Miért van, hogy sokak csak a férjüknek hajlandók szülni? Úgy értem, hogy csak miután férjhez mentek. Mi hátrányom származhat abból, ha "csak" az élettársamnak szülök? Van valami különbség?
Szia!
Nem tudom, sokan miért tartják még mindig az élettársi kapcsolatot kevesebbnek, mint a házasságot. Talán azért, mert régen csak a házasságon belül született gyermekeket ismerték el. A lányanyákat emberszámba sem vették, a gyermekeik nem örökölhettek semmit.
És a rossz szokások nehezen változnak. Jogilag ma már nincs különbség, főleg mióta létezik az apasági teszt, nem lehet letagadni egy gyereket. :-)
De sajnos az előítéletek még mindig tartják magukat. :-(
Lehet, hogy kicsit felkavarom a kedélyeket, ha őszintén leírom a véleményem a házasságról. De kénytelen vagyok, különben nem lesz érthető, hogy én miért nem a "férjemnek" szeretnék babát szülni.
Szóval : ez az egész házasság dolog abból alakult ki, hogy amíg nagyanyáink ki nem vívták az egyenjogúságot, addig a nő az apja, később a férje tulajdona volt. Ezért is a névfelvétel. Csak gondoljatok bele, milyen szavaink kapcsolódnak a házassághoz. A férfinak "neje" van. (nője). A nőnek "ura" (és parancsolója).
Persze mi már nem úgy élünk, ahogy a régiek (nagyanyáinknak hála!!!).
Mára az egész tulajdonváltásból egyedül a névfelvétel maradt. A többi cécó (pap, anyakönyvvezető, iratcsere az új névhez) egyedül az egyháznak és az államnak jó. Egy rakás pénzt keresnek vele. Ami az ifjú párnak ebben jó, az a buli, és hát valljuk be csajok, a gyönyörű menyasszonyi ruha viselése mindenkinek csábító. Ugyan melyikünk ne szeretne legalább egyszer felvenni egy ilyen álomszép ruhát? :-) Bár én ilyen áron köszönöm szépen nem kérek belőle.
Én nem szeretnék -né lenni, ez a kötőszó olyan érzést kelt bennem, mintha én nem lennék teljes értékű személy, csak valakinek a valamije.
Na kb ennyi jutott most eszembe a házasságról, szerintem ez sokaknak több mint elég. :-)
Egyébként csodás kapcsolatban élek a párommal, szeretnénk babát is. Ha összejön, mindkettőnk nevét meg fogja kapni. Ha hosszú, hát hosszú. Ha nem tetszik neki, majd megváltoztatja. :-)
Én pl egyáltalán nem vágyom és nem vágytam soha gyönyörű fehér esküvői ruhára, elég volt a szallagavatón, szörnyen néztem ki benne:)
Egyébként mindenben egyetértek.
Nem értem miért van mindenki ennyire ellene, hogy felvegye a férje (jelenleg élettársa) nevét. Én nem érzem, hogy onnantól elveszíteném a személyiségem vagy bármi.
De a vezetéknevet másnéven családnévnek hívják. Vagyis az egyazon családhoz tartozó embereket jelölő név. Ha a fiam Balogh, a lányom Balog, az apjuk Balogh, akkor én mint Szabó hogy illek a képbe? Én egy másik család tagja vagyok? Igen, tagja vagyok annak a másiknak is, de az általam választottnak is a része szeretnék lenni. Névileg is, tartozzunk össze. Még véletlenül se hihesse senki, hogy a takarítónő vagyok, vagy apuka pipije.
Akik pedig a gyereknek mindkét vezetéknevet adják, az egy idő után hogy néz ki? Mondjuk a lányom Balogh Szabó hozzámegy egy Kiss Takácshoz, hogy fogják hívni az ő gyerekeiket? Balogh Szabó Kiss Takács? És az ő gyerekeit? Melyik őst szeretnétek egy idő után kiszelektálni?
És véleményem szerint tudjátok miért más még manapság a megítélése az élettársi kapcsolatban működő családnak? (Nem saját előítélet, csak tapasztalat) Azt vettem észre, hogy azok az ismerőseim, akik nincsenek megházasodva, csak összebútoroztak, hivatalosan egyedülállóként tüntetik fel magukat és ennek jogán vesznek fel olyan támogatásokat,amit nem kapnak meg a két szülős családok.Én azt tapasztaltam, hogy az élettársi kapcsolat a mismásolásra ad lehetőséget.
21. vagyok
Igen, ezt valóban kifelejtettem én is, hogy részben azért is vágyom az esküvőre, hogy felvehessek egy gyönyörű esküvői ruhát!:D Ez tagadhatatlan!:)) Én a szalagavatón sem viselhettem olyat, úgyhogy egyszer az életben muszáj egy olyanban végigvonulnom valahol!:D
A névfelvételben is egyetértek a 22. válaszolóval! Én sem szeretnék -né lenni, ugyanazon indokból. Szerencsére van rá lehetőség, hogy más módon is felvehessem a férjem nevét. Én mondjuk nem igazán ragaszkodom a saját vezetéknevemhez, sőt apámnak köszönhetően kissé várom is, hogy megszabaduljak tőle, szóval én a saját vezetéknevemet le fogom cserélni a párom vezetéknevére. Én jobban fogom érezni magam ettől!:)
kora reggel kiegetitek a biztositekot nalam!...
mondd mar meg nekem milyen oriasi tamogatasokat vehetnek fel az egyedulallok????!!!!!
aki az emelt csaladi potlek es a sima csp. kozotti kb 1000.- Ft kulonbozetre gondol akkor amiatt- de egyebkent is- kikerem magamnak hogy azert nem "papirozunk ossze", hogy ezt a remek juttatast magunkenak tudjuk!... Jezusom 23-as, hogy lehet ilyen altalanositast tenni?... szomoru es azert ilyen a mayar tarsadalom mert ilyen eloiteletes, nem jozanul, csupan a koz-hangulatnak megfeleloen gondolkodo emberek alakitjak az atlag velemenyt! szegyellem magam helyettetek is...
Mondtam hogy nem akarok általánosítani, csak ezt tapasztalom. Közvetlen környezetemben is van nem egy család (még csak nem is romák, mielőtt valaki azt mondaná, hogy rájuk jellemző)akik együtt élnek és úgy vannak bejelentve, mintha az apuka külön élne és anyuka egyedül nevelné a gyereket.
Nem az ezer Ft miatt, az semmiség. Hanem a többi támogatás: a több táppénzes nap, a szolgáltatói kedvezmények, gyermekvédelmi támogatások stb.
Egyik családból az anyuka önkormányzatnál dolgozik, ők is így vannak bejelentve. Nyilván nem véletlenül. Meg is mondta, hogy nekik így anyagilag sokkal jobb, mert az egy főre eső jövedelmük is kevesebb. (anyuka két gyereket nevel "egyedül)
De ez nem új dolog. Ezelőtt 15 évvel is mondta anyuéknak egy barátunk, hogy váljanak el és papíron neveljen anyu egyedül, mert majd ingyen lesz a tankönyv, az ebéd a suliban meg még tanszer csomag is csurran cseppen stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!