Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mit tehetek, ha én el szeretné...

Mit tehetek, ha én el szeretném kerülni a magyar rendszer kínzásokkal, megalázásokkal teli szülészeteit?

Figyelt kérdés
Nem kérek beöntést (van már helyette kúp is), sem azt hogy egy életlen pengéjű borotvával kaszabolják a max. 1-2 napos borostámat. Szeretném ha empatikus, segítő szándékú orvosok, és személyzet venne körül, akik feleslegesen nem zavarnak a vajúdás alatt, de amennyire kell támogatnak lelkileg. Sem oxitocint, sem kézzel tágítást nem akarok. Úgy szeretném végigcsinálni ezt a férjemmel együtt, ahogy a természet megalkotta a folyamatot, olyan testhelyzetben ahogy kényelmesebb, nem pedig időre szülni, mert az orvos sietne. Nem akarok hasbakönyöklést, meg automatikus gátmetszést, csak mert az a szokás nálunk, nem akarom hogy utánna érzéstelenítő nélkül tűvel vájkáljanak a legérzékenyebb testrészem nyílt sebében. Nem akarom, hogy ébren tépjedjék ki belőlem a méhlepényt. Nem akarom, hogy úgy bánjanak velem akár egy vágóhídi állattal, és úgy beszéljenek velem mint egy utolsó senkivel, miközben életem legfontosabb eseménye zajlik. Nem akarom, hogy egy életunt, pökhendi orvos miatt bármi baja essen a babámnak szülés közben. A szülés utáni napokat nem szeretném vadidegen nők között, megkeseredett bunkó ápolónőkkel, magányosan, testileg, lelkileg megtörve, a párom, családom, és a kisbabám nélkül tölteni. Saját szobát szeretnék, ahol a párom is bennt töltheti a napokat-éjszakákat, ismerkedhetünk a babánkkal, és érezhetjük azt a csodát, hogy család lettünk. Nem szeretnék úgy járni mint sok ismerősöm, akiknek traumaként maradt meg a leírt módon zajló szülés, és ez rányomta a bélyegét a babájukkal, párjukkal való kapcsolatukra is. Illetve azt sem szeretném, ha emiatt nem mernék második terhességet vállalni, hiszen eredetileg két gyereket szerettünk volna. A magánkórházak számomra ideálisak lennének, de sajnos Sopronban élünk, és nehéz lesz megoldani a gyakori Pestre feljárást, illetve abban sem lehetünk biztosak, hogy a baba a kiírt időben érkezik, és mi időben ott tudunk lenni. Ezt hogyan lehetne megoldani? Ausztria is szóba jött, de mivel nem kinnt dolgozom, nem hiszem hogy meg lehetne oldani jogilag. Jelenleg még nem vagyok várandós, de sokat beszélünk erről a párommal, hogy milyen megoldás lenne megfelelő. Ő is hasonlóképpen gondolja, hogy inkább a zsebünkbe nyúlunk, de nem szeretné ha ilyesmit élnék át. Sajnos már neki is megvan a tapasztalata a kórházi bánásmódról, az édesapja kapcsán.
2017. nov. 8. 16:58
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező! Merre vagy? Mi a véleményed az olvasottakról? Hány hetes vagy?
2017. nov. 10. 16:39
 32/41 anonim ***** válasza:
100%
Jelenleg még nem várandós, csak beszélgetne a "fiújával", hogy mi lesz majd ha terhes lesz.
2017. nov. 10. 16:42
 33/41 anonim ***** válasza:
100%
😅😅😅
2017. nov. 10. 17:15
 34/41 anonim ***** válasza:
100%
26-os válaszoló. Nagyon nehéz ez a kérdés. Én a lányomat császármetszéssel szültem azzal az indkkal fájásgyengí vagyok, mert a szülésznő szerint nem haladt elég gyorsan a vajúdás. Amíg nem ctg-tek folyamatosan, járkálhattam, guggolhattam én magam választhattam meg a pózt, hogyan szeretnék vajúdni haladt szépen a dolog. Amint lefektettek lsssult a dolog az oxival olyan egybefüggő fájásokat generáltak, amit 4 óánál tovább nem bírtam. Tudod mi volt az egész szülésembe a legmeghatározóbb élményem? Az, hogy irdatlanul szomjas voltam. Nem engídtek inni csak egy egy kortyot. Igen sokat vajúdtam viszonylag. Reggel kezdőttek a fájások és délután 3-ra értem be a kórházba.10 óráig én magam szabtam meg mit szeretnék csinálni és haladt a folyamat. Szerintem a szülő ágyon pont lehetne engedni, hogy az anya választhasson pózt. Engedni, hogy a gravitáció is segítsen anyukának, és babának. Nem vagyok orvos ellens. Nyílván, ha kell valami akkor nem tiltakozom csinálják meg csak rendben legyünk. De szerintem túlságosan be van szabályozva a szülés. Rugalmatlan, az anyák figyelmét nem veszik figyelembe. Énnúgy gondolűm, ha baj vannés kell a hely hogy orvos jobban hozzámférjen akkor visza lehet fektetni hanyatt fekvésben az anyát, hisz a beavatkozáshoz hozzá kell készülni. Az esetembe tuti nem volt pl a vákum előkészíve. Sokszor maga a testhelyzet változtatás is tudna a babának segíteni. Én vajúdás alatt négykézlábra szerettem volna állni míg vajúdók este 9-től a szülésznő nem engedte. Pedig akkor még mind ketten jól voltunk. Ráadásul maga a gép is mutatta, míg ágy mellett álltam addig jobbantudta tenni a testem a dolgát és ennek ellenére csak feküdhettem. Én még azzal az összefüggő fájásokkal is vártam volna még tovább, de a lányom nem érezte jól magát. Ezt pl tudom, hogy az oxinak köszönhettük. Szerintem a nem jókor adott, túl protokoll szerinti szülés is tud rossz hatással lenni.
2017. nov. 11. 02:38
 35/41 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: Abban igazat adok neked, hogy a vajúdás alatt választhatna pózt az anyuka. De nálunk választhat is. Ha rendben van a CTG, nálunk lehet sétálni, labdázni. Sőt, van, hogy direkt mi szoktuk javasolni, mivel a gravitáció tényleg segít. Amit leírtam, az a kitolási szak végére vonatkozott, nem a vajúdásra.

