A mai gazdasági helyzetben vállalnátok gyereket? 25n
"vagy most van kisgyerek?"
Ezt hogy érted? :)
Ahol már van, visszavinni nem lehet.
De ha arra értetted: nyilván jócskán megugrottak a költségeink. A gyerekruhák, cipők, gyógyszerek is brutálisan drágultak.
A 3-hoz hasonlóan gondolom.
Nyilván kell némi háttér és pénz, de amúgy tényleg mindig lenne mit csinálni, nekünk sincs kész a házunk még, nekünk is jó lenne új autó majd, satöbbi, de ha arra várnánk, mikor lesz 10 millió a számlánkon és komplett házunk, akkor sose lenne gyermekünk.
Van már egy, úton a következő. Egy kicsi gyereket - ha egészséges - kevés pénzből is ki lehet hozni. Aztán meglátjátok, belefér-e még egy.
Mi ezeket tartottuk szem előtt:
- 6 havi kiadást fedező tartalék
- legyen elegendő bevételi forrás akár passzív jövedelemből, akár úgy, hogyha kiesik egyikünk fizetése, a másikéból is eg tudjunk élni lehetőleg
- legyen B terv, ha bármi van (nálunk a szüleink segítenének adott esetben, de szerencsére eddig nem volt rá szükség)
- legyen rá elegendő energiánk is
Két gyerek van, a kisebbik covid előtt pár hónappal született. Szerettünk volna még egyet, de egyelőre az utolsó szempont miatt nem vállaltunk újabbat. A kicsire 2 évet vártunk, még összejött, pedig 29 voltam, mikor el kezdtünk próbálkozni.
Én az alapján hoztam meg, hogy a történelemben akkor is most vagyunk a legjobb helyzetben.
Pl orvostudomány. Amikor én születtem, még volt rizikó a császármetszésben, most már kb. rutinműtét.
De sok ponton lehet nézni, hogy ma sokkal jobb az életünk, mint valaha (a hajléktalanság nem egy általános életforma, nem halnak éhen gyerekek és nem fagynak meg emberek a panelban stb.)
Közel 4 hónapja szültem. Amikor teherbe estem a covid nem izgatott, háború és ez a magas infláció még nem volt.
Nekünk az volt a kikötés, hogy legyen saját lakásunk hitel nélkül. Amint meglett letettem a fogamzásgátlót.
Teljesen lakható, de persze annyi mindent kéne rajta csinálni, hogy olyan legyen amire rámondhatjuk, hogy álomotthon, hogy ha kivárnánk akkor szerintem csak 10 év múlva szülhetnék 40 évesen. Nem tetszenek a burkolatok, a konyhabútor, utálom, hogy zuhanyzó van és az se szépen megcsinálva, 1000 éves konnektorok és kapcsolók, régi ajtók, az ablakok újak, van redőny is mindegyiken, de park és kukák is az épület mellett szóval sok a légy/bogár, nincsenek szúnyoghálók.
Átlagosan keresünk, mindig tele a hűtő/kamra, a számlák kifizetve, megengedhetünk ezt/azt, de egy nagy felújítás hitel nélkül nem fér bele amit meg ugye nem akarunk. (mindkét oldalról nagyon megsínylettük gyerekként a szüleink deviza hiteleit)
Most egy darab béna beltéri ajtó is kb 100.000 ft, plusz a beszerelés szóval kb egyesével tudnánk nekiállni.
Ami biztos, hogy az alkalom és a világ soha sem lesz jobb, valami mindig lesz amit oda lehet tolni kifogásként és kicsúszni az időből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!