Lehetek terhes?
Szia! Akkor még ne tesztelj kérlek, semmiképpen. Csak 2 héttel az aktus után, ha addig nem jön meg. Leírom, miért, de kérlek, kicsit olvass utána a női test működésének, a ciklusnak, az ovulációnak stb. Sokat kell erről olvasni, de ezeket tudnod kell, mint nőnek. Egészséged, saját érdekedben. Akár akarsz gyereket, akár nem :)
Ennek a 2 hétnek a matematikai oka, miért ne tesztelj még, röviden: a spermiumok akár 5 napig is életképesek. Ha a legtermékenyebb idő körül voltatok együtt védekezés nélkül, mondjuk ovuláció előtt 1-3 nappal, az még csak maga a megtermékenyülés. Utána vándorol a petesejt, majd beágyazódik. Majd elkezd hcg-t termelni. Ezt mutatja ki a terhességi teszt, a hcg-t.
Nem valószínű, hogy teherbe estél ennyitől, jó? Nagyon kicsi rá az esély, pár %. De ugye nem lehet tudni, lehet pont te leszel az a pár %. Ezért nem éri meg kockáztatni.
A ciklus hossza: igen, nagyon fontos követni. Tudnod kell, milyen hosszúak a ciklusaid. Ez mutatja az egészségi állapotod, ha borul a menstruáció, például túl rövid 10-20 napos, az bajt jelez a testedben. Ha valami gond van a testedben, például hormonális zavar, menstruáció jelezheti.
A másik: évente nőgyógyászati rákszűrésen kérdezni fogja a nőgyógyász, hogy hány naposak a ciklusaid, fontos információ neki is.
Harmadik: ha teherbe szeretnél majd esni, akárhány évesen, nem mindegy, mikor vagytok együtt, el kell találni a termékeny ablakot, ami egy ciklusban 4-6 nap maximum, hogy valaki teherbe essen. Ez még neked odébb van, ha jól sejtem.
Van még más oka is, a 3 legfontosabbat írtam most le.
Azt írtad, március 24-én jött meg, illetve április 21-én. Akkor március 24-tól számítva volt egy 28 napos ciklusod.
Ha április 21-én jött meg utoljára, már meg kellett volna jöjjön május 19-én, de gondolom még nem jött meg. Ennek több oka lehet, tudni kéne, hogy mikor volt a többi menstruációd (december, január, február), milyen hosszú átlagban a ciklusod, ezt csak több adatból tudnánk Neked kiszámolni.
4. ok: ha tudod, hogy 27 napos a ciklusod, nem szervezel nyaralást a menstruációd idejére. Szerintem ez elég nyomós ok, attól függetlenül, hogy valaki akar-e éppen gyereket, vagy sem :)
5. ok: ha tudod, hogy 27 napos a ciklusod, már csinálhatsz terhességi tesztet a 28., 29. napon stb, mert már késik, és félsz, hogy terhes vagy (vagy éppen örülnél neki). Előtte nem érdemes tesztet csinálni.
6. ok: ha tudod, mikor ovulálsz, és tudod, mikor fog megjönni, tudod ehhez igazítani például az edzést, sportversenyekre jelentkezést. Nem sok embernek van kedve menstruációkor versenyezni, simán meg lehet csinálni, de egyszerűen jobb máskor :)
Ezt a cikket ajánlom, jól leírja a ciklus működését, igazából a 4 évszakhoz hasonló :) Maga a menstruáció a tél, a pihenés, alvás. Az ovuláció a nyár, amikor napokig termékeny vagy, amikor teherbe tudsz esni, a termékeny ablakod.
*ijedni.
Bocsi az "ilyen" szocskara gondoltam es ugy lett belole az a csunyasag :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!