Persze ha nem jó a CTG, ott más a helyzet.

2017. nov. 11. 09:24
 36/41 anonim ***** válasza:
100%

27-esnek pedig kimaradt a válasz: Konkrét helyet nem szívesen mondanék, de az egyik Klinikáról van szó.

Egyébként sem a saját munkahelyem fényezése lett volna a cél, mert persze, problémák mindenhol vannak. Csak azt szerettem volna részletesen kifejteni, hogy azok az intézkedések, amik a vajúdónak értelmetlennek, feleslegesnek, esetleg kifejezetten kínzásnak tűnnek, azok egyáltalán nem biztos, hogy tényleg azok.

2017. nov. 11. 09:27
 37/41 anonim ***** válasza:
46%
35 válaszoló én nem értem miért nem lehet a szülés pózát a nőnek megmondania, ha ő ezt úgy érzi jó. Ez a hanyatt fekvő póz pont a nő dolgát nehezíti. Ha minden rendben van miért nem lehet pózt választani. Nagyon szívesen veszem a válaszod. Ápolónőként betegnek a kényelme is szempont. Nyílván van olyan beavatkozás aminél nem. A szülőnőt én speciel nem nevezném betegnek sem. Bizonyos keretek között igen is be kéne vonni a nőt is ezekbe a döntésekbe.
2017. nov. 11. 14:40
 38/41 anonim ***** válasza:
100%
A korábbi válaszomban részletesen kifejtettem, nem írnám le még egyszer, kérlek olvass vissza.
2017. nov. 11. 14:54
 39/41 anonim ***** válasza:
100%

Elborzaszt néhány nő válasza itt... Ők vagy nem szültek, vagy fogalmuk sincs róla, hogy feleslegesen kínozták őket.

