Mit tehetek, ha én el szeretném kerülni a magyar rendszer kínzásokkal, megalázásokkal teli szülészeteit?
Utolsó: Abban igazat adok neked, hogy a vajúdás alatt választhatna pózt az anyuka. De nálunk választhat is. Ha rendben van a CTG, nálunk lehet sétálni, labdázni. Sőt, van, hogy direkt mi szoktuk javasolni, mivel a gravitáció tényleg segít. Amit leírtam, az a kitolási szak végére vonatkozott, nem a vajúdásra.
Persze ha nem jó a CTG, ott más a helyzet.
27-esnek pedig kimaradt a válasz: Konkrét helyet nem szívesen mondanék, de az egyik Klinikáról van szó.
Egyébként sem a saját munkahelyem fényezése lett volna a cél, mert persze, problémák mindenhol vannak. Csak azt szerettem volna részletesen kifejteni, hogy azok az intézkedések, amik a vajúdónak értelmetlennek, feleslegesnek, esetleg kifejezetten kínzásnak tűnnek, azok egyáltalán nem biztos, hogy tényleg azok.
Elborzaszt néhány nő válasza itt... Ők vagy nem szültek, vagy fogalmuk sincs róla, hogy feleslegesen kínozták őket.
Elöljáróban leszögezem, hogy a kérdező által leírt beavatkozások bizonyos esetekben szükségesek a baba vagy a mama érdekében. Ilyenkor nem lehet elkerülni őket, mert a kisbaba vagy az anya élete múlhat rajta.
Szintén fontos elmondani, hogy a kérdező által kért egyéb kényelmi szolgáltatások nem biztos, hogy meglesznek egy állami kórházban. Persze lehet, hogy kap egy ágyas szobát, de egyáltalán nem biztos, hogy épp van hely, ezért ilyen elvárások esetén irány a magánkórház. Ez szerintem így is van rendjén. Az állami kórház nem hotel, és nem is all inclusive szolgáltatás.
De! Szülész-nőgyógyászként több szülészeten is megfordulva, millióegy esetet látva sajnos abban igazat kell, hogy adjak a kérdezőnek, hogy Magyarországon borzasztóan sok az indokolatlan beavatkozás. A kézzel tágított méhszáj, hasbakönyöklés, érzéstelenítés nélkül varrás, méhlepénytépkedés (egyes szélsőséges esetektől eltekintve) nagyon barbár módszerek és itthon bizony rendszeresen alkalmazzák teljesen feleslegesen. Nem azért, mert indokolt, hanem mert legyünk meg gyorsabban, ne kelljen még az érzéstelenítéssel is időt húzni, stb, stb... Mondhat bárki bármit, de tízből nyolc esetben orvosi indoka nincs, pusztán időt akar spórolni az orvos. És akkor itt szólnék azokhoz, akik még nem szültek és úgy nyilvánítottak véleményt: nagyon mást fogtok gondolni, ha esetleg majd a szülésetek alatt átestek egy kézzel tágításon vagy amikor végre kicsusszan a baba és megkönnyebbültök még 20-30 percig varrnak titetek odalent érzéstelenítés nélkül. Nem kívánom senkinek, de sajnos nagyon sok esetet láttam, ahol ez vette el a következő gyerektől a kedvet vagy ahol az egyébként csendben, összeszedetten szülő nő ordított a fentebb említett beavatkozások alatt (esetleg fejberúgta az orvost, mivel váratlanul érte a fájdalom, sírva könyörgött, hogy feleslegesen ne kínozzák meg többször).
Már szült nőként és szülész-nőgyógyászként én úgy gondolom, hogy a szülés minden esetben fájdalmas, megúszni senki nem fogja és a baba és a mama érdeke az első, így amennyiben valóban indokolt a beavatkozás, meg kell tenni (és ezt nem a szülő nő fogja tudni megítélni). Azt azonban mélységesen elítélem, hogy feleslegesen plusz fájdalmat, kínokat okoznak orvosok a kiszolgáltatott helyzetben lévő, éppen szülő nőknek. Lehetnek "a gyermekért bármin hajlandó vagyok keresztülmenni, jó volt az úgy kézzel tágítással, méhlepénytépkedéssel, hasbakönyökléssel" felfogású édesanyák, ők azonban nem árt, ha tudják, hogy amennyiben a szülés egyébként ezek nélkül, normálisan lezajlott volna, nagyobb kárt okozhatnak ezzel az orvosok, mint amennyivel többet tudnak aludni utána (bordatörések, hüvelyi plusz sérülések, későbbi nagyobb esély a méhszájelégtelenségre) és ez onnantól kezdve közel sem etikus, se nem felel meg az orvosi eskünek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!