyszer, de ha babát szeretnék, akkor inkább szedjem és hamarabb rendbe jövök.
Amit javasolnék saját tapasztalat alapján: Teljes életmódváltás, reggelire 30 gramm fehérje, köretek nagy részét adja zöldség. Cukor, alkohol, fehérliszt teljesen tiltólista. Heti 4-5 edzés, lehetőleg valami lassabb, izomépítő, súlyzús, pilates, ilyenek. Inofolic étrendkieg nekem nagyon sokat segített. Fodormenta tea is jót tesz a tesztoszteronnak.
Lelkileg pedig tegyél meg minden tőled telhetőt, de készülj fel arra is, hogy nem fog összejönni, főleg az AMH az, ami romlik idővel. Beszélgessetek arról, hogyan kezelitek, ha nem lehet, szerintem sokat segít ha van arra is terv. Szurkolok nektek :)
A legtöbb intézménybe nem kell beutaló egyáltalán. Hívj fel egy meddőségit, amelyik közel van/szimpatikus, és kérdezd meg, náluk kell-e. Ezután adnak első konzultációt, oda vigyél minden leletet, majd jön a teljes kivizsgálás.
Vinnetek kell a papírt is, ami igazolja a házasságotokat/bejegyzett élettársi viszont.
Maga a meddőségi kezelés ingyenes, TB támogatott. Minden egyes meddőségi központ államosítva lett. Néhány speckó DNS vizsgálat pénzbe kerülhet, ha az intézmény kiszervezi, 30-50ezer körül. Ez intézményfüggő. Meg a kezelés esetén a gyógyszereket, tüszőrepesztőt stb. majd gyógyszertárban kell megvenni, de ne szaladjunk ennyire előre.
Ne lepődj meg, akár 1-3 hónap is lehet, mire kaptok első konzultációs időpontot, attól függően, mennyire leterhelt az adott intézmény. Utána a vizsgálatok 1-3 hónap, neked is és a férjednek is.
Neked sok vérvétel, hüvelyi kenet, akár cukorterhelés, endokrinológiai konzultáció. Később lehet, hogy átjárhatósági.
Férjednek vérvétel, spermium minta (DNS fragmentáció, minőség, mennyiség stb.), andrológiai konzultáció.
Valakinek rögtön lombik, ha nem jók a leletek, valakinek viszont inszeminációval kezdenek, egyéni, majd meglátják az eredményeitek alapján.
Nem bántásból, csak segíteni szeretnék, nekem is Hashimotom van, de érdemes elgondolkoznod a gyógyszer szedésen, valószínűleg az endokrinológus is ezt fogja javasolni. Nem fogja addig "engedni" a terhességet, inszeminációt, lombikot, amíg nincs rendben a TSH (és T3, T4). Mert azzal a gyereket is veszélyeztetné.
Pajzsmirigy hormont szedtél, rossz volt vele a tapasztalatod? Azt egyébként magától termelne a szervezeted, de nem tud, nem is igazi gyógyszer, ha így nézzük, ne gyógyszerként gondolj rá. Ha egy nem jön be, próbálj ki más fajtát.
Valószínűleg a súlyodon is segítene.
Ne a baba miatt akarj lefogyni, vagy rendbe tenni a Hashimotot, IR-t. Ne a baba miatt mozogj napi 30 percet, vagy figyelj az étkezésre minden egyes nap, mert IR-nél ezek kötelezőek. Hanem önmagadért, a saját testedért, egészségedért. Hogy minél tovább élhess, minél kevesebb szövődmény nélkül (koleszterin, szívproblémák, ezer gondot okozhat a kezeletlen betegség, túlsúly).
Második indok legyen csak a baba, mert ő a te testedből fog felépülni, táplálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!