Elöljáróban leszögezem, hogy a kérdező által leírt beavatkozások bizonyos esetekben szükségesek a baba vagy a mama érdekében. Ilyenkor nem lehet elkerülni őket, mert a kisbaba vagy az anya élete múlhat rajta.

Szintén fontos elmondani, hogy a kérdező által kért egyéb kényelmi szolgáltatások nem biztos, hogy meglesznek egy állami kórházban. Persze lehet, hogy kap egy ágyas szobát, de egyáltalán nem biztos, hogy épp van hely, ezért ilyen elvárások esetén irány a magánkórház. Ez szerintem így is van rendjén. Az állami kórház nem hotel, és nem is all inclusive szolgáltatás.

De! Szülész-nőgyógyászként több szülészeten is megfordulva, millióegy esetet látva sajnos abban igazat kell, hogy adjak a kérdezőnek, hogy Magyarországon borzasztóan sok az indokolatlan beavatkozás. A kézzel tágított méhszáj, hasbakönyöklés, érzéstelenítés nélkül varrás, méhlepénytépkedés (egyes szélsőséges esetektől eltekintve) nagyon barbár módszerek és itthon bizony rendszeresen alkalmazzák teljesen feleslegesen. Nem azért, mert indokolt, hanem mert legyünk meg gyorsabban, ne kelljen még az érzéstelenítéssel is időt húzni, stb, stb... Mondhat bárki bármit, de tízből nyolc esetben orvosi indoka nincs, pusztán időt akar spórolni az orvos. És akkor itt szólnék azokhoz, akik még nem szültek és úgy nyilvánítottak véleményt: nagyon mást fogtok gondolni, ha esetleg majd a szülésetek alatt átestek egy kézzel tágításon vagy amikor végre kicsusszan a baba és megkönnyebbültök még 20-30 percig varrnak titetek odalent érzéstelenítés nélkül. Nem kívánom senkinek, de sajnos nagyon sok esetet láttam, ahol ez vette el a következő gyerektől a kedvet vagy ahol az egyébként csendben, összeszedetten szülő nő ordított a fentebb említett beavatkozások alatt (esetleg fejberúgta az orvost, mivel váratlanul érte a fájdalom, sírva könyörgött, hogy feleslegesen ne kínozzák meg többször).

Már szült nőként és szülész-nőgyógyászként én úgy gondolom, hogy a szülés minden esetben fájdalmas, megúszni senki nem fogja és a baba és a mama érdeke az első, így amennyiben valóban indokolt a beavatkozás, meg kell tenni (és ezt nem a szülő nő fogja tudni megítélni). Azt azonban mélységesen elítélem, hogy feleslegesen plusz fájdalmat, kínokat okoznak orvosok a kiszolgáltatott helyzetben lévő, éppen szülő nőknek. Lehetnek "a gyermekért bármin hajlandó vagyok keresztülmenni, jó volt az úgy kézzel tágítással, méhlepénytépkedéssel, hasbakönyökléssel" felfogású édesanyák, ők azonban nem árt, ha tudják, hogy amennyiben a szülés egyébként ezek nélkül, normálisan lezajlott volna, nagyobb kárt okozhatnak ezzel az orvosok, mint amennyivel többet tudnak aludni utána (bordatörések, hüvelyi plusz sérülések, későbbi nagyobb esély a méhszájelégtelenségre) és ez onnantól kezdve közel sem etikus, se nem felel meg az orvosi eskünek.

2017. nov. 11. 20:23
 40/41 anonim ***** válasza:
100%
szerintem ha ennyire tudod hogy mi a jo neked meg a majdani szuletendo gyerekednek akkor szuleszd meg magad! meg terhes sem vagy de mar kenyeskedsz:-D
2017. nov. 12. 18:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!