Mit tehetek, ha én el szeretném kerülni a magyar rendszer kínzásokkal, megalázásokkal teli szülészeteit?
Figyelt kérdés
Nem kérek beöntést (van már helyette kúp is), sem azt hogy egy életlen pengéjű borotvával kaszabolják a max. 1-2 napos borostámat. Szeretném ha empatikus, segítő szándékú orvosok, és személyzet venne körül, akik feleslegesen nem zavarnak a vajúdás alatt, de amennyire kell támogatnak lelkileg. Sem oxitocint, sem kézzel tágítást nem akarok. Úgy szeretném végigcsinálni ezt a férjemmel együtt, ahogy a természet megalkotta a folyamatot, olyan testhelyzetben ahogy kényelmesebb, nem pedig időre szülni, mert az orvos sietne. Nem akarok hasbakönyöklést, meg automatikus gátmetszést, csak mert az a szokás nálunk, nem akarom hogy utánna érzéstelenítő nélkül tűvel vájkáljanak a legérzékenyebb testrészem nyílt sebében. Nem akarom, hogy ébren tépjedjék ki belőlem a méhlepényt. Nem akarom, hogy úgy bánjanak velem akár egy vágóhídi állattal, és úgy beszéljenek velem mint egy utolsó senkivel, miközben életem legfontosabb eseménye zajlik. Nem akarom, hogy egy életunt, pökhendi orvos miatt bármi baja essen a babámnak szülés közben. A szülés utáni napokat nem szeretném vadidegen nők között, megkeseredett bunkó ápolónőkkel, magányosan, testileg, lelkileg megtörve, a párom, családom, és a kisbabám nélkül tölteni. Saját szobát szeretnék, ahol a párom is bennt töltheti a napokat-éjszakákat, ismerkedhetünk a babánkkal, és érezhetjük azt a csodát, hogy család lettünk. Nem szeretnék úgy járni mint sok ismerősöm, akiknek traumaként maradt meg a leírt módon zajló szülés, és ez rányomta a bélyegét a babájukkal, párjukkal való kapcsolatukra is. Illetve azt sem szeretném, ha emiatt nem mernék második terhességet vállalni, hiszen eredetileg két gyereket szerettünk volna. A magánkórházak számomra ideálisak lennének, de sajnos Sopronban élünk, és nehéz lesz megoldani a gyakori Pestre feljárást, illetve abban sem lehetünk biztosak, hogy a baba a kiírt időben érkezik, és mi időben ott tudunk lenni. Ezt hogyan lehetne megoldani? Ausztria is szóba jött, de mivel nem kinnt dolgozom, nem hiszem hogy meg lehetne oldani jogilag. Jelenleg még nem vagyok várandós, de sokat beszélünk erről a párommal, hogy milyen megoldás lenne megfelelő. Ő is hasonlóképpen gondolja, hogy inkább a zsebünkbe nyúlunk, de nem szeretné ha ilyesmit élnék át. Sajnos már neki is megvan a tapasztalata a kórházi bánásmódról, az édesapja kapcsán.2017. nov. 8. 16:58
41/41 anonim válasza:
Én is épp ilyen elvárásokkal indultam neki. Van fogadott orvosom, akiben bíztam és neki elmondtam mit szeretnék. Végül fájásgyengeség lett, kézzel tágítgatások, hasbakönyöklés, csupán azért, mert kellett, nem indult el a baba kifelé. Bár teljesen természetesre vágytam, ezek közül csak a tágítás maradt meg bennem érzelmileg. A hasbakönyöklést pl. úgy éltem meg, hogy hálás voltam a sok segítségért, amit kaptam a bajban. Igazi csapatmunka volt, bár eléggé transzban voltam, de még mindig előttem van, ahogy az orvos a szülőágyra hajtott fejjel őrlődött, hogy mi legyen. Mert már császárhoz késő volt. Meg amikor valaki megsimította a bokámat biztatásként. Jött az ügyeletes orvos is, a szülésznő is és 1,5 órás hiába nyomás közben próbálták ők is kifelé nyomni. Én hálát érzek most is ezért. Végül vákuum lett a megoldás, nagy vágás, hüvelyi szakadás , de lehetett volna más is. Mindig arra vágytam, hogy úgy szüljek, mintha a természetben lennék. De be kell ismernem, a természetben ottmaradtunk volna mind a ketten. Hosszas szenvedés után. Mindezek ellenére valóban keresni kell egy normális, emberséges orvost, aki meghallgat és meg lehet beszélni mik a kórház módszerei, mit vállal ő másként ha kéred és ha van közös nevező, hidd el, a biztonság érzeted is fontos lesz. Fogadj szülésznőt, orvost is, így érezni fogod, hogy mindent érted tesznek és akkor ha bármi félresiklik szülés közben, tőlük nem fogod negatív élményként fogadni a beavatkozásokat. Hanem segítség lesz számodra, hisz az életetek a legfontosabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!