Szoptatás, mint fogamzásgátlás az orvosok szerint?
Webbetegen találtam ezt a cikket és nagyon meglepődtem. Orvosok csináljak ezt az oldalt, azt írja a fejlécben.
Van ahol 6, máshol inkább 4 hónapot írnak, hogy megfelelő feltételek mellett biztonságos fogamzásgátlás a szoptatás. Ezt nem olyan nehéz vizsgálni, hiszen csak azt kell megfigyelni, hogy a hormonális módszert nem használó szoptató anyáknak mikor van először peteérése, mi ennek az időbeli eloszlása (amit az első menzesz vagy a bekövetkező terhesség alapján jól lehet becsülni). Ebből statisztikai módszerrel kiszámítható a módszer biztonságossága. Nem 100%, de a többi módszeré sem az. Csodálkoznék, ha ezt az egyszerű számítást nem végezték volna el.
És valóban vannak nők, akik hamar kezdenek menstruálni, ők adják a módszer hibáját. De ők is csak akkor, ha pont az első ciklusban teherbe esnek, ami akkor is csak kb. 30%, ha pont volt együttlét. Ráadásul sokszor az első néhány ciklusban valójában nincs peteérés, ez is csökkenti a hibaszázalékot.
Az nem olyan ritka, hogy valaki sokáig nem menstruál a szülés után, nekem már egyéves is elmúlt a fiam, mire először megjött.
Szóval matematikailag szerintem korrekt ez a 4-6 hónap (a plusz feltételekkel: igény szerinti kizárólagos szoptatás, nincs 4 óránál hosszabb szünet, első vérzés után más módszer). Szubjektíven én sem éreztem biztonságosnak, szóval nem hagyatkoztunk rá mi se. Hiába tudja az agyam, hogy mondjuk az óvszernek se jobb a Pearl-indexe, nem tudtam volna elengedni magam.
Szoptatás alatt lettem terhes . Ráadásul első próbálkozásra össze jött:D
Most vagyok 8hetes :D
12# vagyok
20 hónapos mai napig aktív cicis gyermek anyukája😊 éjjel nappal ugyan úgy igényli még .
Azért ha végigolvassa az ember, akkor abból lejön, hogy nem csak arról van szó, hogy szoptat-e, hanem van jó pár feltétel, amik ha teljesülnek, akkor 100-ból 99 nő nem lesz terhes emellett. Az életemet nem bíznám rá, de abban az esetben jó lehet, ha amúgy szeretnének még gyereket vagy nem annyira, de ha becsúszik, nem tragédia. Mondhatom, hogy szoptatás mellett lettem terhes, csak épp 15 hónapig nem lett volna rá esélyem. Előre persze ezt nem lehetett tudni. Az ismeretségi körben 2 év a rekord, előtte nem sokkal hagyták el az éjszakai evést.
9: Akkor miért nincs peteérése sok kizárólagosan szoptató anyukának? ;)
12!
Az ugye meg van, hogy a 20 hónapos gyerek az 1, nem 6 hónap alatti, 2, nem szopik 3 óránként éjjel is és 3, nem kizárólag szoptatott
12# vagyok
Az ugye meg van hogy az én gyerekem sose 3 óránként cicizett, hanem képes volt óránként is? Ha nem tudod ne írj hülyeséget.
2: éjjel is képes fel kelni mai napig akár 5x is cici miatt. Szóval ez a rész már bukó, ahogy írtad.
Most a héten kezdtem el csak altatáshoz adni neki cicit. De ezelőtt rengeteget cicizett, főleg, hogy beteg is volt. Szóval azért mert a nagykönyve 3 óra van írva rendegeteg gyerek nem 3 óránként cicizik, hanem amikor éhes, szomjas. Ezért az a neve, hogy IGÉNY szerinti szoptatás
Nem ír akkora hülyeséget a cikk, csak el kellene olvasni és tudni kéne értelmezni.
Leírja, hogy nem csak a szoptatás a feltétele, hanem az is, hogy
1. KIZÁRÓLAGOSAN szoptatott baba legyen. Azaz nem csak tápszert nem kap soha, hanem még nincs hozzátáplálás sem.
2. SOHA nem telik el napközben 4, éjszaka 6 óránál több két szoptatás között.
3. Szülés óta nem jött még meg a nő menstruációja
4. A szülés óta nem telt még el 6 hónap
Na most tegye fel a kezét akinek mindegyik kritérium teljesült és mégis terhes lett. Azaz a két baba között egyetlen egyszer sem menstruált és a többi kritérium is teljesült. Na ugye hogy ugye.
Arra hogy az ember pontosan eltalálja az első menstruáció előtti ovulációt ami a baba 6 hónapos kora előtt legyen és abból szoptatás mellett baba is foganjon nagyjából annyi lehet az esély, mint arra hogy átlagos használat mellett óvszerrel baba fogan.
(Én nem szoptattam kizárólagosan mégis egyetlen egyszer menstruáltam a babám 6 hónapos kora előtt és szerintem azt sem előzte meg ovuláció. Mivel előtte 3 évig figyeltem a ciklusom ezért nem tudom elképzelni hogy ne vettem volna észre ha ovulálok és a menstruáció is más volt, mint amilyen lenni szokott)
19. Barátnőm igény szerint szoptatott és igen éjjel is szoptatott. És nem nem telt el annyi idő a két szoptatás között. Nem hozzátáplált nem volt még menstruációja. 4 hónapos volt a baba mikor fogant a másik ugyanis már 7 hetes terhes volt mikor rákszűrésre ment és a doki mondta terhes, így 4 hónapos volt a baba mikor fogant a másik.
Sőt a kórházban mikor voltam szülni egyik anyuka elmesélte, hogy a másik baba 3 hónapos korában hozták össze a másikat, mert azt hitte míg nem menstruál nem lehet baba.
Mondok még vadabbat mikor a 6 hetes kontrolon voltam a doki kérdezte kérek a fogamzásgátlót mikor mondtam, hogy nem még visszakérezett, hogy ugyr nem azért mert azt hiszem a szoptatás alatt nem lehetek terhes. Megnyugtattam, hogy nem azért hanem óveszert használunk nem akarok gyógyszert szedni.
Szóval ez ugyanolyan, mint a megszakítás. Sokan nem lesznek terhesek, de van aki meg igen. Egyik sem védekézési forma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!