Szoptatás, mint fogamzásgátlás az orvosok szerint?
Webbetegen találtam ezt a cikket és nagyon meglepődtem. Orvosok csináljak ezt az oldalt, azt írja a fejlécben.
33: ez olyan, mint ha azt írnád, hogy a gumi nem működik, mert amellett is terhes lehet az ember. De ha rendesen alkalmazza, akkor nagy százalékban (ami nem 100%) nem lesz az. Ha megnézed a kettő megbízhatóságát, nagyjából hasonló, csak a LAM-nál jobban kell figyelni a feltételekre. De írhatom a tablettát, azt is el lehet felejteni, jöhet egy hányás-hasmenés, másik gyógyszer gyengíti a hatását vagy csak pech. Ebből a pech az, amikor tényleg nem működik. Az orvosod valószínűleg elég sok "azt hittem, hogy ha szoptatok, nem leszek terhes" nővel találkozott. Ha ezt a módszert népszerűsíti, lehet hogy csak az marad meg a paciensben, hogy valami szoptatásról meg fogamzásgátlásról magyarázott. Egyszerűbb azt mondani, hogy használjon más módszert (is). Hülye analógia, de hozzám közelebb áll: ez olyan, mint amikor az állatorvos nyomatja, hogy ivartalanítsák az állatokat, mert akkor nem lesz nem kívánt szaporulat (az EÜ hatásait most hagyjuk). Meg lehet máshogy is ezt előzni, de ő azokkal találkozik, akiknek ez nem sikerült.
Megjegyzem, én is ráerősítettem a nőgyógyászomnál a szoptat azt' mégis terhes vonalra, csakhogy nálunk tervezett terhességről volt szó és tisztában voltam vele, hogy már van peteérésem. Ez neki vagy lejött vagy nem. De ha a szoptatás egyáltalán nem gátolja a fogamzást, akkor nem tudom, mitől nem jött meg a szülés után 15 hónapig?
Egyébként meg nem véletlenül írtam a google scholart(!) és a pubmedet lektorált folyóiratokkal. Szakirányú végzettséggel rendelkezők bizony lelkesen használják ezeket és a hasonló kereső oldalakat. Ez rám is vonatkozik és a munkatársaimra is. Nem kell mindent kritika nélkül benyelni, de nem is minden hülyeség, amit a neten talál az ember.
Ugye tudod, hogy nem feltétlenül lesz menstruációd, miközben peteérésed viszont simán van?
Innentől kezdve bukik is a litániád. Az orvosom 40 éve praktizál szülész-nőgyógyász-genetikusként. Nagyon is jól tudja, hogy egyetlen módszer sem 100%, hiszen volt már olyan kismamája is, akinek a vazektómián átesett férjétől lett babája.
Teljesen mindegy, hogy milyen plusz feltételeket szabtok mindenhez, az eredendő kérdés az volt, hogy a szoptatás, mint fogamzásgátlás működik-e. A válasz: nem, nem működik.
Most komolyan egy konkrét fogamzásgátló módszert akarsz összehasonlítani a SZOPTATÁSSAL?!
Nyilván egyik módszer sem 100%, de azokat konkrétan fogamzásgátlásra találták ki. A szoptatás meg a gyerek etetésére lett kitalálva. Összehasonlíthatod a porceláncsészét meg a műanyag esőkabátot, csak nem lesz értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!